Telenovela din spatele cortinei
Sau poate insusi destinul este o telenovela ce se joaca cu vietile noastre asemenea unui dirijor cu notele muzicale. Personajele principale ale acestei «telenovele» sunt persoane cunoscute, demne de respect si de admiratie pentru operele literare si poeziile ce ni le-au lasat : Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Veronica Micle, Mite Kremnitz, I.L.Caragiale si Ioan Slavici.
Poate va intrebati ce au in comun? Ei bine, au in comun ceea ce ne pune uneori bete-n roate si ne da dureri de cap: iubirea.
Titu Maiorescu
A facut numeroase studii, s-a facut remarcat timpuriu ca teoretician si critic literar. Studiaza in Germania, tinand in paralel si ore in particular in casa familiei Kremnitz, predand franceza celor patru copii: Klara (viitoarea sotie), Helene, Wilhelm (viitorul sot al lui Mite Kremnitz) si Hernan. Se intoarce in tara in 1862. La 22 de ani primeste insarcinari publice. Peste cateva luni este numit profesor de filosofie la Iasi. Ajunge astfel director la gimnaziul de fete de la Iasi.
Scandal sexual
El implicandu-se si sub aspect politic isi creaza prieteni dar si dusmani. De aceea i se insceneaza un scandal sexual, cum ca ar fi avut relatii cu o profesoara de la scoala de fete. Dupa cum stim in acea perioada era eleva a acestei scoli si Veronica Micle( 14 ani), care la indemnul sotului sau mai mare cu 30 de ani, profesorul Stefan Micle si al mamei sale, depune marturie cum ca ar fi vazut niste scene intime. Avocatii lui Maiorescu au demonstrat ca Veronica a mintit. Ea dorindu-si toata viata sa fie iertata dar Maiorescu i-a purtat intotdeauna pica.
Impactul mutarii doctorului Kremnitz la Bucuresti
Maiorescu se casatoreste cu Klara Kremnitz. Fratele acesteia, Wilhelm studiind medicina devine medicul personal al regelui Carol I. Se muta in tara impreuna cu sotia sa, Mite Kremnitz – traducatoare, scriitoare si poeta. Titu Maiorescu se indragosteste de aceasta, incluzand-o in cercurile sale sociale si la Junimea.
Mite Kremnitz si Eminescu
Titu Maiorescu, fondatorul Junimii era un mare sustinator al lui Mihai Eminescu, recunoscator al marelui talent pe care poetul il detinea. Astfel, Mite Kremnitz il cunoaste pe Mihai Eminescu, prin Maiorescu. In 1879 creste pasiunea lui Eminescu pentru Mite Kremnitz, careia ii preda limba romana. Faptul ca ii dedica poezia « Atat de frageda », il alarmeaza pe Maiorescu si il face sa scrie « Grea epoca Eminescu ».
Intervine Mite Kremnitz
Dupa moartea profesorului Stefan Micle, sotul Veronicai Micle, ea si Eminescu isi fac planuri de casatorie. Dar in 1880 renunta la ideea de casatorie. Mite Kremnitz afirmand ca in inima poetului s-a aprins o noua flacara. Dar Maiorescu precizeaza ca ar fi vorba despre o doamna vaduva, Poenaru Lecca, aceasta fiind cea care il inspira. Veronica se plange lui B.P. Hasdeu ca Maiorescu l-a convins pe Eminescu sa renunte la casatorie. Se simtea jignita ca Eminescu a facut-o de ras impreuna cu Maiorescu si Mite Kremnitz.
Iubirea secreta a lui Ioan Slavici
Veronica Micle si Mihai Eminescu se impaca in decembrie 1881. Se muta impreuna la Bucuresti, in casa lui Ioan Slavici. Ioan Slavici locuia impreuna cu sotia sa, Eleonora, dar asta nu il impiedica sa se indragosteasca in secret de Veronica. Aceasta dragoste este mentinuta in secret deoarece Slavici nu dorea sa intervina in relatia bunului sau prieten Mihai Eminescu.
Veronica si I.L. Caragiale
Dar relatia Veronicai Micle cu Mihai Eminescu nu are nici de aceasta data in final casatoria. O fosta relatia pe care a avut-o Veronica cu I.L Caragiale in timp ce au fost despartiti nu-i da liniste lui Eminescu. Veronica il implica in recuperarea scrisorilor trimise lui Caragiale. Eminescu fiind foarte gelos, ajunge la un moment dat sa-l bruscheze in public pe Caragiale aflat acasa la Maiorescu cu ocazia Craciunului, la aceasta scena fiind partasa si Mite Kremnitz. Datorita relatiei cu I.L Caragiale, Veronica si Eminescu se despart definitiv in 1883.
Sfarsit
Eminescu se imbolnaveste si moare pe 15 iunie 1889 la ora 3, la senatoriul Caritas. Convinsa ca viata fara Eminescu nu mai are niciun rost, Veronica se sinucide pe 3 august la Manastirea Varatic. Tot in acest an, pe 31 decembrie, se stinge din viata si Ion Creanga, prieten al lui Eminescu.
Postat de: Nicoleta-Curelea Luni, 22 Noiembrie 2010
iubiri celebre, Mihai Eminescu, Veronica Micle, Titu Maiorescu, Mite Kremnitz, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale, relatie, prietenie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor