Invata sa comunici cu copilul tau
Scriu acest articol pentru ca in drumurile mele m-am intalnit, fie in metrou, fie in alte mijloace de tansport in comun si recent, cand treceam pe langa o scoala, cu parinti care se poarta foarte urat cu copiii lor.
Am auzit expresii cum ar fi "nu esti in stare de nimic", "nimic nu faci bine" sau "vai de capul tau de nenorocit" si am ramas uitandu-ma indelung pentru ca efectiv m-am pierdut. M-am regasit tarziu cu ochii asupa lor eventual cand unii dintre ei mi-au spus "la ce te uiti"?
Da, nu mi s-a intamplat sa ma uit insitent la nimeni, dar pur si simplu situatiile acestea, atat de dese, m-au prins cu totul.
Acum ceva timp am vazut o mama tarandu-si efectiv in scarba copiii dupa ea. Unuia i-a cumparat o acadea pentu ca urla ca din gura sarpe pentru o acadea. Cand a desfacut-o a scapat-o pe trotuar, moment in care mama l-a izbit cu toata forta peste fata spunandu-i "m-am saturat, mi-e scaba de voi".
Ce poti spune? Sunt multi parinti care vorbesc asa cu copiii lor si nu li se pare nimic anormal. Copiii acestia vor creste stresati, frustati, cu o imagine rea despre sine, despre lume, despre familie, lipsiti de incredere, tematori...
Sfaturi pentru comunicarea cu copiii
1. Priveste-ti frumos copilul: nu il bate, nu il pedepsi din oice, renunta la pejudecati si vorbeste deschis cu el, intelege-l inainte sa il judeci, este copil, intr-adevar, dar invata sa il tratezi serios.
2. Nu il compara cu alti copii. Va simti intotdeauna ca esti nemultumita de el, ca iti doesti sa fie altfel.
3. Nu il forta sa aiba secrete fata de tine. Il vei indeparta obligandu-l sa taca si sa nu comenteze niciodata. Da-i voie sa iti vorbeasca despre ce il deranjeaza, asculta-l si ajuta-l. Intelegandu-l si sprijinindu-l il vei apropia.
4. Sustine-l in ce stii ca ii place si isi doreste sa faca si va vedea ca te are aproape.
5. Nu-l judeca pentru geselile lui, invata-l sa si le recunoasca si sa nu le mai repete.
Educatia nu se face cu bataia, nici nu vorba urata si comparatia copilului tau cu un altul care are note mai mari sau a facut alte alegeri in viata. Fiecare este diferit si trebuie sa accepti acest lucru inainte sa iti determini copilul sa se deschida in fata altor sau mai rau, sa plece de acasa.
Trateaza-ti copilul ca pe un prieten, accepta-l si iubeste pentru ce este; e al tau. Si daca tu iti doresti ca el sa devina medic, iar el isi doreste sa devina programator, nu isca un scandal monstru. Nu iti proiecta dorintele in el. Sustine-l in ce este el bun!
Postat de: Sorina-Corneanu Sâmbătă, 12 Iulie 2014
comunicare parinti - copii, pentru parinti, despre copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?