Gravida la 20, 30 sau 40 de ani?

Nu exista o varsta perfecta pentru a deveni mamica. Fiecare perioada are avantajele si dezavantajele ei. Important este sa-ti doresti aceasta schimbare in viata ta, sa-ti asumi resposabilitatile care te asteapta si sa stii in permanenta ce inseamna ''meseria'' de parinte.

Pentru a fi mai usor sa decizi, indiferent de varsta pe care o ai in momentul in care cititi aceste randuri, va voi prezenta o scurta insiruire a celor mai frumoase sau neplacute momente de graviduta la 20, 30 si 40 de ani.

Gravida la 20 de ani. Tanara si curajoasa

Avantaje:

Din punct de vedere medical, este perioada optima pentru a ramane insarcinata. Se pare ca, in jurul varstei de 24 de ani, fertilitatea unei femei este la apogeu. Din nefericire, pe masura ce femeile inainteaza in varsta, ovarele imbatranesc la randul lor, facand ca si ovulele sa-si piarda din vitalitate. Astfel, femeile care raman insarcinate intre 20 si 30 de ani vor prezenta mai putine riscuri de a naste un copil cu malformatii.

- Printre beneficiile acestei varste se numara multe de ordin medical, strict pentru viitoarea mamica. Astfel, o gravida de 20 si un pic de ani va fi scutita, in mod normal, de riscul diabetului de sarcina sau al hipertensiunii arteriale.

- Nasterea va fi mult mai usoara, iar organismul se va reface mult mai repede.

- Pierederea kilogramelor acumulate se va face fara prea multe chinuri.

- O sarcina la aceasta varsta te protejeaza mai tarziu de boli grave, precum cancerul de san sau cel ovarian.

Doar 7% din femeile intre 20 si 30 de ani au probleme de fertilitate si nu pot ramane insarcinate in primul an de incercari.

Intre 20 si 24 de ani, riscul de a pierde o sarcina este de 10%. La aceasta varsta, incidenta nasterilor de copii cu sindrom Down este de 1 la 1200 de femei.

Dezavantaje: Esti probabil in plin avant profesional. Te gandesti ca este mai importanta cariera decat statutul de mama. Este posibil sa nu ai inca o casa a ta sau sa nu te fi casatorit. Iar un copil venit pe neasteptate in astfel de conditii poate strica multe planuri.

Specialistii sunt de parere ca o mamica atat de tanara nu este indeajuns de matura, iar relatia cu partenerul de viata poate avea de suferit. Parintii tai sunt inca foarte tineri si mai au ani seriosi pana la pensie. Nu te poti baza prea mult pe ajutorul lor, asa ca va trebui sa cauti sprijin la cresa ori o bona.


Gravida la 30 de ani. Matura si responsabila

Avantaje:

- Daca ai asteptat pana acum sa devii mamica, mai mult ca sigur ai facut-o cu scopul de a-ti asigura o situatie financiara, pentru a avea o casa si stabilitate matrimoniala. Copilul venit pe lume acum are cele mai mari sanse sa creasca intr-un mediu sigur.

- O femeie de 30 si un pic de ani gata sa devina mama este mai atenta cu sanatatea ei, cu alimentatia si stilul de viata.

- Daca te-ai hotarat sa devii mama si nu ai trecut inca peste 35 de ani, iata o veste buna: rata infertilitatii este de doar 15%.

- Conform statisticilor, la femeile mai in varsta, chiar daca fertilitatea este in scadere, sansele sa aduca pe lume gemeni sunt mai mari.

- Parintii tai s-au pensionat, sunt inca in putere si iti vor acorda mult sprijin in cresterea celui mic.

Pana la 35 de ani, o femeie are nevoie, in medie, de 3 pana la 6 luni de incercari pentru a ramane insarcinata.

Inainte de 35 de ani, rata avortului spontan este de una din patru sarcini, in vreme ce, dupa aceasta varsta, ea creste la una din trei sarcini.

Dezavantaje:

- Din punct de vedere medical sarcina se imparte in doua etape: inainte de 35 si dupa 35 de ani. Cu cat se trece peste aceasta bariera, cu atat medicul va cere teste si analize suplimentare, iar sarcina va prezenta mai multe riscuri.

