Matriarhat vs. patriarhat

In spatele unui barbat puternic se afla o femeie si mai puternica a ajuns sa fie motoo-ul secolului XXI, dar ceea ce nu stim este ca, de fapt  aceasta deviza isi are obarsia undeva printr-o epoca mult prea indepartata din istoria omenirii, in  preistorie ( 7000-3500 d.Hr), unde era recunoscuta o societate matriarhala, adica apartenenta la ginta se stabilea pe linie descendenta materna.

Asadar, aceasta lupta acerba pentru suprematia dintre sexe din prezent isi are radacinile tocmai la  inceputuri. Fara indoiala, pentru femei a fost inventat scaunul calduros si confortabil de la conducere!

Matriarhatul

Dupa cum am definit anterior, matriarhatul este aceea perioada din istoria omenirii, plasata in preistorie, in care femeile indeplineau rolul de conducere in cadrul societatii. In evolutia sa, matriarhatul a cunoscut doua etape: matriarhatul timpuriu - perioada in care egalitatea dintre barbati si femei era deplina; si matriarhatul dezvoltat - caracterizat prin practicarea agriculturii cu unele obiecte primitive (sapaliga) de catre femei si consolidarea tribului. Din (ne)fericire la sfarsitul epocii neolitice incep sa se contureze elemente care duc la descompunerea matriarhatului, pentru ca in epoca bronzului sa se instale patriarhatul.

Perspectivele din care a fost privit matriarhatul au dus la conturarea a doua directii: in prima faza, matrirhatul apare ca un sistem social in cadrul caruia femeile dominau barbatii, iar in a doua faza exista sustinatori care definesc matriarhatut drept o constructie ideologica definita prin armonie, uniune relationala si mutualitate.

 

Patriarhatul

Intr-o societate patriarhala dominatia era, evident masculina, plasand femeia in pozitia de supunere, pe plan secund. Tatal era capul familiei, avand autoritate asupra femeilor si copiilor, cu rol predominant in viata comunitatii.

Trecerea de la matriarhat la patriarhat s-a facut treptat, iar dovezile arheologice demonstreaza ca scaderea resurselor existentiale a dus la distrugerea stilului armonios de viata si lupta pentru supravietuire (razboaiele) necesita un barbat la pozitia de conducere, abolind, in acest fel autoritatea femeilor. In secolul XIX, istoricul Fernand Braudel a elaborat o teorie ingenioasa cu ajutorul careia explica trecerea de la o societate matriarhala la una patriarhala: undeva, in jurul secolului al al-V-lea i.Hr. societatea care traia pe un teritoriu fertil intre Tigru si Eufrat a trecut de la matriarhat si venerarea zeitelor, la patriarhat, aceasta trecere nu s-a produs ca rezultat al unei legi sau reorganizari politice, ci datorita tehnologiilor pe care mesopotamienii le utilizau pentru a-si procura hrana.In acest caz femeilor le era foarte greu sa munceasca in agricultura (activitate prin excelenta feminina in epoca matriarhatului), in contextul in care accesibila sapaliga a fost inlocuita de plug. Si trecerea de la venerarea divinitatilor feminine la venerarea celor masculine contribuie intr-o oarecare masura la renuntarea societatii matriarhale in schimbul celei patrairhale.

Revenind cu .... degetele pe tastatura, societatea actuala ne prezinta zeci de modele de existenta, din care putem alege si sustrage dar ceea ce este favorabil pentru noi, ca indivizi inzestrati cu ratiune si inima. Dincolo de lupta pentru suprematie, femeia si barbatul constituie un intreg care se completeaza reciproc din calitatile si defectele fiecaruia, intocmai ca un joc de puzzle.

Nota obtinuta:
9.1 (15 voturi)
12599 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Magda-Vladau Marți, 27 Mai 2014

Etichete pentru acest articol:

matriarhat, societate, istorie, barbata, femeie, conducere


S-ar putea sa va intereseze si:

Sunt multe zilele de week-end ploioase, in care nu mai ai idee ce sa faci si parca [..]
citeste si comenteaza
Graba strica treaba. Insa intr-o epoca in care toate lucrurile sunt facute pe fuga, [..]
citeste si comenteaza
Cine spune ca fericirea nu vine din lucrurile simple nu a avut parte de ele. Pentru ca [..]
citeste si comenteaza
Din momentul in care incepem sa facem diferenta intre bine si rau, de cand credem ca am [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cum sezonul petrecerilor este in toi, iata ca ne apropiem cu pasi repezi de sfarsitul anului; [..]
citeste si comenteaza
Dragelor mele confidente m-am gandit sa le ofer o pagina din viata la tara; nu aceea pe care o [..]
citeste si comenteaza
Daca pana mai ieri evocam momentele in care grijile vietii erau atat de departe si-mi stergeam de [..]
citeste si comenteaza
Raze de lumina patrund timide prin ochiul de geam satul de atata ploaie trista si tacuta. Parfumul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate