Sanatate cu fiecare aliment. Avocado (II)
Avocado, sau “Para Aligator”, asa cum mai este denumit, este un fruct exotic, originar din Mexic, care si-a castigat destul de multi simpatizanti si in Romania. Se spune chiar ca este “cel mai nutritiv dintre fructe”. Haideti sa descoperim impreuna cat de sanatos este acest aliment si cum putem sa beneficiem de toate punctele sale forte.
Avocado, datorita multiplelor sale prioritati, este utilizat si in industria alimentara, dar si in cosmetica, unde datorita uleiului face minuni pentru corpul nostru. Uleiul de avocado provine din pulpa fructului si nu din sambure, detine proprietati antibacteriene, antirid si antiinflamatorii, deci ajuta la o mai buna si rapida vindecare a ranilor, previne cicatricile, acneea si dermatitele. Uleiul de avocado este bogat in acidul oleic (omega 9), acelasi acid care se regaseste si in uleiul de masline, acid linoleic (omega 6), carotenoide, vitamina E, acizi grasi monosaturati, luteina, potasiu, magneziu, vitaminele A, B-urile,C, F, K. Se cunoaste ca acest ulei este cel mai repede absorbit de piele.
Un fruct de avocado are in jur de 300 grame, iar o ceasca de bucatele de avocado are doar 146 de grame si doar aproximativ 230 kcalorii. Acest fruct este un aliment complet prin continutul sau caloric si nutritiv ridicat, putand suplini cu succes o masa.
Un fruct de avocado contine:
1. Vitamina A
2. Vitaminele B1, B2, B3, B6
3. Vitamina C
4. Vitamina E
5. Vitamina PP
6. Fosfor
7. Fier, zinc, potasiu (are mai mult potasiu chiar decat si bananele)
8. Cupru si magneziu
9. Fibre
10. Acid pantoteic
11. Acizi grazi nesaturati, care sunt usor asimilabili.
Pe langa toate aceste calitati, avocado este considerat a fi si un afrodisiac natural. Are un efect puternic si energizant, imbunatatind potenta sexuala. Aztecii numeau arborele de avocado “arborele cu testicule” si il mancau pentru a fi plini de energie si potenti sexual.
Beneficiile medicale ale fructului de avocado sunt nenumarate, fiind recunoscut pentru intarzierea sclerozei osoase, reduce riscul cardiovascular, scade tensiunea arteriala, are efecte anticancer, antiimbatranire, oftalmologice, dermatologice, scade colesterolul rau, reumatologice, stomatologice.
Avocado contine toti cei 9 aminoacizi esentiali pentru organismulu nostru, este supranumit untul vegetal, poate cu usurinta inlocui margarina, ouale, si chiar carnea.
Cum se alege cel mai bun fruct de avocado?
Cand plecati la cumparaturi aveti grija sa luati avocado copt. Acesta este destul de greu si se pot apasa usor cu degetul; nu trebuie sa prezinte lovituri sau zgarieturi. Chiar daca veti lua fructe mai tari, acestea pot fi lasate intr-o punga de hartie sau intr-un cos de fructe la temperatura camerei, timp de cateva zile, pana se coc. In timp ce se coc, coaja acestora va deveni mai inchisa la culoare.
Avocado, in bucatarie este foarte versatil, reusind trecerea cu usurinta de la sosuri si mancaruri la deserturi. Cel mai adesea este consumat sub forma vestitului sos guacamole, dar mai poate fi facut si inghetate, salate felurite, maioneze.
Un articol de: Andreea Ghimpeteanu
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 10 Ianuarie 2012
avocado, ulei de avocado, beneficii, avocado-proprietati, salata de avocado, ulei de avocado, pasta de avocado
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?