Oferte turistice in Romania: Calimanesti - Caciulata
Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania este statiunea Calimanesti-Caciulata. Va invit sa cititi mai multe informatii despre aceasta frumoasa regiune.
Calimanesti - Caciulata: pozitionare pe harta
Calimanesti-Caciulata este una dintre statiunile din judetul Valcea. Apele minerale si cele termale, peisajul, manastirile, serviciile si reteaua hoteliera au reusit sa o propulseze pe primul loc intre statiunile din acest judet (Govora, Baile Olanesti, Voineasa, Ocnele Mari si Horezu). Ca si pozitionare, statiunea Calimanesti-Caciulata se intinde de-a lungul drumului european (E81) si se afla la numai 18 Km distanta de Ramnicu Valcea, la 80 Km distanta de Sibiu, 49 Km de Curtea de Arges si la 190 Km distanta de capitala Bucuresti.
Populatia din Calimanesti-Caciulata se cifra la 8633 locuitori. Teoretic statiunea este axata pe o singura strada (Calea lui Traian) care incepe aici in Calimanesti si continua cativa kilometri tocmai pana la iesirea din Caciulata.
Chiar daca este la mintea cocosului si multi stiau deja asta, mai spun ca statiunea Calimanesti-Caciulata este formata din localitatea Caciulata si orasul Calimanesti.
Interesant este ca statiunea a reusit sa se promoveze si cu „lucrurile” altora, adica pe langa schiturile si manastirile de aici (Cozia, Ostrov, Sf. Ioan, Turnu, Stanisoara, sau Biserica de Piatra) managementul statiunii adauga, la excursii „in zona” si restul manastirilor si schiturilor din judet (Hurezi, Bistrita, Dintr-un Lemn, Pahomie, Govora, Frasinei, Patrunsa, Saracinesti, Surpatele, Cornetu sau Arnota) oferindu-i astfel turistului pretentios o paleta de pelerinaj de invidiat pentru orice zona geografica din tara.
Printre locurile si obiectivele cu care statiunea se mai mandreste este si Castrul Roman Arutela datat din anul 138 E.N., fiind cel mai cunoscut dintre cele 7 castre romane din judetul Valcea, „Drumul de Cura Balneara” - o superba poteca prin padure de circa 3 Km. modernizata 2011, pavata de-a lungul padurii de stejari si fagi plina de veverite jucause, chiar si gara orasului Calimanesti este inscrisa in lista monumentelor istorice, fiind datata 1899. De altfel Calimanesti-Caciulata a reusit sa promoveze cel mai bine valorile culturale de pe intreaga Vale a Oltului, altfel cum s-ar explica stramutarea festivalului „Cantecele Oltului” din Fagaras aici la Calimanesti-Caciulata?!
Si reteaua hoteliera de aici este in continua crestere, chiar daca „hotelieri traditionali” (Oltul, Cozia, Caciulata, Central sau Traian) concureaza cu istoria lor seculara (Hotel Central datare: 1881-1886) pe de o parte, iar nou-sositii in bransa nu ar avea nicio sansa. Insa Calimanesti-Caciulata a reusit sa dezvolte toate formele de turism: turismul balnear, turismul de afaceri, turismul de odihna, turismul de tranzit sau turismul ecumenic, facand astfel loc pe piata turistica a multor hoteluri, pensiuni si/sau vile.
Statiune balneara si beneficiile ei
Tratamente: paleta de proceduri balneare si afectiuni tratate cu succes aici in Calimanesti-Caciulata este foarte mare, asadar iata o lista cat mai detaliata cu afectiunile tratate cu succes aici, in Calimanesti-Caciulata:
- reumatismele inflamatorii stabilizate
- reumatismele degenerative (artroze, spondiloze)
- afectiuni degenerative articulare ale omului varstnic
- afectiuni neurologice periferice (nevralgii, nevrite, ascitalgii)
- sechele posttraumatice
- anexite; metroanexite cronice
- sterilitate secundara
- rinofaringite; sinuzite cronice
- afectiuni bronhopulmonare cronice netuberculoase (bronsite cronice, astm bronsic)
- dischinezii biliare
- colecistite cronice nelitiazice sau cu calculi urici, sechele postcolecistectomie
- hepatite cronice postvirotice sau mixte stabilizate
- gastrite cronice - cu hiper si hipoaciditate; boala ulceroasa (ulcer gastric si duodenal fara complicatii); sechele stomac operat; entero colopatii cronice nespecifice
- hiperuricemii; dislipidemii
- diabet zaharat compensat, litiaza si microlitiaza urinara cu sau fara infectie
- pielonefritecronice ascendente; pielocistite.
Asadar, daca esti bolnav Calimanesti-Caciulata este locul unde trebuie sa vii fiindca vei pleca sanatos!
Chestiuni economice la Calimanesti - Caciulata
Este de la sine inteles ca principala ramura economica aici in Calimanesti-Caciulata este turismul, aproape o treime a populatiei salariale (31,5%) se regaseste in aceasta ramura. De fapt, turismul este ramura economica ce genereaza locuri de munca si pentru alte ramuri economice, cum ar fi: comert, sanatate (personal baze de tratament), constructii (intretinerea, reabilitarea sau conservarea unitatilor turistice), transport (local, interurban si/sau interjudetean) sau, mai nou, productia de produse de artizanat.
Personalitati ale zonei
Pe principiul, „pe astia ii avem si cu astia ne mandrim” la capitolul „Personalitati” Calimanesti-Caciulata se lauda cu al lor actor Florin Zamfirescu, care s-a nascut la 12 aprilie 1949 chiar aici in Calimanesti si cu care orasul se mandreste dand de altfel numele sau Casei de Cultura de aici din oras.
O alta personalitate cu care statiunea se mandreste este poetul Anatol E. Baconsky, nascut in data de 16 iunie 1925 si decedat la cutremurul din 4 martie 1977, (nimeni altul decat tatal lui Teodor Baconschi, actualul ministru de externe al Romaniei), care chiar daca nu s-a nascut si nici nu a decedat aici, a creat multe din operele sale aici in Calimanesti-Caciulata. Astfel, Biblioteca Oraseneasca din Calimanesti poarta in prezent numele poetului A.E. Bacosky!
Chiar daca nu este la fel de faimos ca primii doi, si matematicianul Dan Zamfirache, nascut in 1954 la Brezoi (VL), este una din personalitatile cu care statiunea se mandreste. Pentru cei ce nu stiu, inca, mentionez ca Dan Zamfirache este: publicist, matematician-informatician, membru al Societatii Numismatice Romane si al Federatiei Filatelice Romane, sectia Cartofilie. De altfel, Dan Zamfirache a scris „Monografia ilustrata a Calimanestiului”, un studiu pe baza cartilor postale vechi din propria sa colectie.
In loc de concluzie
In Calimanesti-Caciulata, ar mai fi multe de facut (ca peste tot, de altfel), dar statiunea se afla pe drumul cel bun, este locul ales de multi care vor sa-si petreaca week-end-ul, vacanta, concediul sau sa trateze balnear. Asa ca in calitate de turist care a vizitat Calimanesti-Caciulata va recomand si dumneavoastra cu caldura aceasta „perla” a Vaii Oltului. Va asigur ca nu veti regreta!
Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 07 Iunie 2017
oferte turistice, destinatii turistice
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza