Azi am apasat butonul "off"
Ma gandesc din ce in ce mai des la acele lucruri din jurul nostru pe care le cumparam, dar de care nu avem nevoie. Cumparam anumite produse pentru ca le vedem si ne tenteaza, nu pentru ca ne-ar trebui. Sau poate, ne folosesc, dar pentru putin timp, atat de putin incat atunci cand nu mai sunt langa noi sau cand se termina, uitam de utilitatea lor (daca au avut asa ceva) si ca le am avut vreodata.
Daca am face o lista si am arunca tot ceea ce nu folosim, ce prisoseste firescului nostru, nu cred ca ceea ce vom simti va fi diferit. S-ar putea sa avem anumite probleme de adaptare sau de recunaostere, cel mult. Dar pentru ca noua ne place sa fim “available” si “online” tot timpul, nu vom face asta, nu vom da la o parte ceea ce nu isi are locul. De ce? Pentru ca se cere sa fii in rand cu lumea, dar nu in primul rand.
Dar cat de online suntem de fapt? Timpul petrecut la serviciu (minim 8 ore) maxim atat cat se poate, este locul in care se pare ca suntem cel mai mult disponibili. Uneori, acesta prelungindu-se o data cu venirea noastra acasa. Situatia se schimba cu totul cand parasim acest spatiu, cand dam “turn off” laptop-ului, oprim radioul si iesim. Obositi, plictisiti, fara chef de cele mai multe ori pe usa biroului.
Aruncam un zambet fals si, din complezenta, raspundem persoanelor ce ne ies in cale pana la iesire. Bulevardul, strada, piata. Start. Cronometru. Viteza. Ajungem afara. Lume multa, grabita, agitata si, sa o zicem p-aia dreapta-vorba romanului, cu fata aplecata in jos. Toti fug, toti alearga, toti se grabesc. Unde? Chiar atat de multe treburi, liste, cerinte urgente sa fie pentru fiecare persoana in parte? Chiar toti sa avem in acelasi timp treburi atat de importante de facut, locuri in care trebuie sa ajungem, intalniri ce nu pot suferi o amanare?
Oare nu mai este nimeni care sa astepte putin? Oare nu un om ne asteapta la capatul celalalt de drum? Sa fi ajuns acele vremuri in care sa nu mai avem pic de rabdare? Unul, doi, trei oameni…dar toti?!
Ne-am ratacit undeva pe parcurs, fara sa ne dam seama, am uitat, ne-am pierdut si se pare ca nu mai stim sau nu mai vrem (poate) sa ajungem inapoi. Ori doar ne-am obisnuit prea mult cu modul in care traim prezentul si este mai comod. Ce-i drept, orice schimbare necesita curaj. Sau poate nici nu ne dorim atat schimbarea, cat faptul de a ramane ancorati in lucrurile si locurile ce seamana cu noi, ce sunt la fel si azi, si acum si, cine stie, daca si maine.
Eu mai stau putin. Tu te grabesti?
Recent, am trecut printr-un parc in drumul spre casa. Am fost martora la o discutie dintre o mama si fiica sa, de maxim 3 ani. Fetita, dorea sa se mai dea cu leaganul si mama sa o pistona sa plece cat mai repede. “Hai odata! Nu te mai saturi si tu de hinta asta ?” la care a venit rapunsul deloc asteptat: “Dar avem timp”, dupa care replica nu a intarziat sa apara: “Eu n-am!”
Si atunci, nu este de mirare ca la maturitate ajungem cu totii sa fugim. De ei, de noi, cand asta vedem in jur de mici si asta ni se cere. Mai grav este atunci cand nu stii de ce fugi. Dar se pare ca acum trebuie sa invete, sa cunoasca partea cea mai rea din oamenii mari si copiii. Nicidecum partea in care s-ar auzi “da mama, avem timp suficient, crestem impreuna!”. Dar undeva si asta s-a uitat si ratacit pe parcurs.
Sau meteorologii sunt de vina pentru ca au anuntat ploi. Si inainte sa le anunte, am vazut si le-am simtit pe propria piele.
Incheierea o va face un citat din Gavriil Stiharul, convinsa fiind ca veti intelege ceea ce trebuie. “Cea mai importanta stire pe ziua de azi e aceea ca a rasarit soarele, dar niciun gazetar nu a consemnat-o “.
Un articol de: Cristina Chende
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 19 Mai 2012
rasarit de soare, ganduri
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?