Cum sa te pregatesti pentru o examinare tip RMN mamar: ghid pentru femei

adv-rmn-mamar

Recomandarea de a efectua un RMN mamar te poate surprinde si ingrijora. Cu informatii detaliate din partea medicului specialist si cu o pregatire fizica si psihologica adecvata, investigatia poate fi efectuata in deplina siguranta, iar tu iti poti pastra calmul pana la obtinerea rezultatelor!

 

Cere informatii detaliate despre scopul efectuarii RMN-ului mamar si rezultatele asteptate

RMN-ul mamar este o investigatie in scop diagnostic non-invaziva, principalul sau scop fiind detectarea si evaluarea modificarilor care pot aparea la nivelul sanilor. Acesta este un instrument extrem de valoros, in special pentru femeile care prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer mamar, deoarece permite identificarea tumorilor in stadii incipiente si monitorizarea eficacitatii unui tratament oncologic in curs [1].

Un aspect esential de mentionat este rolul deosebit pe care il are RMN-ul mamar in detectarea cancerului. Fiind o metoda extrem de sensibila, aceasta depaseste in eficienta mamografia, ceea ce o face instrumentul ideal pentru identificarea celor mai mici modificari care pot indica prezenta unei tumori. De asemenea, RMN-ul mamar poate fi folosit pentru a evalua extinderea bolii in cazul unui diagnostic de cancer mamar.

Interpretarea rezultatelor RMN-ului mamar poate fi o provocare pentru pacient, deoarece aceasta necesita o intelegere aprofundata a metodei si a semnificatiei rezultatelor. In general, RMN-ul mamar poate indica prezenta unei tumori sau a altor modificari la nivelul sanului; cu toate acestea, un diagnostic definitiv este stabilit, de obicei, prin alte metode, cum ar fi biopsia [2].

Desi RMN-ul mamar este o metoda de diagnosticare extrem de utila, acesta are si cateva limitari. Spre exemplu, poate da rezultate fals pozitive sau poate sa nu fie capabil sa detecteze anumite tipuri de tumori. Cu toate acestea, in cazurile in care alte metode de diagnosticare nu sunt concluzive, RMN-ul mamar poate oferi informatii extrem de valoroase [1].

Sensibilitatea RMN-ului mamar este de aproximativ 90-95%, ceea ce inseamna ca aceasta metoda poate permite identificarea cancerului mamar in 9 din 10 cazuri. Cu toate acestea, specificitatea - capacitatea de a distinge intre cancer si alte afectiuni mamare - este mai redusa, ceea ce duce la un numar mai mare de rezultate fals pozitive [2].

Cum decurge investigatia propriu-zisa?

In cadrul investigatiei de rezonanta magnetica nucleara (RMN) mamara, pregatirea pacientei este esentiala. Inainte de investigatie, aceasta va fi instruita sa indeparteze toate obiectele metalice de pe corp, cum ar fi bijuteriile si sa imbrace un halat special. De asemenea, pacienta poate fi rugata sa nu manance sau sa bea nimic cu cateva ore inainte de investigatie.

Investigatia in sine presupune ca pacienta sa fie asezata pe o masa care se deplaseaza in interiorul unui tub mare, reprezentand aparatul RMN. Tubul genereaza un puternic camp magnetic, iar pacienta trebuie sa ramana nemiscata pe parcursul intregii investigatii pentru a obtine imagini clare. Durata acestui proces variaza intre 15 si 90 de minute, in functie de complexitatea cazului si de detaliile necesare [1].

In acest context, rolul tehnicianului RMN este foarte important. Acesta opereaza masina, monitorizeaza pacienta si se asigura ca totul decurge conform planului. Tehnicianul RMN poate comunica cu pacienta prin intermediul unui interfon pe parcursul intregii investigatii, pentru a oferi instructiuni sau a linisti eventualele temeri.

Dupa finalizarea investigatiei, imaginile obtinute sunt interpretate de un radiolog. Aceste imagini sunt apoi folosite pentru a diagnostica sau a exclude diverse afectiuni medicale. Pacienta va discuta rezultatele cu medicul sau, care ii va explica in detaliu ce inseamna acestea.

Gestioneaza emotiile asociate investigatiei si asteptarii rezultatelor

Este absolut natural sa te simti anxioasa sau ingrijorata inainte de a face un RMN mamar. Aceste sentimente pot fi intensificate de lipsa cunostintelor despre procedura sau de incertitudinea rezultatelor. In acest context, recunoasterea si acceptarea emotiilor sunt esentiale. Intelege ca este normal sa te simti astfel si nu incerca sa iti reprimi sentimentele! Aceasta constientizare este primul pas spre gestionarea eficienta a anxietatii.

Exista numeroase tehnici de gestionare a stresului care pot fi de mare ajutor in aceste situatii. Respiratia profunda, meditatia sau yoga sunt doar cateva dintre ele. Incearca sa gasesti o tehnica de relaxare care functioneaza pentru tine si practic-o in mod regulat, mai ales in perioada de dinaintea investigatiei. Aceste metode au dovedit eficienta in reducerea nivelului de stres si anxietate [2].

Sustinerea din partea familiei si a prietenilor este de nepretuit in astfel de momente. Nu ezita sa impartasesti cu ei temerile si ingrijorarile; ei iti pot oferi suport fizic si emotional, contribuind la diminuarea stresului. 

Informarea corecta si detaliata in legatura cu efectuarea RMN-ului mamar, desfasurarea si scopul procedurii este importanta pentru ca acest episod din viata ta sa treaca mai usor si cu mai putina anxietate. Nu ezita sa ceri sprijinul de care simti ca ai nevoie de la echipa medicala, familie si prieteni!

 

Surse:

  1. American Cancer Society. “What Is a Breast MRI? | Breast Cancer Screening.” Www.cancer.org, 14 Jan. 2022, www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-mri-scans.html, accesat la 15.04.2024;
  2. Mayo Clinic. “Breast MRI - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-mri/about/pac-20384809, accesat la 15.04.2024.

Foto - Shutterstock

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
379 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Miercuri, 12 Iunie 2024

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

Indiferent daca te confrunti cu o simpla ameteala sau episoade repetate de vertij, nu [..]
citeste si comenteaza
Cu totii stim cat de importanta e spalarea dintilor dupa fiecare masa, de indepartarea [..]
citeste si comenteaza
Stiu ca iti vin in minte toate preparatele pe baza de lactate, dar trebuie sa spui stop! [..]
citeste si comenteaza
Chia, la prima auzire te face sa te gandesti la marca de masini, fara sa stim ca nu se [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Desi poate parea usor la prima vedere sa cauti cadouri pentru femei, nu este atat de simplu, mai [..]
citeste si comenteaza
Pufos este un motan salvat de la viata de strada, crescut in cele mai minunate conditii, iubit pana [..]
citeste si comenteaza
Indiferent daca planuiesti o renovare sau vrei sa obtii o locuinta confortabila si o atmosfera [..]
citeste si comenteaza
Atitudinea si stilul pe care il abordeaza in tinutele de zi cu zi definesc o femeie. Poate ca nu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate