Stilul in...Egiptul Antic (1)
Toata lumea este in ziua de azi la curent cu noile tendinte in moda si in stil. Dar stiti ce era “la moda” in Antichitate de exemplu? Tocmai de aceea va invit la o fascinanta calatorie prin lumea modei de-a lungul veacurilor. Prima oprire: Egiptul Antic.
Oamenii din Egiptul Antic acordau o mare importanta trupului uman (care, conform credintei lor, reflecta armoniile cosmice) si au fost primii care au creat un “stil”, in sensul cunoscut de noi.
Vestimentatia
Stim cu totii ca Egiptul avea parte de calduroasa clima africana, (asa cum se intampla si azi),si tocmai de aceea egiptenii antici utilizau pentru crearea hainelor materiale usoare si racoroase, precum panza de in... atunci cand femeile se imbracau…pentru ca de multe ori, mai ales in perioadele secetoase, umblau in costumul Evei, sau mai bine zis, pastrand specificul egiptean, in costumul lui Hathor - protectoarea tuturor femeilor, indiferent de statutul lor.
Cel mai cunoscut articol vestimentar este KALASIRIS-ul - o rochie lunga din panza de in, cel mai important vesmant purtat de femei in Egiptul Antic, dupa cum ne spune insusi Herodot in “Istoriile” sale: “Purtau tunici din panza cu marginile atarnand peste picioare, denumite “kalasiris”. In primele sale forme, kalasiris-ul era o rochie stransa pe corp, pana la glezne, sustinuta prin doua cordoane subtiri, care lasau sanii descoperiti. ( in vremea aceea nu era nimic rusinos sa-ti arati sanii, practica ce se pare ca este din ce in ce mai des reluata in ziua de azi ).
Mai tarziu, partea de sus a rochiei a fost extinsa, astfel incat sanii au fost acoperiti. Dar cum era facuta aceasta rochie? Era cusuta dintr-o bucata dreptunghiulara de panza, de doua ori mai lunga decat lungimea dorita a vesmantului. In mijlocul panzei era taiata o deschizatura pentru cap, apoi era impaturita in doua, iar in cele din urma partile de jos erau cusute impreuna, lasand goluri pentru brate. Nu pare chiar asa complicat, nu?
Erau ornamentate cu margele, iar uneori panza era plisata si fixata cu o centura.
Femeile egiptene nu erau preocupate de ce incaltaminte s-ar potrivi vesmantului lor, cum facem noi astazi: de cele mai multe ori umblau desculte si doar in cazuri speciale purtau niste sandale facute din fibre de palmier sau papirus impletit.
Parul
In ceea ce priveste stilul de aranjare a parului, foarte cunoscute sunt perucile, semn al nobletei, in a caror confectionare egiptenii s-au dovedit foarte talentati. Perucile erau facute din par animal sau uman si erau folosite atat in scop estetic, cat si practic: protectie fata de soare si paduchi. De multe ori, deasupra perucii era purtat un con de parfum solid, care se topea in cursul zilei si se prelingea, eliberand o aroma placuta.
Contrar parerii generale insa, nu toti egiptenii purtau peruci. Un stil des intalnit la ambele sexe era parul lung, pieptanat dupa urechi si lasat liber pe umeri, ce constituia un cadru perfect pentru fata. Femeile casatorite aveau insa un stil dinstinctiv, numit stilul “tripartit”, deoarece aveau trei lungimi diferite ale parului in acelasi timp: breton ce acoperea fruntea, suvite lungi pana la umar in fata si par lung in spate. De asemenea, nici extensiile de par, nici vopseaua nu erau ceva strain femeilor din acelor vremuri. Parul era vopsit atat in timpul vietii, cat si dupa moarte, folosindu-se Henna, o planta vegetala utilizata si astazi.
Pe langa peruci, aristocratii egipteni si mai ales faraonul purtau pe cap diverse coroane si bijuterii decorative. Faimoasa in acest sens este Coroana Albastra, realizata din panza tare sau piele, cu o inaltime ce varia intre 15 si 20 de centimetri si care avea deseori sculptate diverse elemente simbolice precum “uraeus” , cobra sacra.
Sigur ati vazut cel putin o imagine cu Nefertiti, cunoscuta regina egipteana. Ea a fost cea care a facut faimos acest tip de coroana si tot ea a fost cea care, exceptand-o pe Cleopatra, (care i-a urmat mai tarziu) a fost prima “beauty queen” a Egiptului Antic. Mai multe despre ea intr-un articol viitor.
Postat de: Roxana-Gingu Sâmbătă, 31 Iulie 2010
stil, egiptul antic, vestimentatie, trecut
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza