Culoarea in viata noastra. Ce efecte au culorile?
Culoarea, aceasta fermecatoare insusire a tot ce ne inconjoara, ne aduce in suflet bucurie sau tristete, caldura sau raceala, liniste sau agitatie...
Ma gandeam zilele acestea, cand vara este abia la inceput, cum ne influenteaza in bine nuantele deschise de culori. Si astfel am incercat sa aflu cum sa folosim culoarea in viata noastra.
Fiecare dintre noi, avem preferinte pentru anumite culori. Unele ne displac si atunci le evitam. Pentru altele facem un adevarat cult. De exemplu eu: sunt innebunita dupa nuantele de bej, si astfel am ajuns sa am haine in tonuri de bej – crem, am masina de culoare bej, si as putea continua la nesfarsit. Probabil ca majoritatea se regaseste in ceea ce am zis mai sus.
Cu ajutorul culorilor putem sa ne cunoastem mai bine in profunzime propria personalitate. O haina de o anumita culoare ne face sa ne simtim mai bine, ne „activeaza” pozitiv.
Marea arta a armoniei cromatice consta in stapanirea perfecta a valorilor combinatiilor si echilibrului cromatic.
Pe buna dreptate se spune: ceea ce conteaza nu sunt culorile in sine, ci amestecurile cromatice ce se obtin prin combinarea, dispunerea, armonizarea si echilibrarea diferitelor nuante si tonuri cromatice. Constatam cu fiecare zi, cum apar explozii de culori si de combinatii, care mai de care, combinatii pe care nici nu gandesti sa le combini, dar atunci cand le vezi nu te mai poti desparti de acestea.
Casele nu le mai construim in culori terne, ci le amenajam in tonuri cat mai vesele, calde. Am ajuns sa invatam ca un spatiu in culori reci, devine un spatiu racoros si mai putin voluminos. Asa cum nuantele deschise maresc spatiul vizual al unei incaperi.
O camera care are majoritatea elementelor principale (tavanul, peretii, pardoseala, perdelele) tratate in culori deschise reflecta lumina abundenta a zilei. Pe cand, o incapere cu nuante relativ inchise, va conferi o atmosfera intima, odihnitoare.
Contrastele puternice si necontrolate sunt obositoare, de aceea este bine sa tinem cont de faptul ca ochiul are preferinta pentru anumite intervale optime in scara spectrala.
Principalele combinatii de culori care pot crea un aspect afectiv placut ar fi (general valabil):
Rosu cu Bleumarin; Verde
Portocaliu cu Albastru deschis; Verde; Violet
Galben cu Albastru; Purpuriu
Verde cu Violet; Rosu
Violet cu Portocaliu; Verde
Ambianta cromatica din locuintele noastre este creata in marea majoritate cu ajutorul culorilor calde, al nuantelor si al tonurilor calde. Neindoielnic ca nu excludem aportul major al nuantelor reci sau al contrastelor puternice, trebuie insa sa avem in vedere faptul ca locuinta este totusi un spatiu ce pretinde armonii cromatice discrete si subtile.
O culoare calda poate fi insufletita prin alb, prin negru uneori sau chiar printr-o culoare calda, vie.
Coloristica mediului ambiant in care traim (loc de munca, locuinta, strada, parcuri, etc) este in mare masura raspunzatoare de tonusul si starea noastra interioara, de gradul nostru de echilibru si deconectare nervoasa, sau dimpotriva de incarcatura de anxietate pe care o manifestam uneori.
Un mediu rece, sumbru, cu luminozitate scazuta, acromatic, poate conduce la efecte descurajante, spre tristete, izolare. Dimpotriva, un mediu luminos, bine delimitat cromatic, predominant spre rosu, are efecte mobilizatoare, incita la actiune, inspira incredere. Un mediu predominant spre oranj inspira optimism si veselie, nevoia de comunicare, confort interior.
Culoarea in viata noastra nu numai ca ne inspira, dar ne si influenteaza, pozitiv sau negativ. O fire vioaie, activa, nelinistita, cu un consum energetic mare sau inegal, va fi de preferat sa poarte nuante cromatice calmante, relaxante, linistitoare, cum ar fi verdele sau albastrul.
Dimpotriva, o fire retrasa, nesociabila, putin activa, ar fi indicat sa poarte nuante de rosu si portocaliu.
Este drept ca, fiecare dintre noi alegem culorile care ne fac placere pana la urma si acele nuante in care ne simtim bine.
Totusi, este bine sa tinem cont si sa nu parem pentru ceilalti, prea stridenti, sau locuinta noastra sa nu ne devina dusman din cauza cromaticii inestetice in loc de „oaza de liniste”.
Pana la urma, culoarea poate realiza mult daca este folosita cu inteligenta.
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 27 Iunie 2014
culoarea in viata noastra, cum ne influenteaza culorile
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa