Papa Francisc I - implicatiile si expectantele ce il inconjoara pe Sanctitatea Sa (I)

Nu se intreaba nimeni, cum de ar fi posibil ca dintr-un refuz de acest gen, un om sa se consacre dintr-o data (dupa cum se afirma) curateniei trupului, a misiunii aparte pe care o presupune preotia confesiunii catolice si mai ales inaintarea pana la cel mai inalt nivel pe scara pascal-ierarhica?

Papa este doar un om...

Cu o personalitate fascinanta noul Papa nu poate intrerupe misterul existentei sale, pe care cei din afara o vad oarecum contradictorie, legandu-se de diferite aspecte ale vietii sale intime ce sunt cumva de neinteles pentru 'profani', dar nu pentru ca i-ar eticheta cineva asa, ci pentru modul cum pun problema si intrebarea, este normal sa fie si raspunsul. Cum de ar fi spre exemplu faptul ca un papa sa refuze sa traiasca in palatul destinat siesi, ca refuza tot felul de escorte sau ca celebrii deja pantofi rosii ai papei, foarte scumpi si eleganti de altfel (de la Prada), sau ba ca a avut si o iubita... Caile Domnului sunt misterioase intr-adevar, mai ales pentru aceia ce nu inteleg ce ar presupune Chemarea, macar a lor insile!

 

Chemarea la o viata profund ancorata in cele ale Domnului!

Cine nu poate privi insasi viata sa insusi ca avand o predestinare si un scop mai inalt decat micile scopuri ale vietii cotidiene, normal ca nu-si pot inchipui faptul ca refuzul iubitei dansului de a-i accepta cererea in casatorie, asa la modul cum este infatisata stirea ca pe un motiv negativ de determinare, de fapt este cat se poate de pozitiva, ca o forma a intaririi motivatiei ce exista in interiorul Sanctitatii Sale la acea perioada! Oare nu se intreaba nimeni cum de ar fi posibil ca dintr-un refuz de acest gen, un om sa se consacre dintr-o data (dupa cum se afirma) curateniei trupului, a misiunii aparte pe care o presupune preotia confesiunii catolice si mai ales inaintarea Sanctitatii sale pe scara pascal-ierarhica a bisericii pana la cel mai inalt nivel? Sa fie aceasta posibila numai dintr-o motivatie negativa? Ma indoiesc ...

De nu ar fi presupus aceasta viata diferite examene si trepte, cercetari interioare, cat si ale profesorilor, ale celor care l-au consfintit ca preot, cat mai ales ca a indeplinit atatea studii si a predat despre teologie si om  (iezuitii studiaza foarte mult timp omul). Este totusi greu de conceput intr-o tara predominant ortodoxa, unde preotul ajunge asa numai dupa 4 ani de studiu si dupa ce se casatoreste mai ales, devine preot. In catolicism, in acelasi ton daca ar fi,  numai daca se aude ca ai vreo relatie cu vreo femeie, nu numai ca nu devii preot, dar astfel mai si poti deveni oaia neagra a Bisericii, chiar cu posibilitatea excomunicarii. Sa fie posibil sa avansezi pe o scara ierarhica numai ca te-a refuzat iubita, deci numai dintr-o motivatie negativa?


Mass-media nu se dezminte niciodata...

De cum a fost sfintita Excelenta Sa ca nou Papa, s-au 'descoperit' de catre mass-media o multe lucruri pe care, oarba de-ar fi fost ca de obicei, tot ar mai vedea tot orbu... Aceasta-i dicteaza mass-mediei de peste tot ca ar fi senzational? Anume ca: este "prima sarbatorire a floriilor celebarata de noul Papa", sau ca la fel cum urmeaza va fi "noul pasti pe care il va celebra si ii va oficia slujba noul Papa"?! Astfel de titluri se intalnesc.. Logic c-ar fi fost Primul Pasti ca nou Papa si daca ar fi fost ales in luna Mai a anului trecut.... O astfel de mass-medie isi mascheaza ignoranta pe care nu incearca sa si-o inlature nici macar 10 minute inainte de a-si 'crea' asa-zisul reportaj, printr-o simpla informare macar despre simplul cuvant "Papa".

Este de fapt un om, dar Uns si recunoscut ca si conducator al Bisericii, deoarece insusi Isus l-a "ales" prin cuvintele adresate Sfantului Petru, primul Papa din istoria Bisericii de fapt, astfel: "Pasce agnos meos", "pasce oves meas" ("Paste mieluseii mei"; "paste oile mele." Ioan 21:15, 21:17) si "Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo Ecclesiam Meam" (Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile Locuinței mortilor nu o vor birui." Matei 16:18), iar "Ceea ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta"... ceea ce nu s-a intamplat, dimpotriva "Biserica lui Isus" continua sa se disocieze in mii de particule, cateodata nestiute daca nu s-ar mai aplica si alte mijloace de 'instiintare' nu tocmai etice si sanatoase pentru o biserica. Un adevar trist al atator biserici existente, de unde si cuvantul cu mult subinteles - "bisericute"...

Mass-media aceasta vede strict doar ce ii este pus in fata, 'observand' doar ceea ce sclipeste si atrage prin opulenta luxului, a "senzationalului" si neobisnuitului (dupa cum ar fi stirea ca papa are profil de twitter acum, apoi recunoaste ca de fapt era.). De ce nu s-a vazut pana acum postura cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio caracterizata prin activitatea sa impresionanta? Asa  zisele "aventuri" ale vietii Excelentei Sale cum de nu au atras atentia pana acum, cu toate ca traia intr-o garsoniera si tot la fel singur-singurel isi gatea?  Orice ar face acum, Sanctitatea Sa este 'expus' pentru o lume intreaga, dar nu cred ca ii convine! Vorbind despre anumite "aventuri" ca si ciudatenii si redandu-le intelesul la repezeala si sub forma senzationalului care innebuneste lumea, 'stirile' acestea pot deveni vulgare, dar nu faptele in sine, ci chiar stirea redata! Acest Papa cu siguranta nu va fi atins macar de vreo stire data in raspar, iar acela ce o reda se va caricaturiza pe sine!

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fi fost foarte combatut in tara sa de bastina sub acuzatia nejustificata a presedintelui Argentinei insusi, anume ca se comporta ca pe vremea inchizitiei, deoarece nu putea si nici nu avea cum sub juramant fiind sa recunoasca casatoria dintre partenerii de acelasi sex, deoarece  justifica chiar El ca "nu este dat de la Dumnezeu!", afirmand de altfel ca persoanele homosexuale cu adevarat (deci, nu cele devenite intre timp de la nasterea lor!) trebuie respectate ca toate celelalte. Jorge Bergoglio spune ca 'nunta' intre homosexuali "distruge planul lui Dumnezeu!". Si, "este invidia demonului care incearca sa distruga imaginea lui Dumnezeu"! Legea aceasta, trecuta si aprobata de guvernul argentinian, de altfel datorita Excelentei Sale, Cardinalul Jorge Mario Bergoglio, nu a fost aprobata si promulgata in Argentina; intr-o tara catolica totusi, printr-un procentaj izbitor ca dominanta a populatiei catolice cu 92%, fata de tara-mama ca origine, Spania, care intre timp de la o populatie de 97% catolica a ajuns cine stie unde la un de cat minus 95% in urma 'invaziei invataturilor' lui Luther si a altor depopulari, printre care se pot numara si romanii, de altfel.Papa Francisc I, atat de spiritual!

"Nu fiti niciodata tristi, un crestin nu poate fi niciodata asa. Nu va lasati niciodata prada descurajarii. Bucuria noastra nu este una nascuta din posesia multor bunuri, ci din faptul ca L-am intalnit pe Iisus", a afirmat Suveranul Pontif, surazator ca intotdeauna.

 A deplans raul din lume la prima slujba de "intronare"(dupa unii sau de introducere in intronare dupa altii, evenimente petrecute la o saptamana distanta - cea de recunoastere si de sfantire a pontificatului sau pe data de 19 martie, iar de "introducere" pe 12 martie, anul curent) , raul care aduce razboaie si violente. "Sa privim in jurul nostru: cate rani a facut raul omenirii. Razboaie, violente, conflicte economice care ii lovesc pe cei mai slabi, sete de bani, de putere, coruptie, divizari, crime împotriva vietii umane si impotriva Creatiei", a subliniat papa Francisc."Noi, toti, putem invinge raul ce exista in noi si in lume (...), iar aceasta ne cere tuturor sa nu ne fie teama sa iesim din noi insine, sa mergem spre ceilalti".

"Viata noastra este un drum", a spus el la prima liturghie ca papa. "Daca ne oprim, ceva nu e in regula. Trebuie deci sa mergem mereu alaturi de Dumnezeu si in lumina Lui". Apoi, e nevoie de "a edifica" Biserica. Dar "cu pietre vii, cu pietre unse cu Duhul Sfant". si nu oriunde, ci "pe piatra din capul unghiului, care este Hristos".

Vine etapa de "a marturisi credinta". si aici a fost momentul cel mai încarcat al predicii: "Putem să strabatem cate drumuri dorim, putem sa construim mii de lucruri, daca nu-L marturisim pe Iisus Hristos, ceva nu merge". În italiana, "qualcosa non va", argentinianul apasand, cu vocea sa grava, pe "non va".

"Vom deveni un ONG religios (ONG pietosa), dar nu Biserica, mireasa lui Hristos", a decretat Papa, continuand: "Ce se va intampla daca nu construim pe piatra? Ni se va întampla ce li se intampla copiilor pe plaja, cand ridica castele de nisip: totul se surpa, fara consistenţa". (texte de pe yahoo e-mail)Este primul Papa pentru foarte multe prime aspecte!

 Sunt aspecte in premiera aparute odata cu sanctificarea Cardinalului argentinian Jorge Mario Bergoglio (76 ani), ce astfel este:

► primul iezuit care ocupa Sfantul Scaun si va continua in vest marea opera incununata cu succes a predecesorilor sai in est (dupa anumite asteptari). Deci, primul Papa care desi neeuropean va combate in continuare lagarul moscovit si ideologiile ce degradeaza si umilesc omul.

► primul papa ce si-a luat numele de Francisc, devenind astfel Papa Francisc I, ca pentru un momento mori-ul Fericitului Francisc de Assisi (+1226), care a pus bazele Ordinului Franciscan si al lui Francisc Xavier (+1552), care a fost alaturi de sfantul Ignatius de Loyola (+1556), intemeietorul organizatiei religioase "Societatea lui Isus" din care actualul Papa face parte nu numai prin formare, ci si prin stil de viata.

► primul Papa din istoria Bisericii care se intalneste cu alt papa, ceilalti ducandu-si misiunea pana la moarte (cu anumite exceptii ce s-au abatut de la rigoarea acestei misiuni, fara un motiv prea justificat pentru a renunta la pontificat, 4 la numar intr-o istorie uitata si profana=ca atare neluandu-se in considerare); a devenit realitate de aceasta data datorita Sanctitatii Sale, ce a facut posibila prin sfintirea sa ca Pontif, ca predecesorul sau la Sfantul Scaun sa fi devenind Papa Onorific si Emerit, papa Benedict al-XVI-lea! Este primul asemenea eveniment in perioada de mai mult de 2000 de ani de existenta a Bisericii Romano-Catolice.

► deci, este primul papa ce face sa apara si pana acest termen de "Papa Emerit"! Desi mai ales pentru ca, ceea ce nu se cunoaste, a fost faptul ca fara dansul de nu ar fi existat, nici Papa Benedict nu ar fi fost ales, deoarece in urma cu 8 ani fiind principalul contracandidat al Papei Benedict, ajungandu-se intr-un timp mort in care nu se alegea papa, acesta a fost acela care a renuntat la ale sale voturi in favoarea papei ce a fost astfel ales atunci, in persoana Papei Benedict al XVI-lea.

► Primul Papa care renunta la privilegiile de tot felul de a fi si de a trai in palatul destinat alesului pentru a conduce biserica (?), prin renuntarea la ea, la inel, la pantofi, la nu stiu ce tinuta cusuta cu aur preferand numai tinuta acea alba si imaculata; ba chiar anumite surse afirma ca pana si renumita grada elvetiana va ramane doar o amintire, in ciuda faptului ca administratia statului papal de la Vatican nu acorda nici un sfant pentru serviciile prestate de aceasta.

► de aceea, este si primul Papa ce le-a bagat in sperietii pe garzile de corp: "Celebra Garda elvetiana si jandarmeria Vaticanului, care se ocupa de siguranta suveranilor pontifi, vor trebui sa se resemneze: primul Papa latino-american a dat dovada din primele zile ale pontificatului sau de vointa de a ramane spontan, refuzand sa traiasca intr-o 'bula securizata', rupt de contactul cu oamenii obisnuiti." comenteaza media fax.

► pe langa faptul ca este primul iezuit ales papa, mai este si faptul ca e primul papa ales ce nu-i european, dupa papa Grigore al III-lea (731-741) la fel de neeuropean, desi nascut e acesta din parinti italieni, el este primul Papa originar pamantului american.
 

Un articol de: Valerian Mihoc

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
3160 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 30 Martie 2013

Etichete pentru acest articol:

papa, catolicism, paste catolic


S-ar putea sa va intereseze si:

Una din figurile emblematice ale vietii mondene, sociale, monarhice si caritabile ale [..]
citeste si comenteaza
Fiindca intr-unul din articolele noastre, la „personalitati ale orasului [..]
citeste si comenteaza
“American dream” (visul american) este sintagma care reliefeaza in cel mai elocvent [..]
citeste si comenteaza
Cu marele risc de a deschide o „prapastie comparativa” enorma am sa-mi permit, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Stereotipiile legate de sex de-a lungul timpului au determinat tabu-uri, comportamente si chiar [..]
citeste si comenteaza
Pacatul Evei nu va fi niciodata uitat ori iertat. Si de ce sa ierti, la urma urmei, o sminteala [..]
citeste si comenteaza
A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi nu s-ar povesti. A fost un imparat si o imparateasa ce [..]
citeste si comenteaza
Fiecare perioada a timpului se schimba. Cu cat evoluam, cu atat apar noi idei, noi elemente in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate