Alcoolul in zilele reci - efectul Fetita cu chibrituri

Va amintiti povestea din copilarie in care o sarmana fetita moare inghetata dupa ce aprinde pe rand toate chibritele pe care le avea de vanzare? Senzatia de caldura si himerele pe care i le creeaza fiecare flacaruie efemera o fac sa paralizeze de frig, „incremenita” intr-o realitate imaginara.

Acelasi efect il are si alcoolul consumat in zilele friguroase. Initial da senzatia de caldura, care din nefericire este urmata imediat de o accentuare a senzatiei de frig. Cu cat gradele alcoolului consumat sunt mai multe, cu atat diferenta dintre senzatia de caldura pe care o produce si cea de frig care se instaleaza imediat dupa ce „flacara” s-a stins va fi mai mare.

Nu putine sunt cazurile in care oameni ai strazii au fost gasiti decedati prin inghetare, dupa ce au consumat cate o sticla de tarie in speranta de a se incalzi in noptile geroase. Exact ca si fetita din povestea lui Andersen, bietii sarmani au murit visand frumos, inselati de caldura efemera data in cazul lor de cele cateva inghitituri de votca sau alta bautura „spirtoasa”. Alcoolul, in special asociat cu lipsa alimentatiei sau insotit de o alimentatie hipocalorica este o adevarata tragedie pentru organism in mod general, cu atat mai mult in zilele cu extreme termice.

Dimineata, intre un paharel de tarie si o bautura calda, intotdeauna alegeti a doua varianta! O cana de cafea, ciocolata calda sau chiar de ceai incalzesc corpul pe o durata mai marede timp decat alcoolul si nu lasa un „gol termic” dupa ce efectul dispare. Dupa micul dejun, chiar o pastila de aspirina tamponata va poate incalzi pentru cateva ore bune. Aceasta actioneaza prin fluidizarea traficului sangvin, imbunatatind astfel irigarea extremitatilor care sunt cele mai afectate de temperaturile scazute. Astfel este mentinuta in corp senzatia de caldura pentru mai mult timp, deoarece cea produsa de acidul salicilic (aspirina) se poate compara cu un foc ce arde mocnit, fata de cea de „foc de paie” produsa de alcool.

In serile geroase de iarna insa, daca va aflati intr-un loc calduros - o cabana de munte, casa bunicilor de la tara sau chiar in propria locuinta - va puteti delecta cu o cana de vin rosu fiert cu scortisoara. Acesta va avea un efect benefic, dar consumat in situatia precizata si in niciun caz dimineata, inainte de a infrunta temperaturi scazute!

Un articol de: Viviana Viziru

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
811 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 17 Noiembrie 2017

Etichete pentru acest articol:

ger, alcool, moarte prin inghetare


S-ar putea sa va intereseze si:

Poate va numarati printre cei care, la simpla mentiune a citricelor, tresar in incordare [..]
citeste si comenteaza
Fiindca articolele despre orasul Ploiesti sunt numeroase, imi voi lua permisiunea sa va [..]
citeste si comenteaza
O data cu intrarea pe piata romaneasca a restaurantelor de tip fast-food, industria [..]
citeste si comenteaza
Nu mai cititi si a doua oara, n-am scris gresit, chiar vedeti bine. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu barba alba, imbracat in straie de culoare rosie si cu desaga plina, coboara pe hornuri si le [..]
citeste si comenteaza
"Nu-ti face griji pentru lucrurile pe care nu le poti controla. Acesta este secretul [..]
citeste si comenteaza
Cui nu ii place un pahar de vin? Rose si racoros vara sau rosu si aromat iarna..Nu exista moment [..]
citeste si comenteaza
Literatura japoneza introduce cititorul intr-o lume dominata de un farmec subtil, de o tristete si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate