Planetele Sistemului Solar si anul in care planeta pitica Pluto ne-a aratat inima sa

Astronomia ar trebui luata in considerare atat la scoala, cat si de catre marea masa a adultilor care gonesc in fiecare zi, gandindu-se serios la felul cum isi petrec viata, munca, la job, copii, familie, dar nu si la sensul vietii lor pe Pamant, adesea predominand un punct de vedere religios care parca ar vrea sa impace toate necunoscutele din viata unui om. Dar este suficient?

Citeste si despre: fapte inedite legate de incalzirea globala

V-ati gandit vreodata cum ar arata viata pe alte planete? De ce suntem noi aici si nu in alta parte si, mai frumos vorbind, ce se ascunde dincolo de stele?

Evitand sa vorbesc in termeni prea tehnici, care nu ar face decat sa indeparteze un eventual public interesat de asa ceva, as spune ca anul acesta o sonda lansata de NASA (National Aeronautic and Space Administration) in urma cu noua ani (New Horizons) a trecut in cel mai apropiat punct de Pluto (pe data de 14 iulie 2015) si cu ocazia asta s-au facut niste fotografii si masuratori care au uimit pana si pe cei mai sceptici oameni de stiinta. Planeta pitica Pluto s-a dovedit a fi mult mai complexa decat s-ar fi gandit vreodata cineva, cu o compozitie chimica aparte, avand chiar apa inghetata pe anumite portiuni, fiind mult mai putin acoperita cu cratere decat se sustinea initial (ceea ce arata faptul ca este un corp ceresc “tanar”. 

Planeta pitica (dwarf planet) Pluto se gaseste insa la marginea Sistemului Solar, intr-o centura de asteroizi numita Kuiper Belt. Ea este celebra pentru ca a stat la baza unei intregi controverse. De la descoperirea ei in 1930 si pana in 2006 a fost considerata planeta, apoi a fost “degradata” pe baza unei clasificari a corpurilor ceresti (NASA) la statutul de planeta pitica. Acest corp ceresc va ramane insa vesnic in inima iubitorilor de astronomie ca o planeta, iar Pluto a venit in intampinarea acestui sentiment general de simpatie aratandu-si la randul sau “inima” sa - chiar exista in fotografiile efectuate de sonda New Horizons o imagine a planetei avand o portiune mai deschisa la culoare, in forma de inima. 

 

Planetele Sistemului Solar

Pentru a aduce insa o imagine completa a Sistemului Solar, m-as referi pe scurt si la celelalte opt corpuri ceresti, cu statutul de planete, care graviteaza in jurul Soarelui, formand Sistemul Solar. O sa spun cate un lucru definitoriu pentru fiecare, ele fiind atat de complexe ar trebui capitole intregi pentru a explica tot felul de lucruri care tin de alcatuirea lor si de legile fizice care le guverneaza. Le voi prezenta in ordinea departarii de Soare, o stea de marime medie, aflata la mijlocul vietii sale si careia ii datoram de fapt existenta noastra si a intregii vieti pe Pamant. 

Mercur este planeta cea mai apropiata de Soare, o planeta stancoasa, extrem de fierbinte, care are orbita foarte interesanta, in forma unei margarete (orbita este traiectoria pe care o planeta o efectueaza in jurul Soarelui). 

Venus, cu o denumire atat de frumoasa, in antichitate asa se numea zeita frumusetii la romani, este imaginea iadului la propriu. Suprafata sa este acoperita de numerosi vulcani, iar temperaturile sunt extrem de ridicate. Venus se poate vedea pe cer sub forma de Luceafar, este extrem de luminoasa si a constituit muza multor poeti, care insa au avut norocul sa nu o cunoasca de aproape. 

Pamant este planeta pe care noi locuim, casa noastra, singura planeta care adaposteste viata dupa datele si acceptiunea pe care o avem in prezent despre elementele care ar sta la baza vietii. Pamantul este plin de viata intr-un colorit si o diversitate coplesitoare, traim pe aceasta planeta ca si cum ni s-ar cuveni totul, adesea ranind si distrugand natura din jur. Uitam, insa, ca suntem efemeri, ca insasi planeta Pamant este doar o margica albastra pierduta in imensitatea spatiului. 

Marte, un corp ceresc extrem de interesant, planeta care se credea ca are cele mai mari sanse de a gazdui viata, pentru ca pare atat de asemanatoare cu Pamantul. NASA a trimis deja un robot pe Marte (roverul Curiosity) care ne-a adus foarte multa informatie in legatura cu fenomenele de pe aceasta planeta. Dincolo de faptul ca apusurile sunt albastre pe Marte, exista vestea rea ca nu sunt martieni sa le admire. Marte nu are camp magnetic, atmosfera sa este una extrem de rarefiata, iar viata, daca oamenii vor ajunge acolo in urmatorii zeci de ani, va fi posibila doar in subterane, din cauza nocivelor radiatii cosmice. 

Jupiter, corpul ceresc imediat urmator, este un gigant gazos, o “stea esuata”. Compozitia gazelor care stau la baza acestei planete (predominant hidrogen), furtunile extrem de violente care se petrec in atmosfera sa densa si imensul sau camp magnetic, toate astea sunt impresionate. Jupiter este planeta cea mai mare din Sistemul Solar si ar fi avut toate sansele sa fie o stea daca ar fi avut suficient “combustibil”. Sansa insa a facut ca acest gigant gazos sa ramana o planeta si nu numai atat, o planeta benefica pentru noi, avand in vedere ca prin enorma sa forta de atractie atrage multi meteoriti, care altfel ar fi venit spre Pamant, distrugand viata de aici. Ca un adevarat stapan al zeilor, Jupiter este acompaniat de o trena intreaga de sateliti. 

Planeta Saturn este o poezie in adevaratul sens al cuvantului. Saturn si-a castigat celebritatea prin “inelele” sale, avand in compozitie predominant gheata si roca si care dau o imagine aparte acestei planete. Sonda Cassini (Cassini Huygens, lansata in 1997) a trimis spre Pamant imagini de o frumusete rara cu inelele acestei planete gazoase si cu satelitii care o inconjoara si care sunt la randul lor plini de mistere. 

Uranus este imediat urmatoarea planeta, tot din lumea gigantilor gazosi, cu o culoare superba, albastru pal. O particularitate aparte a acestei planete este faptul ca are axa inclinata, astfel ca se ajunge la ciudatul fapt ca la poli sa primeasca mai multa lumina de la soare decat in zonele de ecuator. Uranus si imediat urmatoarea, Neptun, sunt doua lumi inghetate, fascinante si ascunzand foarte multe mistere, atat ele insele cat si satelitii lor. Uranus este simbolul rebelilor, fiind planeta ce guverneaza Varsatorul in astrologie si ca atare a inflacarat multe minti, chiar daca ea insasi este o planeta atat de rece si atat de indepartata de caldul Soare. 

Neptun, ultima care incheie sirul planetelor cu statut deplin, are o culoare albastru intens si a primit denumirea de la zeul roman al marilor. Neptun este tot o lume inghetata, ca si Uranus, pierduta in imensitatea Sistemului Solar, care insa asteapta sa fie descoperita, studiata si de ce nu vazuta de aproape de catre echipaje de oameni, candva. 

Un articol de: Irina Lazar

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
2591 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 09 Octombrie 2015

Etichete pentru acest articol:

planete sistem solar, despre pluto, cea mai mica planeta


S-ar putea sa va intereseze si:

De cate ori nu v-ati confruntat cu o mancare prea sarata, miros intens de prajeala in [..]
citeste si comenteaza
Vrei sa infrunti canicula mancand o inghetata sau savurand o bere rece la umbra unei [..]
citeste si comenteaza
Lumea bea cafea. Cafeaua este aproape indispensabila pentru mai bine din 80% dintre noi. [..]
citeste si comenteaza
Prezentul material se vrea a fi o, noua, demonstratie ca „romanii spun lucruri [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Mainile sunt cartea de vizita a oricarei femei. Mainile tradeaza varsta. Mainile arata si spun [..]
citeste si comenteaza
Este fecioara, sotie, mama. Acea fiinta unica. Care lasa in urma o aroma delicata chiar si atunci [..]
citeste si comenteaza
Spala , ploaie, ganduri negre Prinse-n umbre si tenebre, Curata desertaciune De necredinte [..]
citeste si comenteaza
O afectiune a tiroidei, din ce in ce mai intalnita in prezent, este hipotiroidia. Este o boala care [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate