Terapia prin ras, ce stiti despre ea?
"Niciodata firea omului nu se dezvaluie mai deplin ca atunci cand rade. Uneori este foarte greu sa dibuiesti caracterul cate unui om, dar este de ajuns sa-l suprinzi o singura data razand sincer si brusc, si atunci caracterul lui iti apare ca lumina zilei” (Feodor Mihailovici Dostoievski)
Istoricul rasului
In secolul al IX-lea, in timpul dinastiei Liang tarzii, una din fiintele cele mai respectate in China si Japonia era un calugar zen. El nu se considera un maestru si nici nu cauta sa isi faca vreun discipol. Doar mergea din sat in sat, se oprea cate putin in fiecare loc, hoinarea pe strazi si impartea mici daruri copiilor, dar mai ales, radea foarte mult. Oamenii erau atrasi de comportamentul sau excentric si il intrebau mereu de ce rade, iar ca raspuns acesta radea si mai tare. In scurt timp, toti participand in final la baia de ras. Fiecare se intoarcea apoi la treburile lui dar altfel: mai inviorat, mai treaz, cu corpul curata de tensiuni, cu mintea eliberata de griji.
Ce transmite chipul vesel?
V-ati gandit vreodata de ce oamenii zambareti par mai sociabili, trec mai usor peste obstacolele vietii, sunt mai carismatici si totodata mai atragatori?
Ei bine, s-a dovedit stiintific: chipul vesel al unor persoane denota o serie de caracteristici pozitive legate de personalitatea fiecaruia. Sunt indivizi altruisti, deschisi, prietenosi, plini de viata, optimisti, dar realisti, dornici de prieteni adevarati si sinceri.
Stiati de “Yoga rasului”?
Cu totii ar trebui sa tinem cont de faptul ca un zambet poate trata o stare. De aceea exista si in cultura noastra terapia prin ras sau “yoga rasului”.
Termenul „yoga rasului” a fost dezvoltat in India si ii apartine Doctorului Madan Kataria, din Mumbay. Totul a inceput prin 1994. Dr. Kataria credea cu tarie in puterea curativa a rasului si invita pe oricine sa rada dimineata in parcuri, alaturi de el. Ceea ce la inceput a fost un grup mic, de 5 persoane, a devenit in scurt timp grup de cateva mii de participanti. Yoga rasului (Hasyayoga) combina rasul cu exercitiile de respiratie (Pranayama). Oricine poate participa, oricine poate rade, yoga rasului neavand legatura cu glumele, poantele sau comediile. Pe teritoriul Indiei, zeci de cluburi de yoga rasului se intalnesc si astazi in fiecare dimineata, in parcuri si rad.
Cand omul rade, in sistemul lui nervos se produc niste schimbari: relaxare, buna dispozitie, rezistenta in fata factorilor stresori etc. Psihologii spun ca 5 minute de ras sanatos inlocuiesc 40 de minute de odihna.
Neurobiologii spun ca rasul joaca rolul principal in crearea starii de fericire, gratie endorfinelor secretate atunci cand ne amuzam. Tot ei au facut cunoscut faptul ca oamenii rad cu 30% mai mult atunci cand sunt intr-un grup.
Rasul impreuna cu prietenii, cunostintele este un real medicament in lupta cu stresul si problemele cotidiene.
Psihoterapia prin ras se face atat in spitale, cat si acasa. Este o modalitatea usoara prin care omul doborat de tristete isi poate reveni la viata. De tinut minte este faptul ca amelioreaza si nu vindeca! Ofera rezultate in afectiuni precum: artrite, depresie, insomnie, nevroze, reumatism etc.
Ce ne ofera o portie de ras?
► stimuleaza creativitatea;
► apropie oamenii, se leaga noi prietenii;
► efect de masaj asupra muschilor abdominali, faciali etc.
► creste libidoul;
► actionand asupra diafragmei, imbunatateste respiratia si circulatia sangelui;
► nivel cardio-vascular, 20 de secunde de ras echivaleaza cu 3 minute de mers rapid.
Acestea fiind spuse, va propun sa radem sincer cat mai mult pe zi pentru o viata sanatoasa si lipsita de griji si nu uitati: “Rasul e ca soarele: alunga iarna de pe chipurile oamenilor.” (Victor Hugo)
Un articol de: Andra Birladeanu
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
terapia prin ras, bunastarea, optimism, istoricul rasului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?