Odata ce ai trecut de 35 de ani, apar si probleme de fertilitate. Calitatea ovulelor scade, ovulatia nu-si mai pastreaza aceeasi frecventa, iar problemele trompelor uterine devin din ce in ce mai des.

- Creste riscul aparitiei sarcinilor extrauterine.

- Rabdarea si energia nu mai sunt la aceleasi cote ca inainte. Esti mai stresata si mai obosita.

- Riscul conceperii unui fat care sa prezinte sindromul Down creste direct proportional cu varsta mamei.


Gravida la 40 de ani: Vremea intrebarilor

Avantaje:

-Din pacate, la aceasta varsta, lista avantajelor este vizibil mai scurta decat cea a dezavantajelor. Insa, nu trebuie sa va speriati ori sa va reprimati dorinta de a aduce pe lume un copil. Trebuia doar sa fiti atente la starea sanatatii voastre. Vizitele la medic trebuie sa fie regulate.

- O alimentatie sanatoasa, exercitii fizice si un control medical periodic te vor ajuta cu siguranta sa aduci pe lume un copil fara probleme. La fel de importanta este eliminarea pe cat posibil a stresului.

Dezavantaje: Trebuie stiut ca, pe masura ce se apropie menopauza, numarul de ovule incepe sa scada. Acestea vor fi tot mai expuse pericolului de a prezenta probleme cromozomiale.

- Riscul de a suferi un avort spontan este mult mai mare, la fel si cel de a avea un fat cu sindrom Down (una din o mie da sarcini).

- Fertilitatea scade considerabil incepand cu varsta de 40 de ani.

- Riscurile de a avea hipertensiune sau de a dezvolta diabet de sarcina sunt si ele destul de mari, iar teama ca vei naste prematur sau ca vei avea un copil cu greutate mai mica decat este normal are suport in realitate. Nici partenerul de cuplu nu sta prea bine din punct de vedere al fertilitatii daca aveti aceeasi varsta.

Chiar daca ei mai pot concepe si la 60 sau la 70 de ani, calitatea spermei scade odata cu varsta.

- Parintii tai sunt probabil destul de varstnici si nu te mai pot ajuta prea mult la cresterea celui mic.

Rata avortului spontan intre 40 si 44 de ani este de 34%, ceea ce reprezinta o cifra destul de mare. In acelasi timp, riscul aparitiei complicatiilor de sarcina este de doua ori mai mare decat la gravidutele de 20 de ani.

Important de stiut! Fiecare femeie are propriul bioritm. Daca pentru unele dintre ele varsta inaintata pentru conceptie este 35 de ani, pentru altele, aceasta este abia la 45 de ani. Cu o pregatire fizica si emotionala buna, poti avea o sarcina fara probleme cata vreme natura iti ingaduie acest lucru.

Un articol de: Anca Dinu

Nota obtinuta:
10 (9 voturi)
3096 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 12 Iunie 2014

Etichete pentru acest articol:

ce inseamna sa fii gravida, gravida 20 ani, gravida 30 ani


S-ar putea sa va intereseze si:

Testarea pentru o eventuala sarcina reprezinta cel mai emotionant moment pentru o femeie. [..]
citeste si comenteaza
Sarcina este un motiv de bucurie pentru tine si pentru intreaga familie, este o perioada [..]
citeste si comenteaza
Fierul este esential pentru a face hemoglobina (proteina din celulele rosii care [..]
citeste si comenteaza
Femeile gravide se confrunta mai mereu cu o gama limitata in alegerea hainelor potrivite. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Va doriti un desert elegant, rapid si foarte savuros? Avem musafiri, iar prajiturile nu ajung! [..]
citeste si comenteaza
Goana dupa costumul de baie perfect e o provocare in viata oricarei persoane.Haideti sa aflam niste [..]
citeste si comenteaza
Cat de mult va alintati copii? Pentru ca ii iubiti sau pentru a le alina dureri sau stari generale [..]
citeste si comenteaza
Intr-o lume afectata de poluare si plina de alimente care mai de care mai chimice, este necesara [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate