Pepsicomanul sau cum sa alegi o alimentatie fara e-uri
Inca de la inceput, autorul doreste sa atraga atentia ca acesta nu este un articol pro sau contra vreunei marci producatoare de bauturi carbogazoase pe baza de cola, ci doar un alt semnal de alarma (oare al catelea!?!?), cu privire la ceea ce organismul nostru trebuie sa suporte. Poate - cine stie - citind si acest articol despre E-uri vom incerca sa ne mai disciplinam din punct de vedere alimentar si sa incercam sa mancam un pic mai sanatos.
De la interzicerea E-urilor in produsele alimentare, absolut toti producatorii s-au conformat acestei cerinte prin ... schimbarea denumirii E-ului respectiv in una mult mai stufoasa, astfel E95 a fost redenumit Acetsulfam, E338 a fost eliminat total fiind inlocuit cu Acid Fosforic, E425 a disparut fiind inlocuit de Glucomanan, E621 a devenit Glutamat monosodic, E954 Zaharina, insa oricum au fost ele rebrand-uite, efectul a ramas intotdeauna acelasi, adica otravitor si creator de dependenta.
Revenind la bauturile carbogazoase pe baza de cola, specialistii nutritionisti sunt unanim de acord cu afirmatia ca acestea au cea mai periculoasa combinatie: cofeina, cola si caramel, adica dependenta, drog si mascarea efectelor. Chiar daca ne bucuram ca vedem trecut ceva care suna natural “Sirop de fructoza din porumb” (prezent in 95% din bauturile pe baza de cola), la o informare rapida aflam ca de fapt vorbim de un indulcitor creat pe cale chimica. Este de 6 ori mai dulce decat zaharul si este obtinut prin amestecarea boabelor de porumb cu trei enzime – alfa-amilaza, glucoamilaza si xiloz izomeraza. Altfel, nu ar putea fi rentabil din punct de vedere economic, iar in zilele noastre profitabilitatea este pe primul loc. Nu veti gasi nicaieri scris ca siropul din fructoza de porumb determina o crestere anormala a grasimii corporale, in special a celei abdominale, cresterea nivelului grasimilor (trigliceridelor) in sange, creeaza probleme de concentrare si memorie si alte multe efecte daunatoare noua fiindca nu ati mai achizitiona produsul respectiv.
“Acidul Fosforic” il gasim in mod natural in multe legume si fructe, dar rentabilitatea ar fi 0 sa fie extras asa, astfel ca ceea ce consumam noi este un produs obtinut din minereu de fosfat! Ceea ce nu apare pe eticheta este ca Acidul Fosforic este foarte puternic coroziv. Vaporii de acid in concentratie mare sau incalziti ataca sever caile respiratorii. Solutiile concentrate de acid ataca pielea, cauzand arsuri, iar cele slabe iritatii. Ingerarea de acid fosforic concentrat produce necroza tractului digestiv superior si inferior, necroza pancreasului, hemoragie interna.
“Caramel” este fara nicio indoiala cel mai folosit colorant alimentar, care daca nu ar fi folosit toate bauturile racoritoare pe baza de cola ar fi ... verzi! Ce nu apare niciodata scris este ca poate duce la declansarea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare, incetinirea cresterii, distensii intestinale, hipertrofie a muschilor, poate distruge vitamina B si distruge cromozomii.
Nu am sa ma apuc acum sa trec in revista toate ingredientele pe care bauturile carbogazoase pe baza de cola le contin fiindca nu ar fi decat o impresionanta, inspaimantatoare si deprimanta lista de rele si efecte negative ale acestora. Cine stie, poate tocmai de aceea cei mai mari doi producatori mondiali s-au aliat in anul 2012 (initial rivali parteneri), atunci cand Congresul Statelor Unite initiase un proiect de lege care i-ar fi obligat ca (asemenea pachetelor de tigari), sa inscriptioneze etichetele de sucuri cu avertismente si fotografii care sa informeze despre efectele negative ale consumului de astfel de produse.
Daca aceste randuri v-au determinat sa lasati paharul de cola din mana si sa va faca sa va reorientati catre un ceai facut din plante culese chiar de dumneavoastra, atunci tastatura nu a fost tocita degeaba, iar sanatatea dumneavoastra va avea cu siguranta de castigat; nu este nevoie decat de doua lucruri: informare si vointa, fiindca bauturile carbogazoase pe baza de cola sunt totusi niste droguri ce creeaza dependenta, placere si boli, iar in campania pe care o veti intreprinde va interveni, cu siguranta, la un moment dat si ... sevrajul !
O spune un pepsicoman in libertate!
Postat de: Robert-Codescu Joi, 29 August 2013
lista e-uri, e-uri in alimente, alimente nesanatoase
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?