Traditii si obiceiuri despre Adormirea Maicii Domnului

Traditii si obiceiuri despe Adormirea Maicii Domnului

Caldura, briza marii sau vantul care adie la inaltimile ametitoare ale muntilor (dupa preferintele fiecarui plimbaret)  fac ca vacanta sa devina un adevarat regal al placerilor. Dar ce facem daca zilele libere s-au terminat si suntem nevoiti sa ne reluam activitatile zilnice? Asteptam sa vina 15 august, care aduce un nou prilej de relaxare si balaceala la mare si multe gratare incinse la marginea padurilor.

 

Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mare

In fiecare an (inca din  anul 600), biserica crestina si cea catolica praznuiesc sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sau Uspenia (termen slav). Pentru necunoscatori, aceasta zi cu conotatii religioase puternice aminteste de momentul in care Maica Domnului si-a dat obstescul sfarsit. In unele zone ale tarii sarbatoarea este recunoscuta ca "Inaltarea la cer cu trupul a Maicii Domnului”. Dupa o pioasa traditie veche, cunoscuta mai intai in Apus si ulterior trecuta si in Rasarit, la trei zile de la adormirea ei, Sfanta Fecioara a fost ridica cu trupul la cer, la fel ca si dumnezeiescul ei fiu.

 

Legende

De secole se pastreaza adanc intiparita in constiinta credinciosilor legende care spun ca la moartea Sfintei Fecioare, apostolii, impartiti in toate colturile lumii, au fost adusi in chip miraculos, pe nori pentru a ajunge la sfantul eveniment. Prin putere divina s-a facut in asa fel incat apostolul Toma nu a fost la inmormantare, ajungand trei zile mai tarziu, cerand sa se deschida mormantul pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu. Mare le-a fost surprinderea cand au descoperit ca mormantul era gol, trupul fiind urcat in Imparatia Cerurilor.

 

Traditii

Sufletul fara prihana si iubirea neconditionata pe care o ofera oamenilor fac din Fecioara Maria protectoarea sufletelor chinuite. Se spune ca inainte de Marea Judecata, Maica Domnului va da cu navodul de trei ori prin iad salvand sufletele care se zbat in chinuri apocaliptice. Dracii ramasi fara suflete se vor manca intre ei pana nu va mai ramane niciunul.

Nascatoarea de Dumnezeu este considerata si protectoarea marinarilor si vegheaza marile involburate ale batranului pamant. Pe 15 august se sarbatoreste si Ziua Marinei, avand loc ample manifestari la malul marii.

In unele zone ale tarii, femeile merg la biserica si impart struguri, prune, faguri de miere, dupa care isi amintesc si de cei trecuti in nefiinta, tamaindu-le mormintele.

In Moldova sarbatoarea este considerata una a mortilor, urarile celor care poarta numele Fecioarei se spun doar pe 8 septembrie (Sfanta Marie Mica). Tot acum se pot adune si ultimele plante de leac si se fac pronosticuri in ceea ce priveste recolta de toamna.

In Maramures au loc procesiuni religioase spre manastirile din zona. Credinciosii se indreapta cu sufletul curat aducand ofrandele celei care l-a purtat in Pantece pe Fiul lui Dumnezeu.

Iubitori de legende si folclor, oamenii pastreaza si promoveaza povestile auzite din strabuni. Legenda  spicului de grau care este asociata cu perioada dintre cele doua Sfinte Marii (15 august - 8 septembrie) se refera la faptul ca sarbatoarea Adormirii  Maicii Domnului  incheie un ciclu, redeschis de sarbatoare Nasterii Domnului. Dintr-o samanta aparent moarta, doar "adormita”, se va naste un  nou spic de grau incarcat cu boabe, doar pentru a se implini profetia divina ca prin moarte ajungem la viata vesnica, la Inviere.

Desi este vara (iar aceasta ne duce cu gandul la vacanta) nu ne-ar strica un moment de meditatie, o clipa de credinta si un ragaz de rugaciune. Sa ne gasim drumul care ne face sa fim noi, sa renuntem la mastile care ne transforma in alter-egouri cu care nu ne identificam. Nu stiu daca sa urez sau nu ,,la multi ani” celor care poarta numele Sfintei Maria, dar urez tuturor un 15 august cat mai reusit!:)

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
2424 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Magda-Vladau Marți, 12 August 2014

Etichete pentru acest articol:

traditii, legende, Sfanta Marie Mare, Adormirea Maicii Domnului, 15 august


S-ar putea sa va intereseze si:

Nu a trecut prea mult timp de cand am avut ocazia sa “patrundem” (chiar daca numai [..]
citeste si comenteaza
Faptul ca romanul este puternic inradacinat traditiei si crede in superstitii stie toata [..]
citeste si comenteaza
Atmosfera de Craciun deja isi croieste drum pe cararile timpului. Printre aroma de brad, [..]
citeste si comenteaza
Dupa ce a trecut jumatate din luna decembrie, ne gandim ca peste putin timp vom impodobi [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Nu exista suflare umana care sa traiasca pe pamant si sa nu greseasca; nu cred ca exista o clipa [..]
citeste si comenteaza
Suntem prizonierii propriilor ganduri, nu avem curajul sa marturisim ceea ce simtim,ne aruncam in [..]
citeste si comenteaza
,,Timpul nu mai are rabdare,,- scria magistral Preda in romanul-capodopera Morometii. Parca nici in [..]
citeste si comenteaza
Prima zi de scoala! Emotiile care ne-au coplesit ani de-a randul nu sunt usor de uitat! Senzatia de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate