Ceasuri de mana rusesti cu istorie: Pobeda
Un alt ceas de istorie, pe care probabil vi-l amintiti de la bunicii vostri este fara indoiala si ceasul Pobeda. Iata o scurta istorie a ceea ce a reprezentat ceasul Pobeda de-a lungul timpului.
POBEDA =Победа = VICTORIE este un ceas de fabricatie sovietica si nu bulgareasca, asa cum s-a crezut multa vreme, confuzia este destul de intemeiata, deoarece datorita relatiilor stranse ruso-bulgaresti productia a fost mutata o buna perioada si langa orasul Pobeda din Bulgaria. Numele a fost ales chiar de Joseph Visarion Stalin, pentru a celebra victoria si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si inceputul erei socialiste in Europa de est. De altfel, productia ceasurilor Pobeda a fost impartita de-a lungul istorie intre mai multe fabrici:
► 1946 > Fabrica de ceasuri Penza, pentru cativa ani;
► 1946 – 1953 > Prima Fabrica de Ceasuri Ruseasca;
► 1949 – 1962 > Fabrica de Ceasuri Petrodvorets;
► 1949 – 1950 > Fabrica de Ceasuri Chistopol;
► 1953 – 1964 > Prima Fabrica de Ceasuri Ruseasca;
► 1951 – 2004 > Fabrica de Ceasuri Maslennikov;
Chiar daca vorbim de o existenta efectiva de numai 58 de ani pe piata orologeriei, Pobeda a reusit sa razbata peste timpuri, in special caracterului sau pur socialist, fiind folosit in special ca premiu pentru fruntasii din intrecerea socialista, pentru comemorarea si marcarea unor batalii castigate sau pentru marcarea congresurilor partidului unic.
Tocmai de aceea, Pobeda a devenit in foarte scurt timp simbol al victoriei socialismului, al oamenilor harnici si al clasei muncitoare, a ceea ce socialismul are mai bun si mai valoros.
Modele precum Lotos, Majak, Neva, Start, Svet, Raketa, Chaika, Druschba, Jantar, Kama, Kolos, Raduga, Rubin, Saturn, Uran sau Vostok au fost destinate in mod special pentru tarile Pactului de la Varsovia si republicile din Uniunea Sovietica, devenind un etalon al ceea ce reprezenta mai bun comunismul. Fara intentia de a fi fost proiectat pentru asa ceva, Pobeda devenise echivalentul triumfului socialismului asupra lumii capitaliste, iar propagandele regimurilor comuniste foloseau din plin aceasta latura, de proslavire a socialismului, a ceasurilor Pobeda.
In zilele noastre, ceasurile Pobeda au devenit o raritate, iar cele cateva muzee ale ceasului care au in patrimoniu astfel de ceasuri se mandresc cu aceste piese care au facut istorie in masurarea timpului si-n stabilirea ierarhiilor, iar faptul ca acum dumneavoastra cititi acest articol pe FemeiaStie.ro reprezinta o reflectare a normalitatii si a certificarii valorii pentru ceea ce au reprezentat in istorie ceasurile POBEDA!
Postat de: Robert-Codescu Luni, 03 Decembrie 2012
ceasuri rusesti, ceas rusesc, ceasuri rezistente, ceasuri dama, ceasuri femei
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?