Importanta jocului in dezvoltarea copilului
In primii ani de viata copiii au parte de o dezvoltare rapida si chiar spectaculoasa. Daca neglijezi procesul de dezvoltare al copilului tau in acest stadiu, iti va fi mult mai greu sa compensezi mai tarziu pierderile de acum.
Este important: cititi articole utile despre dezvoltarea personala a copiilor
De ce acordam importanta acestei etape
Cercetarile din acest domeniu scot in evidenta importanta calitatii nutritiei, a ingrijirii si a educatiei in dezvoltarea copilului. Mai concret, din punct de vedere al dezvoltarii in perioada 0-7 ani, urmatoarele aspecte sunt foarte importante:
► Evolutia fizica, mentala, sociala si emotionala este diferita de cea a copiilor mai mari, cuprinzand faze, niveluri si ritmuri de evolutie specifice;
► In societatea moderna au loc permanent transformari progresive in privinta competentelor fizice, mentale, cognitive si social – emotionale ale copiilor, din perioada micii copilarii pana la varsta scolarului. Aceste transformari isi pun amprenta in dezvoltarea abilitatilor si a modurilor de relationare, comunicare si joc etc;
► In primii ani de viata, fiinta umana este dependenta de cei din jur, adica de membrii familiei si de educatoare, nu numai pentru a supravietui, ci si pentru siguranta emotionala, pentru a se integra in societate si pentru a-si forma anumite competente;
► Daca nevoile copilului nu sunt satisfacute, daca este maltratat, efectele se vor resimti atat in perioada copilariei, cat si la maturitate;
► Trebuie sa cunoastem si sa incercam sa intelegem complexitatea si importanta dezvoltarii copilului in aceasta etapa.
In concluzie, trebuie sa ne adaptam modul de a vedea acest stadiu din viata individului in asa fel incat sa-i asiguram un start cat mai bun in viata prin intermediul activitatii principale a copilariei – jocul. Cu ajutorul jocului, copilul tau isi va dezvolta diverse abilitati, de la cele social-emotionale la multitasking, calcule etc.
Jocuri pentru dezvoltarea fizica
1. Plimbam catelul – pentru acest joc aveti nevoie de catelusi sau de alte jucarii de plus. Adultul va alege un colt al incaperii care va fi casuta catelusilor. Copilul este incurajat de adult sa foloseasca onomatopee (ham, ham) in timp ce duce catelusul la casuta lui. De asemenea, adultul poate da diferite comenzi (ex. sa mearga, sa alerge, sa ia mai multi catei etc) pentru a complica jocul. La final, adultul il aplauda pe copil, strigand “bravo!”.
2. 1, 2, 1, 2, fa si tu la fel ca noi – cel care conduce jocul face anumite miscari (ex. bate din palme sau din picioare, isi scutura mainile etc.), iar celalalt trebuie sa-l imite. Pentru a complica jocul, conducatorul lui spune o anumita comanda (ex. facem morisca) si face alta miscare (ex. bate din palme).
3. Ratele si gasca – mai multi copii stau in cerc, iar adultul trece pe langa fiecare prin afara cercului si ii atinge pe cap, spunand “rata”. Cand alege “gasca”, copilul ales se ridica si incearca sa-l prinda pe adult. Daca adultul ajunge in cerc in locul copilului ales inainte sa fie prins, castiga jocul.
Un articol de: Alexandra Crisan
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 09 Decembrie 2015
jocuri pentru copii, dezvoltarea copilului, competente, evolutie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa