Traditii in Saptamana Patimilor
Cu siguranta, una dintre cele mai pretioase mosteniri lasate de stramosii nostri o reprezinta traditia, pe care crestinii din ziua de astazi au datoria s-o respecte si s-o transmita mai departe generatiilor urmatoare, sa o mentina vie.
Potrivit credintei populare, in Saptamana Patimilor, Raiul este inchis. Este o Saptamana Sfanta, pe care trebuie sa o petrecem in curatenie, post si rugaciune.
Sfintele Slujbe de Denii
In aceast saptamana, credinciosii merg la biserica pentru a participa la Sfintele Slujbe de Denii, moment in care se pomenesc ultimele zile petrecute de Iisus Hristos pe pamant, inainte de Inviere.
Sa reflectam si noi asupra momentelor in care Mantuitorul a patimit si s-a jertfit pentru salvarea omenirii, sa incercam sa fim mai buni, sa facem bine, sa fim impacati cu toata lumea, sa daruim, sa fim mai mult cu gandul la Iisus Hristos.
Sa aprindem flacara credintei din sufletul nostru, pentru ca, in fond, in fiecare dintre noi exista o doza de credinta, bunatate, de iubire si frumusete sufleteasca.
Traditii in Saptamana Mare
Asa cum credinta este strans legata de traditii si obiceiuri, sa ne amintim si noi cateva dintre traditiile din aceasta saptamana premergatoare Sfintelor Pasti si sa incercam sa le respectam.
In Saptamana Mare, incep pregatirile pentru intampinarea celei mai importante zi de sarbatoare din an: Invierea Domnului sau Sfintele Pasti.
Casa trebuie sa straluceasca de curatenie. Conform traditiei, in prima zi din Saptamana Mare, se face curatenie generala, se varuiesc casele, se matura curtile. Muncile la camp sunt permise pana miercuri, inclusiv.
In noaptea dinaintea Joii Mari, se spune ca mormintele se deschid, iar sufletele mortilor se intorc acasa. Credinciosi duc la biserica colaci, prescuri, vin, miere si fructe, care se sfintesc si se impart. Tot in aceasta zi, se face focul in cimitir sau in curti, pentru ca mortii sa se poata incalzi.
In Joia Mare, gospodinele respecta obiceiul incondeierii oualor, iar conform traditiei, ouale vopsite in aceasta zi nu se strica.
Ouale rosii sunt nelipsite pe masa de Pasti, simbolizand Invierea Domnului. Cea mai cunoscuta legenda legata de acest obicei povesteste ca Maica Domnului a asezat un cos cu oua sub Crucea pe care Iisus Hristos era rastignit. Sangele Mantuitorului a curs peste oua, inrosindu-le.
Tot in Joia Mare, se pregatesc cozonacii si pasca.
In Vinerea Mare (Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra, Vinerea Seaca, Vinerea Pastilor) credinciosii cred ca, daca vor tine post negru, vor fi sanatosi tot anul si vor afla cu trei zile inainte cand vor muri.
In Vinerea Mare, nu se coace nimic in cuptor. In aceasta zi, a rastignirii lui Iisus, se merge la biserica pentru a participa la Prohodul Domnului, slujba inmormantarii Mantuitorului.
In Sambata Mare, se sacrifica mielul si se pregatesc preparatele traditionale: drobul, stufatul sau friptura, borsul de miel.
Inainte de miezul noptii, oamenii merg la biserica, pentru a primii lumina Invierii, pe care o vor aduce acasa. Dupa slujba, se merge la cimitir, pentru a vesti si celor trecuti in nefiinta Invierea Domnului.
Sa primim si noi Lumina Invierii cu sufletul curat! Fie ca aceasta Sarbatoare Sfanta sa ne ajute sa fim mai buni, sa mergem pe calea cea dreapta, sa ne lumineze, sa ne ajute sa fim mai buni si mai generosi!
Un articol de: Gabriela Barbu.
Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 09 Aprilie 2015
traditii in Saptamana Mare, traditii de Pasti, obiceiuri in Saptamana Mare
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor