Verdeturile, ingredientul secret pentru retete de mancare sanatoasa

adv-verdeturi-retete-sanatoase

Inca din primele zile ale primaverii, verdeturile isi fac aparitia pe piata, ceea ce reprezinta o schimbare binevenita dupa iarna in care ne-am multumit cu radacinoase, leguminoase si alimente conservate inca din toamna. Bineinteles, acum este momentul si pentru toate gospodinele sa se foloseasca din plin de verdeturi, gatind retete sanatoase pentru cei dragi.

Spanacul este o sursa importanta de substante nutritive pentru organism, fiind una dintre plantele primaverii, pe care multi oameni o mananca cel putin o data pe saptamana. Mai mult, este sanatos si are foarte multe beneficii, chiar si terapeutice.

Pe langa cantitatea mare de clorofila pe care-o contine, spanacul este o sursa de acid folic, vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, K si PP, fier, caroten, luteina, plus spinacina, o substanta specifica. Totodata, se intrebuinteaza ca un reminalizant, hipoglicemiant, antianemic si nutritiv.

Spanacul poate fi inclus in diferite retete de mancare sanatoasa, fie proaspat, in salate, fie fiert. Frunzele proaspete se pot pastra in frigider aproximativ o saptamana, iar congelate, se pot consuma in decurs de 6 luni.

Salata verde a fost cultivata inca de mii de ani in zona bazinului mediteranenan. Exista mai multe tipuri de salata verde, toate cu proprietati deosebite pentru sanatate. Ca regula generala, cu cat frunzele de salata sunt mai inchise la culoare, cu atat salata este mai bogata in fitonutrienti. Salata contine putine calorii, foarte multa apa (90%), acid folic, vitamina C si betacaroten. Salata verde poate fi inclusa in retete de mancare sanatoasa, ca de exemplu salate atunci cand este consumata proaspata, supe sau soté la cuptor. Este recomandat sa se consume cat mai proaspata, pentru a nu-si pierde  din calitatile nutritive.

Stevia este o planta consumata frecvent la noi in tara. Este bogata in minerale, fier, potasiu si vitamina C. Stevia nu se consuma in general in stare cruda, ci mai degraba in supe, ciorbe sau sub forma de piure.

Leurda este o alta planta care face parte din gastronomia romaneasca si este cunoscuta pentru mirosul sau foarte asemanator usturoiului. Leurda este indicata pentru persoanele cu hipertensiune arteriala si pentru a combate tulburarile tranzitului intestinal. Leurda este folosita in diferite retete de mancare sanatoasa, in special in salate, supe, ciorbe sau sub forma de suc.

Loboda este cunoscuta sub diferite forme, in functie de culoare: verde, rosie sau galbena. Este bogata in vitaminele E si K. Ca si alte verdeturi, loboda se consuma in salate, supe, ciorbe sau sub forma de soté.

Urzicile sunt excelente deoarece actioneaza ca un tonic general asupra organismului. Sunt bogate in aminoacizi esentiali, acid folic, calciu, fier, magneziu, vitaminele C, A, E si K. Urizicile nu sunt considerate numai un aliment, ci si plante medicinale, deoarece sunt recunoscute pentru proprietatile lor benefice, cum ar fi combaterea anemiei, tratarea afectiunilor respiratorii, stimularea digestiei si scaderea nivelului glicemiei. Urzicile pot fi utilizate in diferite retete de mancare sanatoasa si se consuma cu precadere fierte, in supe, ciorbe, sub forma de piure sau pregatite la cuptor alaturi de alte alimente.

In special primavara, atunci cand ne confruntam si cu simptomele asteniei, o dieta bogata in verdeturi asigura necesarul de vitamine si minerale, imbunatateste imunitatea si mentine sanatatea sistemului osos. In plus, verdeturile contribuie la imbunatatirea digestiei si sunt indicate in dietele de slabit, deoarece contin multe substante nutritive si au un continut redus de calorii. Asadar, principala regula pentru alimentatia zilnica in sezonul de primavara, indiferent de varsta, ar trebui sa fie „cat mai multe verdeturi in farfurie!ʺ

Photo by: pixabay.com

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1523 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Marți, 17 Aprilie 2018

Etichete pentru acest articol:

retete sanatoase, mancare sanatoasa, vitamine legume


S-ar putea sa va intereseze si:

Sezonul estival ne ofera o gama diversificata de fructe si legume, care ne imbie cu aroma [..]
citeste si comenteaza
Macar o data in viata cu toti ne-am confruntat cu aceasta problema a lipsei de calciu [..]
citeste si comenteaza
Aflux de energie. Bananele contin trei zaharuri naturale - sucroza, fructoza si glucoza, [..]
citeste si comenteaza
Fructele si legumele constituie cele mai bune surse de energie care ar trebui sa fie [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Simboluri ale feminitatii si senzualitatii, inca din cele mai vechi timpuri, bijuteriile sunt [..]
citeste si comenteaza
Vatican. Toate picturile si frescele vechilor maestri. Plus peste 300 de sculpturi, harti, [..]
citeste si comenteaza
Daca faci parte din categoria femeilor care iubesc sa fie intotdeauna frumoase, ingrijite, curate [..]
citeste si comenteaza
Tot mai multe mame numaram in acest an ,asa cum au declarat si astrologii : anul acesta este cel [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate