Traditii de Martisor. Primavara, bine ai venit!

Am intrat cu pasi repezi in anotimpul vietii, al sperantei si al nostalgiei: primavara. Timpul ne poarta in vartejul lui neobosit si nu ne lasa nicio clipa.

,,1 martie lin coboara pe aripi de primavara si in dulcea lui sclipire sa-ti aduca un martisor plin de fericire!”. Am intrat cu pasi repezi in anotimpul vietii, al sperantei si al nostalgiei. Timpul ne poarta in vartejul lui neobosit si nu ne lasa sa ne desmeticim bine, ca iar ne duce in ritmul lui alert pe cararile vietii. Titanul Timp ne ofera, totusi, un ragaz de liniste si ne lasa sa aruncam o privire in trecutul incarcat de istorie al strabunilor nostri.

 

Baba Dochia si ale sale cojoace

Cand ne gandim la 1 martie, in mod inevitabil legendele Babei Dochia vin ,,la pachet”. Folclorul romanesc este un izvor nesecat de inspiratie, romanul dovedindu-se un veritabil inventator de mituri. Cea mai cunoscuta legenda este, fara indoiala aceea care subliniaza relatia clasica soacra-nora; se spune ca demult, traia o baba, pe al sau nume Dochia, care avea o nora. Ca mai toate socrele din folclorul romanesc, baba nu prea o avea la suflet pe cea care a intrat in casa drept nora, si o trimite, la un 1 martie sa-i aduca fragi. Lacrimile norei  impresioneaza un spirit divin, dupa caz: Dumnezeu, Hristos sau un inger, care va savarsi minunea si ii va da fetei un pumn de fragi. Nora s-a intors acasa victorioasa, cu sarcina indeplinita, ceea ce a facut-o pe Dochia sa creada ca a venit primavara si sa plece la munte, cu oile. Imbracata cu noua, sau dousprezece cozoace, baba Dochia porneste cu oile; vremea se incalzeste, iar baba renunta la cojoace pana ramane in camasa. Frigul isi reintra in drepturi si o rapeste atat pe baba, cat si pe oile ei. Legendele spun ca a fost transformata in stana de piatra cu oile sale, ca pedeapsa a rautatii sale. Tot de la legenda babei Dochia s-a mai pastrat la noi obiceiul de a alege baba (babele), in primele  noua zile ale lunii martie. In functie de cum va fi ziua din punct de vedere meteorologic,  asa va fi si anul celui care si-a ales baba in ziua respectiva.

 

Calendarul crestin ortodox

In calendar, pe data de 1 martie se sarbatoreste sfanta Evdochia. Dupa vechiul calendar 1 martie era prima zi a anului in care se celebra  Matronalia; tot atunci erau serbarile lui Marte - zeu al fortelor naturii,  al agriculturii si al primaverii, pazitor al turmelor. Se pare ca sarbatoarea romana a matronaliilor s-a suprapus in spatiul romanesc peste echivalentul local al acesteia, Baba Dochia, personaj traditional care isi trage originea in vechiul cult al Marii Mame.

 

Martisorul in trecut

Cele mai vechi marturii ale martisorului in spatiul romanesc dateaza de acum 8000 de ani, dupa parerile arheologilor. Acestea erau pietre de rau vopsite in alb si rosu, atarnate pe o ata si puse la gat. Rosul era simbolul focului, al sangelui si era culoare atribuita femeii, atribuita vietii,  pe cand albul era simbolul norilor si reprezenta limpezimea apei care corespundea cu intelepciunea masculina. Imbinarea celor doua simboliri reprezinta impletirea inseparabila a celor doua principii: masculin si feminin. Mai tarziu, pietrele erau inlocuite de monede de aur sau argint puse la gatul copiilor cu fir alb si rosu.Fetele il purtau la gat douaspreze zile, dupa care il legau in par ca sa aiba noroc.

 

Martisorul astazi

In zilele noastre, simbolul primaverii – martisorul apare in diverse forme, culori, modele, si este oferit intotdeauna alaturi de  gandurile bune. S-a pastrat snururul bicolor si emotia cu care se daruieste. Se spune ca e bine ca atunci cand iti legi martisorul sa-ti pui si o dorinta.Traditiile sunt multe si variate: in Banat fetele ofera martisoare baietilor; in Dobrogea martisorele sunt aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare; in Bihor oamenii se spala cu apa de ploie cazuta la 1 martie pentru a deveni mai frumosi. Indiferent care sunt traditiile, si cum imbogatesc ele folclorul autohton, va urez o primavara plina de iubire, fericire si prosperitate! Mirosul ghioceilor sa va urmeze pretutindeni, iar cosarul sa va aduca noroc! La multi ani de 1 martie!

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
2437 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Magda-Vladau Joi, 27 Februarie 2014

Etichete pentru acest articol:

martisor, obiceiuri, evolutie, baba dochia, traditii de martisor, traditii de 1 martie


S-ar putea sa va intereseze si:

Chiar daca toamna a venit, nu inseamna ca nu putem sa ne mai facem planuri de vacanta. De [..]
citeste si comenteaza
Singura sarbatoare pagana din calendarul crestin este la 24 iunie: Sanzienele sau [..]
citeste si comenteaza
Daca am fi intrebati la ce anume ne gandim cand spunem “Brazilia”, putem avea [..]
citeste si comenteaza
Cand spui “toamna”, este aproape imposibil sa nu o asociezi cu aroma prunelor coapte, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Prima zi de scoala! Emotiile care ne-au coplesit ani de-a randul nu sunt usor de uitat! Senzatia de [..]
citeste si comenteaza
Un roman al iubirii, al timpului si al istoriei, Noaptea de Sanziene aduce in literatura romana un [..]
citeste si comenteaza
Decembrie: cadouri, colinde, zapada, sarbatori, muuuulta iubire si magia momentelor petrecute [..]
citeste si comenteaza
In spatele unui barbat puternic se afla o femeie si mai puternica a ajuns sa fie motoo-ul secolului [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate