Cristian Borod, bucatarul maniac

bucatarmaniac1

“Am gustat preparate gatite fara foc (altele decat salatele normale) si mi-au placut, dar nu as putea sa traiesc numai cu ele. Ce nu inteleg eu, este de ce unele mancaruri fara foc / vegetariene trebuie sa imite mancarurile normale. (chiftele fara foc, sarmale fara foc, snitele fara foc etc.) Mi se pare un fel de auto-pacaleala. De exemplu, eu nu am sa vreau sa-mi semene friptura cu o salata." (Cristian Borod)

Oare de ce se spune despre barbati ca sunt cei mai buni bucatari?

Poate chiar sunt si ar trebui sa dam Cezarului ce-i al Cezarului!

Adevarul, ca intotdeauna, e la mijloc si cum nu iese fum fara foc, cu siguranta este mult  adevar in toate astea. Dupa atatea sarmale si fripturi, carnati si prajituri, va invit sa il cunoasteti pe Cristian Borod, un "bucatar maniac" din Arad.

 

FemeiaStie: Facand abstractie de jocul de cuvinte, care este mania bucatarului maniac?

Cristian Borod: Probabil ca am o preocupare exagerata pentru blog. Cateodata mi se pare ciudat ca imi ocup atat de mult timp cu el, dar cred ca a devenit mai mult o obisnuinta decat o manie. De vreun an incoace ma simt dator cititorilor mei, sa postez retete noi, aproape in fiecare zi. Desigur, o fac cu cea mai mare placere. Pe langa asta se mai adauga si fotografia, pentru care cred ca am facut o noua pasiune.

 

FemeiaStie:  Cum va tolereaza familia aceasta manie?

Cristian Borod: Nu numai ca mi-o tolereaza, dar chiar participa activ. Sotia mea se ocupa de partea tehnica a blogului, iar fiica mea gateste impreuna cu mine. Pot sa spun ca ea este criticul meu numarul unu. Practic, blogul este al nostru, nu doar al meu.

 

FemeiaStie: Inainte de a fi bucatar cu acte in regula, ati fost jurnalist. Ce are gastronomia atat de special, incat ati abandonat jurnalismul ?

Cristian Borod: Imi place sa cred ca sunt in continuare jurnalist. Nu am abandonat aceasta frumoasa meserie. M-am reprofilat, din motive financiare, dar zic eu ca am reusit sa imbin cele doua pasiuni, pe blog. Gastronomia m-a pasionat intotdeauna, dar nu am crezut vreodata ca am sa ajung sa traiesc din asta.

 

FemeiaStie: Cum caracterizati bucataria romaneasca ?

Cristian Borod: Desi foarte multi sustin ca nu exista o bucatarie romaneasca adevarata, eu sunt de parere ca traditia culinara romaneasca este extrem de bogata si variata.  In fiecare zi, descopar lucruri noi, si sunt departe de a fi experimentat inca toate gusturile si aromele bucatariei romanesti. Lasand la o parte mancarurile asa zise traditionale (sarmale, mici, ciorbe etc), ma fascineaza in special mancarurile gatite dupa retete stravechi care mai pot fi gustate inca in gospodariile de la sate. Acolo exista o adevarata cultura gastronomica transmisa de la mama la fiica, de la gospodina la gospodina, iar retetele lor nu pot fi gasite in nicio carte de bucate.

 

FemeiaStie: Consumam mai multa carne decat alte popoare. Ce parere aveti despre carnea de gasca ?

Cristian Borod: Nu stiu daca noi consumam mai multa carne decat alte popoare. Este posibil. Dar cu siguranta consumam foarte multa carne de porc. Carnea de gasca este excelenta daca este gatita corespunzator, ca de altfel orice fel de carne. Mi-ar placea sa o gasesc mai des in comert, si in general mi-ar placea ca oferta de carnuri din magazine sa fie mai variata.

 

FemeiaStie: Daca ar trebui sa ne faceti o recomandare din bucataria internationala, pe care ati alege-o datorita retetelor sanatoase?

Cristian Borod: Cred ca prefer bucataria mediteraneana. Este, de altfel, recunoscuta ca fiind una dintre cele mai sanatoase bucatarii din lume. Si asta in special datorita ingredientelor folosite si a modului in care acestea sunt gatite. Uleiul de masline omniprezent, legumele si fructele diverse, branzeturile si nu in ultimul rand pestele si fructele de mare sunt doar cateva din elementele extrem de sanatose pe care le intalnim in aceasta zona culinara. As putea recomanda si bucataria japoneza, care mi se pare cea mai echilibrata din bucatariile asiatice.

 

FemeiaStie: Romanii asociaza Sarbatorile cu mancare si dulciuri cat mai multe. Pentru bucatarul Cristian Borod cam cum ar  arata Meniul de Anul Nou? Ce nu ar trebui sa lipseasca de pe masa?

Cristian Borod: Bucatarul din mine a facut o pauza de sarbatori si cea care a gatit a fost sotia mea. In familia noastra, masa de sarbatori nu este neaparat mai imbelsugata decat de obicei. Mai degraba este mai diversificata. Incercam sa gatim lucruri noi, cu ingrediente pe care nu le consumam in fiecare zi. Si desigur, prajiturile nu lipsesc niciodata.

 

FemeiaStie: Ne puteti recomanda o reteta mai light dupa Sarbatori?

Cristian Borod: Salata de cruditati. Adica clasica salata din morcovi, telina si mar, cu un dressing usor de lamaie. Este preferata mea si o recomand tuturor. Este sanatoasa, usoara si este perfecta, mai ales dupa fripturi si sarmale.

 

FemeiaStie: Ce fructe si legume ne-ar fi de folos, in mod special, pentru detoxifierea organismului ?

Cristian Borod: Probabil ca toate fructele si legumele, consumate regulat si netratate termic, isi au rolul lor in detoxifierea organismului. Eu recomand fructele si legumele cultivate in Romania, chiar daca nu arata perfect. Au gust, aroma si miros net superioara fata de cele de import, care par artificiale. Sunt sigur ca sunt si mai sanatoase, nefiind atat de tratate chimic. Cat priveste detoxifierea organismului, nu as putea sa va dau o reteta exacta, pentru ca nu sunt nutritionist.

FemeiaStie: Lui Proust madelena ii trezeste profunde amintiri din copilarie. Care este mancarea copilariei de care va amintiti cu drag ?

Cristian Borod: Taitei cu mac, cu nuca sau cu boia. Ii facea bunica mea. Imi aduc aminte cu placere si de gogosii cu gem de prune, de placinta intinsa, care este o traditie in Banat. Am incercat sa reproduc mare parte din mancarurile copilariei mele, si le gasiti pe toate pe blog. De la taiteii si prajiturile bunicii, pana la pita uda cu zahar pe care o mancam la joaca, cand aveam pofta de ceva dulce.

 

FemeiaStiePoti fi un bun bucatar fara a fi si un mare gurmand ?

Cristian Borod: Nu cred ca-i posibil. Sigur ca oricine poate fi bucatar. Dar daca nu esti pasionat cu adevarat de mancare si daca nu-ti place sa si mananci ceea ce gatesti nu cred ca te poti numi un bucatar bun. Cred ca  acest lucru face diferenta dintre bucatari si bucatarii buni.

 

FemeiaStie: Dintre toate carnurile, nutritionistii recomanda pestele. Bucatarul maniac este in asentimentul acestora (nutritionistilor)?

Cristian Borod: Da, imi place foarte mult pestele, dar depinde de gustul fiecarei persoane. Este recunoscuta a fi o carne foarte sanatoasa. Nu am niciun motiv pentru care nu as fi de acord cu asta. Totusi, cred ca depinde de felul in care este gatit. Poate deveni nesanatos atunci cand este gatit in regim de fast –food, la fel ca orice alt aliment.

 

FemeiaStie: Sanatatea familiei depinde in mare masura de ceea ce se gateste (mananca) in casa respectiva?

Cristian Borod: Cu siguranta. Meniul unei familii trebuie sa cuprinda toate grupele alimentare. Mai ales daca in familie sunt copii. Si cred ca toti membri familiei ar trebui sa fie implicati in procesul de pregatire al mancarii, in special cei mici.

 

FemeiaStie: Ce parere aveti despre bucataria fara foc?

Cristian Borod: Din punctul meu de vedere este foarte ok. Am gustat preparate gatite fara foc (altele decat salatele normale) si mi-au placut, dar nu as putea sa traiesc numai cu ele. Ce nu inteleg eu, este de ce unele mancaruri fara foc / vegetariene trebuie sa imite mancarurile normale (chiftele fara foc, sarmale fara foc, snitele fara foc etc.) Mi se pare un fel de auto-pacaleala. De exemplu, eu nu am sa vreau sa-mi semene friptura cu o salata.

 

FemeiaStie: Starea psihica a celui care gateste se reflecta in reusita meniului?

Cristian Borod: Da...daca ai timp sa te gandesti la asta. Daca gatesti acasa, da este valabil, dar cand gatesti intr-un restaurant nu mai ai timp sa te autopsihanalizezi. Aici intervin deprinderea si rutina.

 

FemeiaStie: Daca citim o reteta de varza calita, de exemplu, ajungem la concluzia ca pentru a beneficia de tot ce are varza mai bun, ar trebui sa o consumam doar sub forma de salata. Este adevarat ca sunt multe fructe, legume atat de mult procesate, incat nu ne mai dau energia de care avem nevoie, ci doar ne umplu stomacul?

Cristian Borod: Sigur ca orice aliment isi pierde din calitati odata ce este procesat termic. Asta nu inseamna ca nu trebuie gatit. Putem alterna mancarurile gatite cu cele crude si le putem combina, in asa fel incat sa obtinem o masa echilibrata. De exemplu, salatele cu ingrediente crude ar trebui sa fie prezente la orice masa si fructele proaspete la fel, fie ele si in prajituri.

 

FemeiaStie: Cum (de unde) sa invatam ceea ce este sanatos (benefic) pentru organism si cum sa ii determinam pe cei mici, de pilda, sa limiteze consumul de dulciuri si fast-food ? 

Cristian Borod : Eu am invatat in mare parte experimentand si citind. Nu cred ca cei mici ar trebui sa fie invatati sa limiteze consumul de dulciuri si fast food. Daca se ajunge acolo, este deja cam tarziu. Cred ca celor mici trebuie sa le fie oferita posibilitatea de a testa cat mai multe alimente sanatoase si gusturi noi, inca de la o varsta foarte mica, indiferent de prejudecatile noastre alimentare. Cred ca e suficient sa gatim acasa si sa nu folosim semipreparate.

 

FemeiaStie: Va multumim pentru amabilitatea de a transmite si cititoarelor noastre din experienta acumulata si va dorim mult succes in tot ceea ce faceti!

                                                                                 

                                                                        Un interviu realizat de: Silvia Filip

Nota obtinuta:
9.3 (15 voturi)
5499 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Silvia-Filip Joi, 06 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

interviu, bucatar, gastronomie, Cristian Borod, retete culinare, bucatarie-romaneasca, bucatarie mediteraneana


S-ar putea sa va intereseze si:

"Orchestra Titanic" de Hristo Boytchev este cea mai recenta piesa montata pe [..]
citeste si comenteaza
Iti insenineaza diminetile cu zambetul ei fermecator si iti dezvaluie ce ti-au pregatit [..]
citeste si comenteaza
Saptamana trecuta, am fost intr-un club, in care, la butoane se afla Dj-ul Claudio [..]
citeste si comenteaza
A fost make-up artist Dior, iar acum are propriul studio de make-up -“Colors Make-up [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Gina Danescu iubeste nespus copiii si le-a dedicat de curand o carte de povesti noi despre timpuri [..]
citeste si comenteaza
M-am trezit intr-o dimineata oarecare…Si am hotarat sa arunc o privire pe google, sa vad ce [..]
citeste si comenteaza
Nu am stat niciodata sa ma intreb oare cum ar arata un alfabet al relatiilor, fie ca este vorba de [..]
citeste si comenteaza
Este foarte cald si sunt sigura ca nu ai rabdare sa stai foarte mult timp in bucatarie.Pentru [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate