Ina Lolescu are in sange spiritul protectiv
Ina Lolescu este un nume cu greutate in voluntariat. Si-a inceput experienta ca voluntar inca din timpul liceului, implicandu-se in cadrul filialelor locale Salvati Copiii Galati, Crucea Rosie Romana si Consiliul Elevilor. Dupa absolvirea Facultatii de Jurnalism, Ina a hotarat sa urmeze, datorita experientei in coordonarea de proiecte de voluntariat, un master de Project Management si unul de Training of Trainers.
In prezent Ina Lolescu desfasoara numeroase activitati in sfera voluntaratului, dupa cum urmeaza: coordonator national Centrul de voluntari Salvati Copiii Romania; vicepresedinte, membru in Consiliul Director VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania, membru Grupul national de lucru privind Anul European al Voluntariatului; moderator Grupul tematic privind Codul etic al organizatorilor activitatilor de voluntariat; coordonator www.evoluntar.ro platforma nationala a cererii si ofertei de voluntariat din Romania.
“Nu cred ca este voluntar in Salvati Copiii sa nu fi invatat ceva de la Ina Lolescu sau macar sa fi auzit de ea. Participand la taberele organizate de Salvati Copiii, responsabilul direct de participanti, organizare, buna desfasurare a evenimentelor si partea de divertisment era Ina. Pentru mine a fost mai mult decat un coordonator de voluntari. Ina este un exemplu, un model de tanar pe care greu il mai gasesti in societatea actuala, avand in sange spiritul protectiv si educativ, transformand relatiile dintre voluntari in prietenii de lunga durata. Mi-ar fi imposibil sa insir toate lucrurile invatate de la ea si mi-am dat seama la simularea Parlamentului European, unde am participat ca reprezentanti Salvati Copiii ca cel mai important lucru pentru Ina Lolescu sunt voluntarii si ghidarea lor in lumea voluntariatului, ca stil de viata si ca modalitate de afirmare si ajutorare a societatii. Din punctul de vedere al Elevului Anului, mi-as dori ca macar o Ina Lolescu sa existe in fiecare judet".( Voluntar Bogdan Baciu, Delegat de Tineret la ONU)
FemeiaStie.ro: Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit de la parinti?
Ina Lolescu: Sunt mai multe. De exemplu, sa fac ce-mi place muncind mult si respectand (pe mine si pe ceilalti).
FemeiaStie.ro: In prezent esti coordonator national al Centrului de Voluntari "Salvati Copiii". Povesteste-ne, te rog, concret, ce faci in calitate de coordonator al voluntarilor?
Ina Lolescu: Voluntariatul este recunoscut ca o valoare in cadrul "Salvati Copiii Romania", mentionata cu fiecare ocazie, iar sprijinul voluntarilor recompensat. Inainte de a incepe perioada de lucru cu voluntarii, pregatesc organizatia la nivel national pentru implicarea voluntarilor. Sunt reactualizate datele cu coordonatorii la nivel local, bazele de date cu voluntarii actuali si statusul lor in cadrul organizatiei, apoi fac o analiza de nevoi de voluntari, discutand cu coordonatorii de proiecte, departamente si campanii despre nevoie de voluntari (cu toate detaliile, sarcinile si profilul dorit de voluntari) si ii pregatesc pentru lucrul cu voluntarii. In aceasta etapa, realizez, verific si, daca este cazul, adaptez instrumentele de care am nevoie in lucrul ulterior cu voluntarii: fisa de inscriere, contractul de voluntariat, codul de conduita, formularul de feedback, formular de raportare si chestionarele specifice proiectelor in care se vor implica voluntarii. Dupa etapa de pregatire lansez invitatiile pentru persoanele interesate de voluntariat. Tin cont de cerintele din analiza de nevoi si in functie de acestea folosesc mediile si mijloacele de comunicare adecvate si relevate. Luand in calcul specificul activitatilor Salvati Copiii, foarte multi voluntari noi au venit in cadrul organizatiei in 2011 ca urmare a recomandarilor pe care le-au primit de la voluntarii deja implicati in proiectele Salvati Copiii. Acest fapt a redus semnificativ resursele alocate etapei de recrutare si a dus la lucrul cu voluntari cu un grad ridicat de responsabilitate si mult mai motivati. Inclusiv parteneriatele pe care le-am incheiat anul acesta cu facultati de profil (psihologie, sociologie, asistenta sociala, medicina, comunicare etc.), beneficiarii proiectelor de informare din scolile in care Salvati Copiii a derulat activitati au asigurat numarul de voluntari potriviti.
In etapa urmatoare voluntarii participa la un interviu, o discutie structurata in care le ofer mai multe detalii despre organizatie (mai multe decat cele pe care le-au primit initial in prima comunicare) cu accent pe activitatile de voluntariat, aflu de la voluntar informatii despre abilitati, experienta, disponibilitate, talente, dorinte etc. incercand sa fac apoi cea mai potrivita alegere.
Le comunic pasii urmatori: cum vom pastra legatura, periodicitatea intalnirilor de lucru, persoanele de contact din cadrul proiectului in care se vor implica etc. In cazul in care exista voluntari care nu se potrivesc unui anumit proiect, avand si avantajul unei game diverse de activitati/proiecte, discut si le recomand implicarea intr-o alta activitate sau daca este cazul intr-o noua etapa de formare.
Dupa selectie, voluntarii participa la traininguri specifice proiectelor in care se vor implica. In cadrul Salvati Copiii acestea variaza in functie de cunostintele, abilitatile si compententele pe care este recomandat sa le aiba un voluntar, de la o saptamana, la 2-3 zile sau jumatate de zi.
Lucrul in cadrul echipelor multidisciplinare, contactul cu specialistii din domeniu, deschisi sa impartaseasca cu voluntarii din experientele si informatiile pe care le detin, reprezinta unul dintre factorii motivationali intalniti la voluntarii Salvati Copiii. Viziunea, misiunea, planurile, specificul proiectelor si lucrul direct cu beneficiarii mentin voluntarii in activitate pe termen lung.
Multi dintre angajatii Salvati Copiii au fost voluntari, un factor de asemenea, foarte important atunci cand vorbim despre ceea ce ii motiveaza pe voluntari. Structura, organizarea, intalnirile formale si informale, libertatea de a pune in practica propriile idei si de a fi in acelasi loc cu persoane minunate, posibilitate de a te dezvolta, de a coordona, a modera sau facilita diverse evenimente sunt doar cateva din motivele pentru care voluntarii Salvati Copiii se implica.
Voluntarii lucreaza direct cu coordonatori Salvati Copiii in diverse proiecte, permanent acestia urmaresc si sprijina activitatea voluntarilor si de fiecare data indruma voluntarii pe calea dorita in functie de nevoile benficiarilor. Voluntarii sunt informati de la inceput ca au responsabilitatea de a mentiona nereguli in lucrul cu colegii voluntari sau angajati Salvati Copiii, sugestii de imbunatatire a activitatii de voluntariat. Le explic structura organizationala si ii fac pe voluntari sa inteleaga ca sunt reprezentati atat in cadrul organizatiei, cat si extern. In functie de rezultatele voluntarilor, de feedbackul beneficarilor, angajatilor, colegilor voluntari, cat si autoevaluarea, cei mai implicati voluntari sunt recompensati cu diverse premii, participari in cadrul taberelor, evenimentelor nationale si internationale, pot reprezenta organizatia la conferinte, intalniri importante, primesc diplome, adeverinte, recomandari. In fiecare luna exista un voluntar al lunii ca urmare a implicarii deosebite din perioada respectiva.
Anual, in cadrul Intalnirii Voluntarilor Salvati Copiii, la nivel national sunt premiati voluntarii cei mai meritousi. Voluntarii sunt rugati permanent sa ofere feedback in legatura cu programul de voluntariat si completeaza formularele de evaluare special create sau discuta direct cu mine. Rezultatele obtinute sunt folosite pentru imbunatatirea activitatii centrului de voluntari Salvati Copiii Romania.
Sa fii coordonator de voluntar, sa ai sansa sa lucrezi cu oameni atat de frumosi in fiecare zi, sa ai parte de lectii (de viata si foarte importante) periodic, sa te incarce orice intalnire cu acestia, sa fii in jurul lor, sa cresti cu ei, sa observi diferentele si evolutiile, sa te bucuri de rezultate impreuna cu toti cei implicati, sa-ti faci planuri, sa fii cu oameni cu idealuri, planuri marete si putere de schimbare reprezinta caracterul special al activitatii pe care o desfasor si de aceea in fiecare dimineata abia astept sa-mi incep ziua.
FemeiaStie.ro: Ce nu ar trebui sa scape din vedere un parinte in actul educativ?
Ina Lolescu: Nu sunt specialist in scoala parintilor, dar pot recomanda Centrul de Consiliere pentru Parinti Salvati Copiii România, unde cu siguranta multi parinti pot gasi raspunsuri si ceea ce este recomandat in actul educativ. Fara sa-mi permit a da vreun sfat sau a spune ce “trebuie”, ofer doar o parere: petrecerea timpului de calitate alaturi de copii.
FemeiaStie.ro: Ce te scoate din sarite?
Ina Lolescu: Din ce in ce mai putine …dar cu siguranta incapatanarea venita din frustrare si un tip de aroganta nejustificata.
FemeiaStie.ro: Daca ai avea de ales, unde ti-ar placea sa traiesti?
Ina Lolescu: Sigur ca am de ales, este o lume atat de mare, cu locuri minunate si in momente diverse ale vietii mele cu siguranta ma voi bucura de unele dintre acestea. In prezent, imi place ca traiesc in Romania pentru ca am gasit locurile in care simt ca pot produce schimbarile de care e nevoie.
Un interviu realizat de: Silvia Filip
Postat de: Silvia-Filip Joi, 24 Noiembrie 2011
voluntari, salvati copiii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor