Fat-Frumos si fata de imparat

A fost o data ca niciodata ca daca n-ar fi nu s-ar povesti. A fost un imparat si o imparateasa ce traiau fericiti in palatul lor de clestar. Palat  se afla in mijlocul tinutului, tinut ce tinea cat vedeai cu ochii.

 

 

Imparatul si imparateasa traiau linistiti, fara nicio grija. Erau iubiti de slujnici, erau slujiti de un popor intelegator ce li se supuneau cu mare drag.

Tinutul in care domneau era pasnic, cu campii, paduri, iazuri. Iarna nu era prea friguroasa si nici vara prea calduroasa. Ti-era mai mare dragul sa locuiesti intr-un asemenea tinut.


Dorinta cea mai mare a regelui era sa aiba si el un baiat, un copilas al lui, care sa-i duca mai departe numele, regatul si care sa-i mosteneasca toate avutiile dupa moartea sa, care sa domneasca in liniste si pace la fel ca si el, dar micutul naravas se lasa asteptat de parintii sai. Vazand ca nu-i chip ca acest copil sa apara, imparatul si imparateasa au mers la mai multi vraci si vrajitori, dar in zadar.

Intr-una din zile pe cand imparatul era in gradina, unul dintre slujitori ii da de veste ca imparatul vecin, confruntandu-se cu aceeasi problema, a mers la o vrajitoare din tinutul sau, iar imparateasa i-a daruit un baietel frumos cat toate zilele. Auzind aceasta veste, imparatul a dat porunca de indata sa o aduca pe acea vrajitoare la el. Saraca femeie, a venit de cum i s-a dat de stire :

-          La ordinele dumneavoastra am venit degraba imparate. Cu ce va pot fi de folos ?

Dupa ce i-a povestit tot ce se intampla si care ii este dorinta, vrajitoarea a spus :

-          Acum ceva timp am folosit acea potiune, incerc sa fac una cat mai repede, desi lava de ou de brontozaur nu mai am.

-          Stiu ca puteti si pun toata increderea mea. Ba mai mult, cere-mi orice iti pofteste inima, orice bogatie, orice tinut. Vrei aur? Iti dau cat iti doresti, dau orice pentru acea licoare magica.

-          Sanatate si viata lunga imi doresc, imparate.

Acestea fiind spuse, vrajitoarea isi lua ziua buna si merse acasa.


Trecura o zi, zece, iar imparatul astepta cu nerabdare mesaj de la vrajitoare. Vrajitoarea lucra la potiune zi de vara pana seara. A inlocuit lava de ou de brontozaur cu suc de urzica dintr-o musca strivita adaugandu-i fir de paianjen… ce fir ? mai bine paianjenul intreg – doar, doar sa aiba efectul scontat - si gata potiunea.

Ii scrise ravas imparatului povestindu-i necesitatea inlocuirii – nu mai exista niciun brontozaur activ, toti erau iesiti la pensie. Decat fara copil, mai bine isi asuma acest risc.

Bucurie mare cand imparatul a primit potiunea si ravasul, dar n-a fost  atat de fericit cum a fost in ziua cand i s-a dat de veste ca va avea un copilas. Pe atat de mare ce a fost bucuria atunci, incat imparatul a dat ordin sa i se duca daruri alese vrajitoarei si ca toti preotii din regat sa se roage pentru sanatatea ei.

Dupa noua luni, i-a venit imparatesesi sorocul.

-          Inaltimea voastra, sunteti tatal unei minunate fetite, spuse moasa departandu-se.

-          Cum ?? Ce ?? Ce fetita ?

-          Da, e fetita.

Intr-adevar, o fetita blonduta, cu parul bucalat, cu totul si cu totul de aur. Cu ochii verzi, curati si luminati ca apa de izvor, ca adancul marii. Fata i-a intrat la inima imparatului din clipa in care a vazut-o. A luat-o-n brate si a uitat cat de multi isi dorea un mostenitor de parte barbateasca.

S-a gandit sa dea de stire vrajitoarei ca potiunea nu a avut efectul scontat datorita inlocuirii sale cu ingredientul naravas. Dar atentia imparatului era acaparata de gingasa creatura, ce cu trecerea anilor devenea din ce in ce mai frumoasa, atat de frumoasa incat si soarele era gelos pentru ca stralucea mai mult decat el.


Timpul a trecut ca gandul, si fetei de imparat i-a venit vremea de maritis. In petit veneau voinici, feti cu stea in frunte, printi, crai si vrajitori care de care mai bogati si mai falnici. Veneau din toate regatele, dar pe placul fetei nu era niciunul.

Pe vremea pranzului fata era in gradina, cand din senin s-a iscat o furtuna violenta ce a creat un uragan, fata disparand.

-          Cum? Unde sa dispara copila??

-          Un vartej, maria voastra. Nu stiu.

-          Du-te degraba si da sfoara-n tara. Acel voinic care-mi va aduce fata inapoi va primi jumatate din regatul meu si fata de nevasta.

Slujnicul asa a facut, a mers de a dat stire intregii lumi.

Toti cei care o petisera fara rezultate pe printesa au inceput a cauta, dar negasind un fir, o legatura se retrageau renuntand.

Vestea disparitiei a ajuns si la auzul printului din regatul vecin. Fat – Frumos nascut datorita potiunii magice, ca si printesa.

-          Tata, vreau sa plec in cautarea printesei, da-mi un sfat.

-          Dragul tatei, grea misiune ti-ai ales, nu pot decat sa-ti recomand un bun invatator: vrajitoarea regatului.

De cum auzi Fat-frumos aceste vorbe a mers degraba la vrajitoare.

-          Bine ai venit Fat-Frumos. Stiu ce vant te aduce la mine si am pregatit povata.

-          O ascult, buna vrajitoare.

-          Ia o tava cu jaratec incins si mergi cu ea in grajd, calul ce va veni la tine si va manca din el, acel cal iti va fi tovaras de drum. Dar inainte de a porni, treci pe la mine ca am ceva sa-ti daruiesc.

Printul asa a facut. Mare i-a fost mirarea cand a vazut un cal slabanog, batran si ramolit mancand jaratec.

-          Timp de noua zile sa-mi aduci in fiecare dimineata jaratec, ca sa-ti pot fi de folos.

Dupa noua nopti si noua zile calul se transformase si avea cele mai frumoase noua perechi de aripi pe care le vazuse Fat Frumos pana atunci.

-          Sunt gata de drum, dar inainte de a pleca mergi si ia armura tatalui tau din tinerete, cea cu totul si cu totul de aur, iti va folosi.

Fat Frumos a ascultat sfatul calului apoi isi lua ziua buna de la tatal sau si merse la vrajitoare.

-          Mergi catre zidul de la miazazi, apoi vei trece prin cele trei tinuturi ale suratelor zmeului Vijelie, cu mare grija. Asculta calul, este batran si umblat. Ia cu tine aceste trei mici daruri trebuincioase- si scoase un fir ofilit de ghiocel, un ciob de oglinda si niste praf pus intr-o punguta.

-          Multumesc, inteleapta vrajitoare.

Si isi lua zborul spre miazazi, a trecut zidul ce insemna ca hotarul regatului s-a incheiat, urma a intra in tinuturile haosului.


-          Tine-te bine stapane, intram in tinutul Zgatiei de Cotoroante, ea arunca cu fulgere in oricine ajunge aici. Nimeni n-a trecut niciodata mai departe.Toti au sfarsit arsi, electrocutati. Asigura-te ca porti asupra ta ghiocelul oferit de vrajitoare.

-          Este…

Si nu a terminat bine Fat Frumos ca se si auzi :

-          Cine a indraznit…

Bum, Poc. Piu….

-          Sa intre in tinutul meu ?

Fat Frumos nu a avut timp sa-i raspunda cand a vazut ca spre el inainta cu viteza luminii un fulger. Cu mult curaj intreaba calul :

-          Cum il infrunt ?

-          Stai fara grija, ghiocelul are puterea de a crea in jurul nostru un camp magnetic in care nu poate patrunde undele perturbatoare ale fulgerului. Urmeaza-ti drumul ca si cum nimic nu s-a intampla.

Fat Frumos vedea cum fulgerele se intreptau catre el dar la un mentru dispareau. Si-a urmat drumul fara grija. Dupa noua nopti si noua zile calul ii atrage atentia :


-          Intram in cel de-al doilea tinut, cel al lui Sclipici fara Lipici. De cum vezi o luminita in zare, scoate de-ndata ciobul de oglinda fermecata si inchide ochii, orice ai auzi, orice s-ar intampla sa nu-i deschizi. De tinutul ei nu a trecut nimeni niciodata fara sa fie neorbit, sclipeste mai ceva ca soarele. Cu ajutorul oglinzii fermecate, ea insasi va orbi, iar noi ne vom continua drumul sanatosi.

Asa a si fost.

Mai mersera inca noua nopti si noua zile pana ce calul s-a oprit.

-          Acum e randul meu stapane. Vezi padurea din fata ?

-          Da.

-          Ce vezi in ea ?

-          Copaci. Nimic neobisnuit.

-          Uite-te mai bine.

-          O padure de balauri…Copacii n-au crengi, au capete de balauri !

-          Da, stapane. Dar nu te teme. Tine-te lipit de mine. Vom zbura mai sus decat norii. Nu ne vor ajunge.

Zis si facut, dupa trei zile de vara panan-n seara, iesira din tinutul Baluroaicei.

 

 

Mai mersera noua zile si noua nopti cand in zare se vedea un castel mare, de aur. Un tinut cu totul si cu totul de aur.

-          Stapane am ajuns la destinatie, aici se afla zmeul Vijelios, el a rapit-o pe frumoasa printesa cu parul de aur. Este obsedat de aur, vrea tot ce se afla pe lumea asta si este de aur.

-          Dar nu si pe printesa, nu-i voi permite.

-          Asculta cu mare atentie planul, daca dai gres, vom ajunge friptura de la cina zmeului. Cand iti va vedea armura de aur, si-o va dori, se va purta foarte frumos, sa nu-l crezi, e doar lingusitor. Sa-i propui ca targ: Armura pe fata de imparat. Cu siguranta va refuza, dar noi am incercat. Daca refuza, si-a semnat singur sentinta. Va sti ca nu-i vei da armura, va voi sa te ucida pentru ea. Cand el se va napusti asupra ta, tu scoate de-ndata si presara praful de stele.

-          Are praful de stele o putere asa de mare ?

-          Vei vedea.

Cand au ajuns in frumosul tinut, Fat Frumos nu era surprins de ceea ce vedea: case de aur, poame de aur, unelte de aur, flori de aur, si toate cele trebuincioase care se aflau acolo erau de aur. Fat Frumos se gandea la fata de imparat, la bucuria pe care o va avea atunci cand il va vedea.

Nu a trecut mult timp si fata de imparat le-a deschis usa castelului. Intr-adevar, mare bucurie atat pe capul frumoasei fete, cat si pe cel al zmeului cand l-au vazut pe Fat Frumos stralucind in asa armura de aur.

-          Frate, asta tre’ sa fie a mea, a zis zmeul cand l-a vazut.

-          Cu mare drag ti-o dau in schimbul a ceva pretios, i-a raspuns voinicul.

-          Orice !

-          Frumoasa domnita.

-          Niciodata ! – si se napusti asupra lui Fat Frumos.

Dar Fat Frumos mai iute de mana, a scos praful de stele si l-a presarat. O frumoasa zana cu chip de aur, cu par de aur, in fine, cu totul si cu totul de aur a aparut din acele pulbere de praf. Zmeul cuprins de toate stalile lumesti si nelumesti, stia ca trebuie sa-i apartina, actionand din impuls :

-          E de aur, e a mea! spuse si a imbratisat-o repede ca nimeni sa nu i-o poata lua inainte.

Doar ca…in clipa urmatoare s-au transformat in praf…el in praf de zmeu, iar ea in praf de stele.

Tare fericita a fost fata de imparat cand a vazut asemenea grozavie. Nu stia cum sa-i mai multumeasca voinicului ca a scapat-o din robia zmeului. Dar tanarul Fat Frumos ii era atat de drag pe cat de frumos, ca si ea, de altfel.

Intorcandu-se la palat, au facut nunta mare, la care a fost poftita toata lumea, imparati si-mparatese de peste mari si tari, crai vestiti, voinici unu’ s-unu’. Dar in toata povestea asta cei mai fericiti erau socrii, mandri de asa copii. Si-au unit destinele, si-au unit regatele si au trait fericiti pana la adanci batraneti, cand au avut si stranepoti.

Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus povestea mea.

Nota obtinuta:
9.8 (4 voturi)
5105 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Miercuri, 14 Aprilie 2010

Etichete pentru acest articol:

basme, povesti, fat frumos


S-ar putea sa va intereseze si:

Cartea “Scoala ursilor” ofera celor mici posibilitatea de a urmari doisprezece [..]
citeste si comenteaza
Editura Cartea Copiilor lanseaza “1, 2, 3… hai la Zoo!”, un nou titlu din colectia [..]
citeste si comenteaza
O furnica mica-mica S-a urcat pe-o floricica Si, umbland, asa, in sus, La corola a [..]
citeste si comenteaza
Un sfarsit de noiembrie trist, plumburiu isi facea prezenta intr-un oras al betoanelor. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Manastirea Moldovita este una dintre vechile asezari monarhale din nordul Romaniei. Asezata in [..]
citeste si comenteaza
Ne duce cu gandul la povestea in care frumoasa fata este salvata din somnul sau profound de print, [..]
citeste si comenteaza
A fost odata ca-n povesti, a fost ca niciodata pe cand erau mustele cat gastele, un imparat ce [..]
citeste si comenteaza
In zonele cele mai aglomerate ale capitalei, unde se presupune ca trec zilnic oameni de toate [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate