Mihai Eminescu, poetul inimilor noastre

Nascut pe data de 15 ianuarie 1850, in Botosani, intr-o familie cu unsprezece copii, acest mare poet, prozator si jurnalist ne-a incantat sufletele de-a lungul timpului cu operele sale.
Alaturi de parintii sai, Raluca si Gheorghe Eminovici, isi petrece copilaria la Botosani si Ipotesti. Casa parinteasca i-a fost nespus de draga, la fel si imprejurimile, acest lucru reiesind ulterior din operele sale, spre exemplu „Fiind baiet paduri cutreieram" si „ O, ramai".
Din clasa a III-a urmeaza scoala din Cernauti avandu-l profesor pr Aron Pumnul.
In 1866 publica poezia „La moartea lui Aron Pumnul" in brosura profesorului sau. In acelasi an publica poezia „De-as avea" in revista Familia, dar sub numele de Mihai Eminescu, schimbandu-si numele din Eminovici in Eminescu la indicatiile lui Iosif Vulcan.
In 1869 tatal sau il trimite la Viena, la universitate, unde studiaza filozofia, istoria, dreptul, economia, politica. Tot aici il intalneste pe Ioan Slavici, impreuna activand in cadrul societatii romanesti Romania Juna.
In anul 1872 o cunoaste la Viena pe Veronica Micle, de care se indragosteste nebuneste. Suferinta provocata de aceasta iubire este izvor de inspiratie pentru marele poet, acesta scriind numeroase poezii. Este anul cand incepe colaborarea cu revista Convorbiri Literare si apar primele semne ale bolii sale.
In 1873 frecventeaza cursurile Universitatii din Berlin, primind o bursa de la Junimea cu conditia sa obtina doctoratul in filozofie. Acest lucru nu s-a intamplat deoarece nu s-a prezentat la examene.
Se imprieteneste cu Ion Creanga, pe care il convinge sa scrie, facilitandu-i acestuia intrarea in societatea politico-literara Junimea.
In 1883 se imbolnaveste grav si este internat la spitalul doctorului Sutu, apoi la Viena. A urmat o perioada de recuperare in Rusia. Pana in 1889 are numeroase reveniri ale bolii, activitatea sa scriitoriceasca fiind una redusa.
Se stinge din viata in dimineata zilei de 15 iunie 1889 si este inmormantat in cimitirul Bellu din capitala.
Cele mai importante si cunoscute opere ale poetului sunt: „Luceafarul", „Scrisoarea III”, „Ce te legeni?”, „La steaua”, „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”, „Mai am un singur dor”, „Calin (file de poveste)”.
Postat de: Lavinia-Georgeta-Onet Marţi, 30 Aprilie 2019
Mihai Eminescu, poet, opere
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- In 2021 creste-ti standardele
- Descopera rolul fiecarui produs necesar manichiurii cu gel UV! Iata ce trebuie sa stii
- Atacurile de panica si anxietatea. Cum le depasim?
- Reduceri de zeci de mii de lei la abatitoare performante, in regim outlet!
- 7 lucruri de care ar trebui sa scapi atunci cand iti decorezi casa