Sistemul educatiei tibetane

Tu ce stii despre educatia din Asia? Educatia din tari asiatice precum Tibet? Educatia: subiect sensibil si de maxima importanta atunci cand vine vorba de copii. Toti parintii vor sa le ofere celor mici o buna crestere si o educatie aleasa din toate punctele de vedere. Fiecare are, insa, metodele sale. Mai mult sau putin eficiente, mai mult sau mai putin benefice si, in mod evident, mai mult sau mai putin sanatoase.

Fiecare parinte crede ca modelul sau de educatie este cel mai bun si cel mai aproape de ceea ce numeste el ”o educatie corecta”.

Dar ce inseamna “educatie corecta”?

In procesul educarii copilului, esential este ca, orice metoda ar folosi, parintele sa nu aplice sub nicio forma pedeapsa fizica si umilinta psihica. Practica potrivit careia ”bataia este rupta din Rai” nu doar ca este ineficienta – intrucat copilul va reactiona pe placul parintelui din teama, fara a intelege esenta problemei, dar va ramane si cu sentimentul ca merita sa fie batut de fiecare data cand nu se supune cererilor celorlalti ori, la pol opus, va incepe sa riposteze imediat ce situatia il va conduce intr-acolo.

Singurul motiv pentru care unii parinti bat copiii este pentru ca ei nu pot riposta. Acest lucru nu se numeste educatie, nu reprezinta o metoda in planul bunei cresteri si nu are efecte pozitive pe termen lung in viata copilului. Singurul rezultat este supunerea de moment a copilului, metoda fiind aleasa de parintii care stiu ca cel mic nu poate riposta si considera aceasta practica unicul mod de a se impune.

In acest articol vreau sa iti prezint modelul educatiei tibetane care te va invata foarte multe lucruri despre comunicarea cu copilul tau, la orice varsta, intr-o maniera civilizata si prietenoasa care da rezultate sanatoase si pe termen lung.

Educatia tibetana presupune un sistem organizat pe diferite grupe de varsta, in felul urmator.

 

Prima perioada -  pana la 5 ani

In aceasta perioada copilul trebuie tratat ca un print. Acest lucru presupune sa nu ii interzici celui mic nimic, dar sa ai grija sa ii distragi atentia de la ceea ce ti se pare ca nu este in regula. De exemplu, daca face un lucru deranjant sau periculos, foloseste-te de mimica si arata-i ca esti suparata sau speriata. La varsta aceasta este o forma de comunicare senzationala. Copilul va intelege mesajul tau, fara probleme, limbajul fiind pliat pe varsta lui. Astfel va primi bine si va intelege exact ceea ce a gresit. Nu te astepta sa inteleaga daca strigi la el sau il jignesti pentru ca a stricat un obiect scump. El nu stie cat a costat acela si nici nu poate intelege, acum, valoarea lui. Daca vei alege forta sau umilinta, el nu va intelege sa nu mai strice lucrurile, ci mai degraba ca trebuie sa se supuna intotdeauna celui mai puternic si sa plece capul! De aceea, o mustrare de acest fel, prin mimica si fel de fel de figuri dezamagite il vor face mai repede sa priceapa ce nu este in regula si ce ar trebui sa evite pe viitor. Nu uita, limbajul copilului este joaca!

 

A doua perioada -  de la 5 pana la 10 ani

In aceasta perioada, copilul trebuie tratat ca un “sclav”. A nu se intelege prin aceasta ca jignirile si forta fizica isi fac loc in aceasta etapa. Aceasta etapa presupune sa ii dai celui mic sarcini de indeplinit avand dreptul sa il pedepsesti – insa intr-un mod constructiv din care sa poata trage invataminte. Scopul este ca cei mici sa anticipeze reactiile oamenilor la faptele lor si sa reactioneze pozitiv la ele, inlaturand negativitatea. Profita de aceasta perioada pentru a-l impinge sa citeasca, sa vizioneze documentare, filme educative, sa invete sa faca tot mai multe lucruri utile. Este perioada cea mai buna pentru ca el sa invete cat mai mult!

 

A treia perioada -  de la 10 ani la 15 ani

Aceasta este momentul in care trebuie sa incepi sa il tratezi de la egal la egal. Ce inseamna aceasta? Inseamna, in primul rand, sa il faci sa se simta demn de increderea ta, sa te consulti cu el atunci cand iei decizii si cand apar probleme importante. Nu il menaja, nu ii ascunde lucruri, dezvolta-i experienta de viata cerandu-i parerea, aratandu-i ca parerea lui chiar conteaza pentru tine. Ii dezvolti, astfel, si spiritul independentei. Il inveti sa primeasca, pe viitor, cu calm, diferitele probleme care apar. Daca vrei sa ii impui punctul tau de vedere, fa-o cu tact, prin discutii serioase, mature, sfaturi si comunicare deschisa, explicandu-i de ce faci un lucru sau altul. Daca esti nemultumita de ce propune, explica-i consecintele unei decizii gresit luate, insa evita sa ii intrzici! In aceasta perioada copilul isi dezvolta independenta si capacitatea de a face fata problemelor si de a le gasi solutii! O etapa pe care e bine sa nu o sari!

 

Etapa a patra - ultima etapa -  de la 15 ani

A sosit momentul sa iti tratezi copilul cu respect. Este putin cam tarziu sa te lupti cu nemultumirle si sa incepi educatia acum. Tot ce poti face este sa culegi roadele tale de pana acum. In acest moment, la varsta de 15 ani, poti considera ca vorbesti cu un adult caruia ii arati respect si intelegere.

 

Ce se poate intampla daca tu nu respecti aceste reguli de educare a celui mic?

1. Daca iti vei certa si lovi copilul pana la 5 ani, el va invata ca trebuie sa se supuna, sa fie pedepsit pentru ce greseste si sa se multumeasca intotdeauna cu putin pentru a nu deranja, pentru a nu gresi si, implicit, a nu fi umilit din nou! Il vei transforma intr-un material al umilintei celorlalti.

2. Daca vei continua sa il rasfeti excesiv si dupa varsta de 5 ani, nu va intelege ce inseamna sa munceasca, sa isi descopere capacitatile intelectuale, sufletesti, interioare si sa se indrepte catre ceva ce ii place. Il vei opri din a intelege cat de important este sa ai un drum in viata si sa muncesti pentru ce ai. Ii va trata cu superioritate pe tot cei care nu primesc totul de-a gata!

3. Daca dupa varsta de 10 ani il vei trata tot ca pe un copil, acesta va creste nesigur pe sine, va astepta mereu ajutor, se va simti stresat si temator de fiecare data cand se va lovi de o situatie noua.

4. Nerespectarea copilului si lipsa comunicarii cu acesta, dupa 15 ani, va genera, asa cum se intampla nu de putine ori, situatii in care acesta va pleca de langa tine si va face exact ceea ce il taie capul. Asa se nasc consumul de droguri, etnobotanice, alcoolismul si violenta, iar tu vei fi un parinte care nu intelege de ce copilul “se revolta”.

Cativa pasi simplu de urmat pot conduce catre o educatie sanatoasa si o relatie frumoasa a copilului cu parintele, bazata pe dragoste si respect!

Nota obtinuta:
10 (8 voturi)
2573 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Marți, 10 Noiembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

educatia tari asiatice, educatie tibet, metode de educatie


S-ar putea sa va intereseze si:

“Cum pot sa imi determin copilul sa citeasca din nou? Cand era mai mic, ii placeau la [..]
citeste si comenteaza
Nu stiti ce acte trebuie sa contina dosarul de inscriere ? Va prezentam o lista [..]
citeste si comenteaza
Proiectul educational “Domini, Domini – Calatorie in Universul personajelor de [..]
citeste si comenteaza
De multe ori am auzit si am intalnit persoane care nu se inteleg cu fratele, sora sa. Ei [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Inca de mici suntem crescuti in spiritul social si doctrinele lui: trebuie sa, apoi sa si apoi sa [..]
citeste si comenteaza
Moda se intoarce! Tendintele toamna - iarna 2013 - 2014. Se stie si de aceea este bine sa nu [..]
citeste si comenteaza
Sangerarile vaginale neregulate sunt o cauza frecventa pentru care femeile se prezinta la cabinetul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate