Biblioteca publica din Phoenix, Arizona

„Biblioteca este cea mai democratica institutie, e simbol al democratiei americane” Mrs. Toni Garvey (director  „Phoenix Public Library”)

Am trecut de mai multe ori pe Central Avenue, bulevardul central din inima capitalei Arizonei si nu o data mi-a atras atentia o cladire impozanta, care se distinge nu numai prin maiestuozitatea ei, dar mai ales prin destinatia pe care o are: biblioteca centrala, adica „Phoenix Public Library". Ultima data cand am avut un impact cu prestigioasa institutie de cultura, eram in compania prietenului meu, Dumitru Sinu - sibian de origine, plecat din Romania in anul 1948, pe care il insoteam de la resedinta sa la hotelul pe care il detine pe First Street, in downtown-ul Phoenixului. Vazand-o, dialogurile noastre au fost canalizate imediat spre lumea cartilor... Atunci mi-a venit ideea sa scriu despre acest edificiu cultural! Am solicitat o intrevedere cu directorul institutiei, doamna Toni Garvey, cu care am avut placerea sa port un dialog interesant.

 

Doamna Garvey este un specialist remarcabil in biblioteconomie, recunoscuta ca fiind cea care a „reinventat” bibliotecile din Phoenix, si pe buna dreptate, pentru ca a realizat lucruri minunate pentru cele 17 institutii de informare si documentare care functioneaza aici si pe care le conduce. Orasele din imprejurimile capitalei Arizonei au, fiecare dintre ele, sistemul lor de biblioteci, absolut independente de Biblioteca Centrala din Phoenix. Toate aceste biblioteci sunt finantate de catre Primaria orasului Phoenix si din diferite donatii.

„Biblioteca este cea mai democratica institutie, e simbol al democratiei americane” – afirma doamna Garvey la inceputul discutiei noastre. Am fost placut surprins sa aflu ca  Mrs. Toni Garvey a vizitat cu doi ani in urma Romania. Surpriza a fost cu atat mai mare, cu cat, majoritatea americanilor pe care i-am intalnit nu au fost niciodata in Romania; extrem de rar intalnesti vreunul care sa stie ceva despre tara noastra, d-apoi sa mai fi fost acolo! Domnia Sa a fost implicata intr-un program initiat de „Fundatia Bill si Melinda Gates” cu scopul informatizarii a 800 de biblioteci romanesti. Cu aceasta ocazie, in anul 2010 a vizitat tara noastra si a participat, la Sinaia, la o ampla manifestare unde a intalnit bibliotecari din toata Romania. „Am fost placut impresionata de interesul manifestat de catre bibliotecarii romani si de receptivitatea acestora. Nu e simplu sa treci de la un sistem de operare clasic la unul computerizat; cu toate acestea am simtit deschiderea spre nou, spre modernizare si asimilarea rapida a noului sistem de lucru” – mi-a relatat Toni Garvey. 

 

Biblioteca Centrala din Phoenix este cea mai mare biblioteca din metropola, avand in subordine alte 16 biblioteci din capitala Statului Marelui Canion. In momentul de fata, patrimoniul celor 17 bibioteci cuprinde 1.660.337 de repere, un fond de carte relevator, respectiv 1.182.197 de carti puse in circulatie, 120.293 DVD-uri, 79.658 compact discuri cu texte inregistrate si 55.431 de compact discuri cu muzica. De asemenea, Biblioteca Centrala Phoenix detine un numar de 181.570 de carti de referinta (care nu sunt puse in circulatie), incluzand colectia de literatura pentru copii, o colectie de literatura rara si colectia „Arizona", 25.609 inregistrari in formate electronice catalogate (in care pot exista mai mult de un articol in fiecare, functie de cum au fost primite de la furnizori), 11.973 de ziare si reviste. Colectiile mici cuprind 4.186 carti (regasite in mare parte doar la sediul central sau la partenerul din South Mountain). „Avem si o colectie mica de 54 de carti romanesti, proprii, selectionate de catre personalul bibliotecii si achizitionate ulterior si care au circulat destul de bine, de peste 800 de ori”, mi-a mai marturisit doamna Garvey.

 

Gazduita de o cladire impunatoare cu cinci nivele, avand o suprafata de circa 28.000 de metri patrati (300,000 square feet), biblioteca de pe Central Avenue (Burton Barr Library) este cea mai mare dintre cele 17 institutii similare din Phoenix. Statisticile reflecta grandoarea Burton Barr Library prin cifre impresionante, avand in patrimoniul sau 338.890 de carti puse in circulatie. De asemenea detine un numar de 162.087 de materiale de referinta si colectii speciale, 20.817 DVD-uri, 16.791 compact discuri cu texte inregistrate, 20.168 compact discuri cu muzica, 6.563 reviste si 520 de colectii mai mici. Este biblioteca cea mai mare dintre cele 17 care functioneaza sub egida Bibliotecii Centrale Phoenix, restul institutiilor partenere din grup fiind cam de zece ori mai mici (spatiile in care functioneaza au suprafete care variaza intre 1.600 si 3.500 metri patrati, respectiv, cam intre 17,000 si 37,000 square feet).

 

Serviciile din oferta acestor institutii de informare permanenta a publicului cititor sunt de calitate ireprosabila. Afluenta de citiori in bibliotecile din Phoenix este considerabila, oricand poti cauta, de-acasa, pe internet, o carte pe site-urile oricareia dintre cele 17 unitati, si apoi sa o ridici de la sediul central sau de la una din bibliotecile din grup. Daca articolul cerut, fie carte sau orice alt fel de material nu se gaseste in biblioteca la care apeleaza un cititor, solicitarea nu ramane nerezolvata, si in cateva zile comanda ii este onorata, la una din bibliotecile din grup. Astfel circula zilnic cateva mii de carti in acest sistem.

 

Doamna Garvey mi-a facut cunoscut programul bibilotecilor din subordine, acestea functionand in fiecare zi din saptamana, inclusiv duminica. Discutia purtata cu distinsa anfitrioana, alaturi de ceea ce am putut observa pe timpul vizitei in acest adevarat izvor de cunoastere, mi-a confirmat faptul ca titlul de „Bibliotecar al anului” care i-a fost conferit in 2004 de catre „Library Journal Magazine” si prin care s-a evidentiat ca cel mai bun bibliotecar din Statele Unite, este unul pe deplin meritat. Modul de organizare a institutiei, tinuta profesionala distincta si distinsa a staff-ului, oferta acesteia, actiunile organizate si cele in care se implica nu dovedesc altceva decat profesionalism de inalta clasa, pasiune si dedicare. Covorbirea noastra a urmat traiectorii aleatoare, incercand o arie cat mai cuprinzatoare a domeniului.

 

Foarte interesant, si totodata un exemplu pentru domeniu, este modul in care se asigura finantarea suplimentara a unitatilor biblioteconomice si dezvoltarea lor prin actiunile organizate de catre „The friends of the public library” – organizatie nonprofit care se ocupa cu strangerea de fonduri pentru bibliotecile arizoniene din Phoenix. Sunt atrasi membri, prieteni ai cartii, care cotizeaza doar cu 25 de dolari anual si participa nemijlocit la activitatile si evenimentele speciale ce se desfasoara cu scopul strangerii de fonduri, inca din 1977.

 

Nu e usor sa lucrezi in timpuri ca acestea, cand economia este in deriva, deoarece tocmai acum, oamenii au nevoie mai mare de informare, apeland la unitatile noastre mai mult ca niciodata; in primul rand, ei folosesc bazele de date de la biblioteca pentru a-si cauta de lucru si apoi, pentru ca au mai mult timp la dispozitie. Asadar, ceea ce facem noi acum este o lupta permanenta cu bugetul. Fara sprijinul organizatiilor nonprofit «The friends of The Public Library» si «Phoenix Public Library Foundation», bibliotecile din Phoenix nu ar fi putut fi ceea ce sunt azi si nu ar putea progresa pentru a deveni ceea ce vor fi maine” – declara doamna Garvey.

 

In discutia cu doamna director am abordat falsul concept de “demodare” a bibliotecilor in prezent, cand sursa de informare cea mai la indemana este internetul. „Bibliotecile si bibliotecarii vor fi intotdeauna la moda, in pofida existentei altor sisteme moderne de informare, cum este internetul – afirma doamna Toni Garvey. La ora actuala exista programe extinse in universitati care pregatesc intens studentii pentru a deveni «bibliotecari», termen care, de altfel, nici macar nu mai este utilizat. De pilda, acesti viitori specialisti sunt denumiti «information specialists» - specialisti in informare, iar programul academic care-i formeaza este «Information science and technology» - stiinta si tehnologia informatiei sau informarii, sau alte denumiri aditionale. Mie imi place termenul de «bibliotecar» iar titlul meu este «City Librarian», titlu de care sunt, realmente, mandra. Cum sa fie un «bibliotecar» demodat?  (se intreaba retoric distinsa doamna); de exemplu, internetul, desi contine extrem de multa informatie poate fi, in acelasi timp, si foarte confuz. Noi ne consiliem cititorii, inclusiv in informarea de pe internet, indicandu-le bazele de date serioase sau domeniile care trebuie accesate pentru a obtine informatii de valoare, pentru ca simpla postare pe internet nu trece printr-un proces editorial, deci nimeni nu poate sustine argumentat afirmatia «din moment ce materialul este pe internet, trebuie sa fie credibil!»

Am vorbit mult despre ce inseamna, practic, munca bibliotecarului care nu este un simplu asistent intr-un spatiu garnisit cu carti: „Exista foarte multe lucruri care se intampla «in spatele cortinei» - relateaza Toni Garvey – pe care publicul larg nu le cunoaste. Clientii nostri vin la biblioteca si au asteptari sa gaseasca aici absolut tot ce cauta. Multi dintre ei nici nu gandesc ca cineva trebuie sa achizitioneze acele materiale, ca o echipa intreaga munceste intens si continuu la completarea si imbunatatirea colectiilor, ca se actualizeaza in permanenta baza de date, etc. Zilnic are loc un intreg proces de transfer de carte si materiale de profil de la o biblioteca la alta: la noi poti comanda azi o carte pe internet, de exemplu, dar doresti sa o ridici de la o alta, apropiata de domiciliu sau de locul de munca. Mii de carti, CD-uri si DVD-uri circula in fiecare zi in acest sistem, de la o biblioteca la alta, pentru a onora comenzile cititorilor metropolei.

 

Sunt situatii cand se solicita carti pe care nu le avem in patrimoniu caz in care, pentru a veni in sprijinul cititorilor si a le asigura informarea, specialistii nostri apeleaza la alte biblioteci din Arizona sau din celelalte state, uneori chiar din afara tarii, pentru simplul motiv ca dorim sa satisfacem doleantele celor interesati.

 

Rezervarile de carte se pot face pe internet, iar noi le anuntam disponibilitatea prin mesaj electronic sau telefonic si facem tot posibilul, prin mijloacele expuse anterior, sa fim fermi in onorarea comenzii. Oricine este interesat in domeniu, apeleaza la web site-ul nostru, unde se gasesc toate informatiile si procedurile de lucru ale sistemului, iar noi incercam sa fim cat mai prompti in rezolvarea tuturor solicitarilor.” Onorarea comenzilor difera functie de material: pentru carti, termenul este de aproximativ trei saptamani, iar pentru alte tipuri de materiale difera, de la caz la caz.

 

Actiunile institutiei conduse de catre doamna Toni Garvey se adreseaza inclusiv tinerilor cititori, mai ales in timpul vacantelor scolare, cand se desfasoara o sumedenie de programe sub egida „The Phoenix Public Library”. La nivelul tuturor bibliotecilor exista programe de citit si programe educative pentru toate varstele, programe de computere, de invatare a limbii engleze ca a doua limba vorbita (ESL classes), completand astfel gama de servicii din portofoliul institutiei.

 

Si daca tot am avut o discutie despre carti si biblioteci cu distinsa doamna Garvey, la intrebarea referitoare la preferintele Domniei Sale in domeniu, mi-a raspuns: „Citesc „Money Ball”, „The Life of Pi”, „Biblia”, diverse enciclopedii, multe ziare si reviste”.

 

Ca in orice profesie, mai ales in cele legate de informare, jurnalism, cultura, exista mituri create si in jurul celei de bibliotecar. Parerea doamnei Toni Garvey, o fiinta pragmatica, fina si de o elocinta evidenta, este ca unul dintre miturile despre bibliotecari este acela care-i situeaza printre cei mai sobri dintre semenii nostri, care, de obicei, nu prea stiu sa zambeasca. „Bibliotecarii sunt preocupati sa rezolve probleme si sa ofere raspunsuri, nu prea au timp de glume” – a incheiat doamna director cu un zambet fin in coltul buzelor.

Un articol de: Octavian D. Curpas

Phoenix, Arizona, SUA  Nota obtinuta:
10 (17 voturi)
3444 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 02 Iulie 2012

Etichete pentru acest articol:

biblioteci in lume, SUAS-ar putea sa va intereseze si:

Naomi Campbell sustine ca a reusit sa se vindece in sfarsit de temperamentul vulcanic si [..]
citeste si comenteaza
Azi stau si ma intreb ce sunt relatiile, care este scopul lor si de ce au un final? [..]
citeste si comenteaza
S-a picat bac-ul! - Inca un articol despre bacalaureatul 2011 Anul aceasta s-a produs [..]
citeste si comenteaza
Data de 8 martie este o zi importanta pentru toate doamnele si domnisoarele din lume. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Te-ai gandit vreodata de ce mesajul pe care il transmiti este interpretat in fel si chip? Ei bine, [..]
citeste si comenteaza
Te asemeni unui zbor de fulgi de nea, Aievea-mi icoanei de-nchinaciune a mea, Si-a celor ce [..]
citeste si comenteaza
Cate dintre noi nu si-au dorit sa ramana in memoria invitatilor prin ceva si diferit fata de restul [..]
citeste si comenteaza
Cu siguranta tinuta joaca un rol extrem de important in viata unei femei, iar de aceea trebuie sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate