Isteria din parcuri, copii agresivi

A venit caldura si copiii au luat deja cu asalt parcurile. Insotiti de parinti. De parintii care nu se preocupa de starea lor si isi pierd ore intregi tastand sau vorbind la telefon, chiar si in singura lor zi libera de petrecut cu cei mici.

Din pacate, asa cum arata studiile si asa cum am vazut si noi, in jur, copiii de stazi au tendinta sa fie extrem de agresivi si isterici. Poate suntem tentati ca la inceput sa spunem ca asa se joaca sau ca ”sunt copii”, insa o analiza sincera si logica, precum si studiile efectuate recent asupra comportamentului copilor arata ca, in realitate, copiii chiar au o tendinta in crestere catre agresivitate si isterie.

 

De ce sunt agresivi copiii?

In primul rand, generatia mica de astazi, respectiv varsta 2-7 ani, este o generatie care creste in proportie de 85% in absenta parintilor. De dimineata de la prima ora pana seara foarte tarziu, copiii petrec timpul la before school, school si afterschool. Plus alte activitati extra scolare care sa le umple timpul. Sa nu gaseasca ragaz sa aiba nevoi, sa isi grabeasca sa ajunga acasa sau sa se lupte cu alte ganduri, iar in tot acest timp parintii sa isi poata vedea linistiti de treaba.

Copilul, devenit robot, nu mai stie altceva. Viata lui inseamna circa 13 ore de afterschool si o ora acasa, in care este imbaiat (ca de mancat, mananca la gradinita\ scoala) si bagat in pat. A doua zi o ia de la capat. Acesti copii isi construiesc o viata separata de cea care se desfasoara cu adevarat. Pentru ca nu petrec timp cu ei, parintii le permit orice pentru a compensa. Pentru ca sunt mereu singuri, decid si isi fac dreptate asa cum doresc. In colectivitate se comporta asa cum considera in asa fel incat sa le fie bine. Se apara singuri si nu au limite in a se impune in fata celorlalti copii. Laolalta, se naste o mica jungla in care acestia urla care este mai tare.

Acasa sunt crescuti intre activitati de week-end si carti, cursuri extra si educatia oferita in asa fel incat sa fie pe placul multimii - societatii.

In week-end...se mai face timp si pentru ei, insa atunci, ca sa revenim, copiii alearga in parc, iar parintii butoneza telefoanele. Ei vorbesc, ei raspund, ei se asculta, ei se privesc. Sarcina parintilor este de a-i aduce in aer liber si mai departe si-au luat mana de pe ei. Ori asa...cred ei, cel putin.

In acest timp noi ii observam in parcuri cum copiii alearga zbierand, efectiv, cum urla si ajung sa raga incat te inspaimanta si te gandesti oare ce s-a intamplat. Ii vezi cum dau cu picioarele in bancile din parc, cum lovesc gardutul de la gradinia cu flori si urla in tot acest timp. Ii vezi cum tipa din toti plamanii "maaaarrrsss” catre porumbeii imblanziti, observi cum fac aceasta la fiecare cateva secunde pentru ca parcul este ... plin cu porumbei. Observi cum ii alearga si urla necontenit pana cand pleaca ragusiti. Observi, fara efort, si cum alearga cainii si arunca cu pietrisul de la locul de joaca dupa ei si mai ales, observi cum in tot acest timp, parintii fie vorbesc linistiti la telefon, fie discuta afaceri, fie cu capul usor inclinat afiseaza un zambet tamp care s-ar traduce prin ”iubirea lu’ mama, bravo”. Ii vedem peste tot. Iar expresia fetei lor este una extrem de agresiva in contrapunct cu zambetul tamp afisat de parinti.

Copiii nu mai stiu sa se joace frumos. Evident, nu toti copiii. Din fericire, exista inca si copiii crescuti departe de regula snobismului, a infatuarii, a indiferentei. Copiii carora li se mai acorda timp si la care parintii se gandesc, pe care parintii ii alinta, cu care se joaca, pe care ii EDUCA, pe care ii lauda si ii critica deopotriva cand este cazul sa ii corecteze. Copiii de care parintii se ocupa si care vad diferenta dintre a te juca in parc cu porumbeii si animalele si a da cu piciorul in ele, urland ca in jungla. Exista. Insa exista si mai multi cei cre nu vad aceasta si spun ”este copil, ala este animal”.

Studiile arata ca din ce in ce mai multi copii devin agresivi si cresc astfel ajungan ca la varsta adolescentei sa isi faca dreptate singuri, iar mult mai devreme sa spuna ”taci” si familia sa taca pentru „a fi totul bine”. Copiii, de principiu, cum ii crestem, asa ii avem, desi nu este intotdeauna o regula.

Tot mai multi copii sunt diagnosticati in gradinite si scolile care dispun de un psiholog, cu agresivitate infantila. Sunt mai mereu incruntati, se stramba intr-o maniera anormal pentru varsta lor si acest lucru nu mai tine de joaca, urla si lovesc in toate obiectele din jur avand totodata tendinta de a comanda pe toata lumea. Avem multiple probleme la capitolul ”cum ne crestem copiii” si ne aflam in top cand vine vorba de cat timp, suflet si cata educatie investim in copiii nostri.

A-ti lasa copilul sa faca tot ce vrea nu inseamna ca il vei determina sa te iubeasca mai mult. A-l invata ca poate orice nu este garantia unui viitor om de succes. A-i spune ca i se permite orice nu inseamna ca ii vei da incredere in fortele proprii si nici nu il vei motiva. Iar a-l invata agresivitatea ca secret al obtinerii respectului celorlalti si ca eticheta a superioritatii si independentei sau ca bunul simt nu mai merita atentie astazi, nu impune o reusita.

Inainte de orice, invata-l pe copilul tau calitatea morala a omului si dimensiunea bunului simt si a altruismului. El reprezinta viitorul tarii si cu el mai exista o sansa de schimbare. Daca nu, sa scapam, cel putin, din top 10 tari cu cea mai proasta educatie oferita copiilor. Cum iti suna?

Nota obtinuta:
8.5 (6 voturi)
2013 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Sâmbătă, 28 Martie 2015

Etichete pentru acest articol:

copii isterici, copii agresivi, agresivitate infantila


S-ar putea sa va intereseze si:

pe care le-am vazut in ultimii ani, si pe care, cel mai probabil, le vom vedea in Romania [..]
citeste si comenteaza
V-ati intrebat vreodata de ce atunci cand ceva nu decurge conform planului si ne lovim de [..]
citeste si comenteaza
Luminite, cadouri, culoare, magie, familie, prieteni, surprize, distractie, suntem mai [..]
citeste si comenteaza
Sarmana Romanie, tot mai batrana si bolnava priveste cu lacrimi in ochi cum, rand pe [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Uitasem ce este durerea. Ultima dată am cunoscut-o atunci, demult, Când mi-au fost retezate [..]
citeste si comenteaza
Cand esti mama e firesc sa te invarti in jurul copilului si sa n-ai liniste cata vreme el nu are. [..]
citeste si comenteaza
Micuta rochie neagra este piesa de rezistenta in garderoba oricarei femei si acesta este meritul [..]
citeste si comenteaza
Street fashion, street style. Iata doua concepte care au devenit aproape la fel de improtante ca [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate