Martisorul
Firele impletite perfect, cu multa grija si foarte mult drag. Un cordon subtire si delicat care se prinde in piept cu un bold, an de an, de 1 Martie. Iata ce este Martisorul.
Se poarta in ziua de 1 Martie sau de cei care tin mai mult la traditii, intreaga luna Martie. Initial, martisorul era reprezentat de doua culori ce contrastau: alb si negru. Pentru ca in timp negrul a inceput sa fie asociat cu sentimentul de tristete, cu pierderea sau moartea, acesta a fost inlocuit de rosu, o culoare vesela, tinereasca, a iubirii. Asa a ajuns ca snurul martisorului sa fie o impletitura intre alb si rosu.
Martisoarele erau initial facute de mame doar pentru copiii acestora, Martisorul fiind o sarbatoare mai mult a copiilor, insa in timp s-a extins si acestea au inceput sa fie purtate de femei. Martisorul se prindea in piept cu un bold, se lega la mana stanga, la geanta, palarie sau caciula si in unele zone la acoperis, poarta sau usa casei, pentru alungarea spiritelor rele.
Cu trecerea timpului, martisorul a devenit o adevarata industrie, astfel ca de 1 Martie oamenii au inceput sa isi ofere flori de care se leaga traditionalul snur, su cadouri de la cele simbolice, pana la cele fara legatura cu sarbatoarea, toate purtand insa legatura celor doua culori impletite.
Daca inainte martisoarele se purtau, traditional, pana la inflorirea primului arbust, acum abia daca mai zarim persoane care sa il poarte. Sarbatoarea s-a transformat intr-o alta ocazie de oferire a cadourilor sau de exprimare a sentimentelor, aratand celor din jur cat conteaza pentru noi. Se obisnuieste ca barbatii sa ofere martisoare femeilor, alaturi de flori de primavara. De asemenea, femeile intre ele isi ofera martisoare, ca simbol al prieteniei si urarii unei primaveri frumoase. In alte traditii impletirea culorilor alb si rosu simboliza uniunea dintre femeie si barbat . Rosul simboliza iubirea ce caracteriza femeia, iar albul intelepciunea barbatului.
Traditia spune ca de 1 Martie sa fim imbracati cat mai deschis si mai curat, inconjurati de voie buna si cu sufletele pline de speranta, pentru o primavara mai fericita.
Postat de: Sorina-Corneanu Sâmbătă, 12 Februarie 2011
1 martie, martisor, traditii, cadouri, martisoare, traditii-de-martisor
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime