Etapele travaliului in nasterea naturala. Frica de nastere naturala?

pfd-familie-sarcina-etapele-travaliului-nastere-naturala

Te gandesti cum va decurce procesul de nastere? Cat vei sta in travaliu? Cat de intense sunt contractiile? Ce trebuie sa faci si cand trebuie sa mergi la spital (daca vrei sa nasti intr-un spital, desigur)?

Ingrozita de ideea nasterii? Iata 10 moduri prin care poti face fata evenimentului. Vei afla ce contribuie la cresterea fricii de nastere naturala, cum sa te informezi, ce asteptari sa ai, ce exercitii de relaxare ajuta, cum sa iti controlezi si chiar sa iti elimini frica de nastere, astfel incat travaliul sa dureze mai putin, care este scopul durerii, cui sa ceri ajutor pentru a depasi anxietatea asociata procesului de nastere naturala. 

Etapele travaliului si a nasterii naturale. Ar trebui sa stii, viitoare mamica, nu exista doua nasteri care seamana, insa, sunt cateva elemente generale specifice procesului de nastere. Asadar, travaliul si nasterea in sine au trei etape principale:

  • travaliu initial (de debut) - este cea mai lunga etapa a nasterii, dureaza pana cand cervixul este complet dilatat pana la 10 cm (acest lucru se intampla in trei faze de dilatare:

- dilatare pana la 3 cm - dureaza intre 8 - 10 ore; trebuie sa te relaxezi, nu trebuie sa fugi la spital, ci mai degraba bucura-te de moment impreuna cu familia sau ocupa-te de treburile tale zilnice, ca de obicei, fa o baie calda, asculta muzica, bea multa apa, tine cont de numarul contractiilor si la ce interval de timp le ai (de obicei contractiile in aceasta etapa sunt usoare. neregulate si dureaza aprox 30 de secunde si se intampla la 5 - 30 minute, insa devin progresiv mai puternice si mai frecvente).

Cum se simt contractiile acum? Ei bine, precum crampele menstruale pe care la ai de obicei, completate cu ceva dureri de spate si ceva presiune in zona pelviana. Stii deja, le poti suporta!

Ce se mai poate intampla in aceasta faza de dilatare? Se poate "rupe apa" (adica sacul amniotic se rupe) - aceasta se poate intampla in oricand din momentul inceperii travaliului si este bine sa tii cont de culoarea si mirosul lichidului respectiv, precum si de ora la care s-a rupt. Sunt informatii utile pentru medic.

Daca apa se rupe sau ai sangerari vaginale semnificative, este bine sa te grabesti spre spital.

- dilatare pana la 7 cm - dureaza 5 - 6 ore.  Contractiile sunt de aproximativ 1 minut fiecare, la interval de 3 - 5 minute. Le vei simti destul de puternice. Este posibil sa simti si crampe musculare la picioare.

Ei bine, acum trebuie sa pleci spre spital (daca iti doresti sa nasti la spital, desigur). Vei simti cu siguranta contractii mai puternice si de o durata mai lunga. Sustinerea unei persoane apropiate (mama, sot, sora, prietena cea mai buna, doula etc) este foarte importanta.

Stii cum sa respiri ok? Stii sa faci exercitii de relaxare intre contractii (nu in timpul lor!)? Este perfect, de ele vei avea nevoie in aceasta faza a nasterii.

Este recomandat sa schimbi des pozitia corpului sa te plimbi usor, daca este posibil, sa faci o baie calda. Nu uita sa continui sa bei apa multa si sa mergi la baie des (vei simti nevoia aceasta, de altfel).

Ce ar trebui sa faci - numara contractiile (daca nu sunt deja monitorizate de aparatura din spital), continua respiratiile adanci.

Persoana care te sustine poate sa iti faca masaj usor pe burtica si pe spate, in zona lombara, sa continue incurajarile.

- dilatare pana la 10 cm - dureaza pana la maximum 2 ore. Este practic faza cea mai scurta, dar si cea mai intensa a nasterii.:)Acum esti cel mai aproape de a-ti vedea copilul.  Contractiile in aceasta faza sunt lungi, puternice, intense si dureaza 1 minut - 1 minut si jumatate si se intampla cu o frecventa uimitoare - intre 1 - 2 minute sau poate si mai des.

Este posibil sa experiementezi tot felul de stari de greata, bufeuri. Si da, vei simti ca iti vine sa urli la toti.:D

  • travaliul activ - perioada de dupa ce cervixul este dilatat la 10 cm pana la nasterea copilului
  • etapa de tranzitie a travaliului - "nasterea" placentei

Sfat: Cu o luna inainte de ziua nasterii, dar si in timpul travaliului, este bine sa consumi 5 - 6 bucati de curmale / zi. Te vor ajuta sa eliberezi mai usor oxitocina, sa te dilati si sa te relaxezi muscular. In plus, sunt complexe din punct de vedere nutritional si iti vor da energie!

 

Important de facut in timpul nasterii: 

► respira corect (respiratie nici foarte profunda, nici prea rapida, pentru a nu ajunge la hiperventilatie; asadar, inspira usor pe nas, numarand pana la 4, apoi expira usor pe gura, tot in 4 timpi sau in 8 timpi; repeta asta pe timpul contractiilor, iar intre contractii relaxeaza-te; finalizeaza exercitiul cu o respiratie adanca)

relaxeaza-te (frica de nastere va face ca travaliul sa fie mai greu; fii pozitiva - cu fiecare contractie esti mai aproape de a-ti vedea copilul, vizualizeaza imagini care te relaxeaza - marea, muntele, o zona romantica etc; de asemenea, vizualizeaza cum colul uterin se deschide usor, ca petalele unei flori, permitand usor - usor copilului sa coboare)

ai rabdare, fii calma (ce este important in viata - in cazul acesta, bebelusul tau - nu se obtine usor)

masajul in zona lombara, in timpul contractiei, ajuta foarte mult.

nu impinge (da, stim, foarte multi spun ca este OK sa impingi; bebe stie singur cum sa iasa pe toboganul - canalul nasterii, fara ca tu sa impingi)

Surse de informare: 

Click aici pentru mai multe detalii legate de cum sa treci peste stresul nasterii

 Click aici pentru detalii legate de etapele travaliului.

Photo by: pexels.com

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
1660 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana Luni, 21 Mai 2018

Etichete pentru acest articol:

etape travaliu, cat dureaza travaliul


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca esti o viitoare mama si deja ai inceput colectarea de informatii utile legate de [..]
citeste si comenteaza
Iti doresti cu nerabdare o sarcina, dar, aceasta intarzie sa apara? Infertilitatea [..]
citeste si comenteaza
Aportul necesar zilnic de calciu in sarcina este de 1000 mg (persoane 19 - 50 de ani) sau [..]
citeste si comenteaza
Organismul nostru are nevoie de vitamina D pentru a mentine un nivel optim de calciu si [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Te gandesti ca pentru Craciunul acesta sa iti creezi singura decoratiunile, acasa. Intr-adevar, [..]
citeste si comenteaza
Ai fost diagnosticata cu hipotiroidism? Daca ai aflat ca o boala autoimune este cauza [..]
citeste si comenteaza
Daca trebuie sa tii o dieta AIP sau Paleo painea obisnuita, cu faina de grau nu se regaseste pe [..]
citeste si comenteaza
Vrei un tratament naturist pentru cariile incipiente pe care le ai? Iata cum sa iti faci acasa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate