Analize medicale anuale, diagnostic medical, pro sau contra vaccinarii - un interviu cu dl doctor Dan Gavrilescu

Sfaturile medicului de familie sunt extrem de importante pentru pacientii sai si absolut necesar de urmat pentru o sanatate care sa scartaie cat mai rar si cat mai putin.

Despre relatia medic-pacient, despre sanatate, despre cele mai frecvente afectiuni de care ne plangem si care ne dau batai de cap, discutam intr-un interviu cu domnul doctor Dan Gavrilescu.

FemeiaStie.ro: Inainte de toate vreau sa va multumesc pentru timpul acordat lamuririi unor aspecte importante care tin de sanatate…si pe care multa lume le ingora. As incepe prin a va intreba cat de importanta este comunicarea in relatia pacient-medic de familie si aceasta pentru ca foarte multi pacienti ajung in cabinetul medicului lor de familie doar atunci cand simptomele devin extrem de agresive, iar leacurile pe care si le-au propus singuri...nu prea mai dau roade. Prin ce metode ii poate convinge medicul de necesitatea controlului periodic, de rutina?

Dr. Dan Gavrilescu: Comunicarea medic-pacient este o prima conditie a reusitei actului medical. Nu poti urma sfatul unui om care nu te respecta si nu iti vorbeste clar si atent la intelegerea ta.

Controlul periodic preventiv nu tine doar de comunicarea in discutie. Tine de o anumita educatie pro-sanatate, care la noi e deficitara. Din pacate, oamenii vin la medicul de familie ca la prima si ultima salvare…

Automedicatia  se aplica doar in cazurile aparent usoare sau sub influenta modelor.

 

FemeiaStie.ro: Care este categoria de varsta care ingrijeste cel mai mult de sanatate si unde ati observat o neglijenta pronuntata?

Dr. Dan Gavrilescu: In general oamenii tineri sunt inclinati sa ignore boala mai mult decat ar fi eficient pentru tratament. Persoanele varstnice sunt mai atente cu sanatatea lor, poate si pentru ca majoritatea suferintelor se aduna cu varsta.

 

FemeiaStie.ro: Ce analize ar trebui facute anual pentru a se putea depista, din timp, eventuale afectiuni care ar putea deveni periculoase si care nu dau, neaparat, semne clare care sa alarmeze bolnavul?

Dr. Dan Gavrilescu: Setul de “rutina” ar cuprinde: Hemoleucograma; V.S.H; Proteina C Reactiva (PCR- sic!):); F.R. (factorul rheumatoid); Glcemia (+/- Hemoglobina Glicozilata, la valori mari ale glicemiei); Colesterolul total si fractiile: LDL-colesterol si HDL – colesterol; Trigliceridele; Transaminazele: TGO, TGP si GGT: Acidul uric; Ureea si Creatinina serice: Examenul complet de urina: Examen coproparazitologic plus determinarea Helicobacter Pylory in scaun; PSA pentru barbatii trecuti de o anumita varsta si Examenul Babes – Papanicolau pentru femeile trecute de 30 de ani.

N.B. Un astfel de set de analize este costisitor si Casa de Asigurari de Sanatate nu stie cum sa “tina piciorul pe frana” mai apasat!

 

FemeiaStie.ro: Multe persoane aleg sa se trateze acasa, ”dupa ureche”, si sa investeasca sume destul de mari in medicamente recomandate de ”vecina”. Ce ar trebui sa stie acestia despre medicamentele luate dupa bunul plac, la ce riscuri se expun?

Dr. Dan Gavrilescu: Nu numai “vecina” este azi nociva: sa nu uitam reclamele de tot felul din media romaneasca.

 

FemeiaStie.ro: Practica “diagnostic pe internet” a devenit tot mai folosita. Oamenii cauta pe Google informatii in concordanta cu simptomatologia experimentata si isi pun singuri diagnostic dupa care incep,  tot singuri, sa se trateze. Doar ca, de multe ori, trateaza o afectiune de care nu sufera! Ce e de facut? V-ati confruntat cu astfel de cazuri?

Dr. Dan Gavrilescu: Autotratarea sau diagnosticarea si tratarea dupa “Internet” se “pedepsesc” rapid: pacientul ajunge agravat la medic sau, de multe ori, la psihiatru!

 

FemeiaStie.ro: Pro sau contra vaccinarii ? Exista solutii alternative la vaccinuri? Daca da, sunt ele recunoscute si acceptate?

Dr. Dan Gavrilescu: Da, sa ne vaccinam! Isteria de azi contra vaccinarii ii face sa se intoarca in mormant pe Pasteur, Babes, Cantacuzino si multi altii.

 

FemeiaStie.ro: Ce ii aduce pe pacientii dumneavoastra, cel mai adesea, in cabinet?

Dr. Dan Gavrilescu: “Gratuit sau compensate?”. Am un prieten cu care discutam despre faptul ca oamenii saraci sunt si cei mai bogati in boli. Raspunsul lui a fost simplu: “Sunt mai multi!”.

 

FemeiaStie.ro: De mare interes pentru cititori: cum facem diferenta intre raceala si gripa? Cand ar trebui sa ne trimita acestea la medic?

Dr. Dan Gavrilescu: Gripa este produsa de unul din foarte multii virusi cu poarta de intrare respiratorie in sezonul rece. Pe sezon putem “raci” de mai multe ori pentru ca ne intalnim cu virusi diferiti, nu pentru ca avem o imunitate slaba. Gripa este o infectie acuta foarte zgomotoasa. Diagnosticul corect se pune si pe  clinica si pe identificarea - in laboaratoare speciale - a virusului gripal. Oricum, orice raceala care nu se “cuminteste” in cateva zile si evolueaza spre alterarea starii generale trebuie sa ne puna in garda sau sa ne duca la Camera de garda!

 

FemeiaStie.ro: Acum, ca am intrat in sezonul rece, ce sfaturi ne puteti oferi pentru a trece sanatosi… prin iarna?

Dr. Dan Gavrilescu: Sa calcati cu atentie pe gheata ca sa nu va fracturati vreun os! Glumesc doar pe jumatate: nu numai racelile sunt amenintatoare iarna. Acum se pot decompensa alte afectiuni rerspiratorii cronice, cardiace etc. A trece “sanatos” peste iarna nu este posibil, ba dincontra: un mic guturai la un tanar poate fi stimulator pentru imunitate. E drept ca batranii ar trebui sa evite aglomeratiile si sa nu ne jenam sa purtam masca chirurgicala in Metro sau metrou.. Un supliment de vitamina C, din catina, citrice sau chiar din farmacie stimuleaza productia proprie de Interferon, arma naturala antivirala.

 

FemeiaStie.ro: Va multumim pentru rabdarea, timpul si sfaturile oferite!

 

Un interviu realizat de: Ana Sorina Corneanu

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
1787 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 31 Octombrie 2016

Etichete pentru acest articol:

sfaturi medicale, diagnostic medical, analize medicale anuale



S-ar putea sa va intereseze si:

Catalin Relenschi este un pictor clasic-realist, cu toate acestea in picturile sale [..]
citeste si comenteaza
Pe Florin Iordache l-ati vazut prima oara in cadrul concursului Megastar. Intre 2008-2012 [..]
citeste si comenteaza
“Am gustat preparate gatite fara foc (altele decat salatele normale) si mi-au placut, [..]
citeste si comenteaza
De cele mai multe ori, viata in lumina reflectoarelor nu este chiar atat de roz precum [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Anna Karenina. Adaptare indrazneata, plina de farmec, la cinematografele din Romania din 14 [..]
citeste si comenteaza
Omul care a plans (The man who cried)– un film in care teroarea nazismului, teama zilei de maine, [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca foarta multe persoane se confrunta cu aceasta problema, am decis sa oferim mai multa [..]
citeste si comenteaza
Iti propunem o reteta inedita, speciala, exotica si delicioasa pentru mese cu delicatese, alaturi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate