Toma Socolescu, un nume in arhitectura

Cu marele risc de a deschide o „prapastie comparativa” enorma am sa-mi permit, totusi, sa afirm ca arhitectul Toma T. Socolescu reprezinta pentru Ploiesti absolut aceeasi valoare de creatie arhitectonica, precum Antonio Gaudi pentru cei din Barcelona.

Acum daca tot vad ca v-am starnit curiozitatea am sa va spun si dumneavoastra ce si cum stau lucrurile cu arhitectul Toma T. Socolescu.


Scurta biografie

S-a nascut intr-o familie de arhitecti cu traditie (atat bunicul, cat si tatal sau au fost arhitecti) la data de 20 iulie 1883 aici in Ploiesti. A absolvit in iunie 1911 Scoala Nationala Superioara de Arhitectura, unde a fost elevul lui Ion Mincu (considerat a fi cel mai mare arhitect al acelor vremuri). Dupa Primul Razboi Mondial devine Arhitect Sef al Ploiestului si prin implicarea sa in viata orasului sau natal va ajunge primar al orasului Ploiesti intre decembrie 1919 si martie 1920. In anul 1927 se va stabili la Paulesti (langa Ploiesti) unde va deveni primaral acestei comune intre 1938 si 1945, mandat ce va fi intrerupt de catre regimul national-legionar, de atunci, intre noiembrie 1940 si februarie 1942.

 

Realizari

Printre cele mai importante dintre realizarile arhitectonice ale lui Toma T. Socolescu (care din fericire dainuiesc si astazi) se numara: Palatul de Justitie (astazi Palatul Culturii), Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, Hanul taranesc (astazi parte a Spitalului de Dermatologie din Bariera Bucov), Halele Centrale, Palatul Scoalelor Comerciale (astazi Colegiul National Ion Luca Caragiale), Villa Dr L. Fridman (astazi sediul Administratiei Drumuri si Poduri) ,,Banca Creditul Prahovei (astazi gazduieste o agentie BCR), Cinema Scala cladire ce initial avea destinatia de braserie, a fost construita pentru Camera de Comert din Ploiesti, Biserica Sfantul Pantelimon, biserica ce se afla pe strada Democratiei la numarul 71 si care, din cauza lipsei de fonduri li a Primului Razboi Mondial, a durat... 24 de ani (1912-1936) ridicarea ei. Din pacate foarte multe cladiri, au fost demolate pierzandu-se pentru totdeauna opere arhitectonice de o inestimabila valoare istorica.

 

Sperante

Anul trecut (2010) la comemorarea a o jumatate de secol de la trecerea in nefiinta a marelui arhitect, Primaria Ploiesti a amplasat in fata Halelor Centrale un bust al lui Toma T. Socolescu, iar intreg ansamblu cuprins intre Palatul Culturii, Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul si Halele Centrale a fost redenumit Piata Arhitect Toma T. Socolescu, in semn de multumire si omagiere a intregii munci dedicate orasului Ploiesti.

Daca stam sa analizam, mare parte a ceea ce inseamna turism in Ploiesti se datoreaza celui ce a fost arhitect-sef pentru Prahova & Ploiesti, primar de Ploiesti si ca de fapt paralela facuta cu Antonio Gaudi & Barcelona nu este chiar asa fortata cum eram tentat sa cred la inceputul acestui mic articol despre un om mare.

Sa speram ca se vor gasi fondurile si spatiul infiintarii unui Muzeu Memorial dedicat celui ce a fost Arhitect Toma T. Socolescu!

Nota obtinuta:
10 (12 voturi)
4066 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Joi, 10 Noiembrie 2011

Etichete pentru acest articol:

biografii, arhitecti in Romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Amita Bhose se naste la Calcutta, India, in 1933. Face parte dintr-o familie cu o intensa [..]
citeste si comenteaza
De-a lungul istoriei au existat multe femei care au incercat sa ia atitudine intr-o lume [..]
citeste si comenteaza
Coco Chanel este mai mult decat un simbol al modei ridicate la rang de arta. Diferenta [..]
citeste si comenteaza
Prima cover girl a editiei romanesti PLAYBOY , Dana Savuica s-a nascut la data de 23 [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Articolul care urmeaza se doreste a fi o lamurire a unor lucruri care au incurcat multa lume si [..]
citeste si comenteaza
Filighera si scalari, Xifo, gupii, sanitari Neoni, molly si tipari! [..]
citeste si comenteaza
Ce stiti despre moscheile din Romania? Fiind cel mai vechi asezamant de cult musulman de pe intreg [..]
citeste si comenteaza
Daca tot v-am povestit aici ca am fost la Iasi, mi-am zis ca este momentul sa va spun despre turnul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate