Alexandru Macedonski - descendenta sau nebunie?

Putem spune ca poate fi personajul principal de roman. A pus mare pret pe descendenta. Familia Macedonski, este de origine aromana. Bunicul sau, Dumitru participase la rascoala lui Karagheorghevici, in urma careia conducatorii au fugit pentru a se ascunde. Dumitru (bunicul) a venit in Tara Romaneasca. Nici aici nu si-a putut stapani spiritul de revolutionar si a facut parte din oastea lui Tudor Vladimirescu.

Tradarea

Unii spun ca el a fost cel care l-a tradat pe Tudor Vladimirescu. Dupa moartea lui Tudor, Dumitru a mers in armata lui Ipsilanti – unii spun ca a fost spionul lui Ipsilanti. Face parte din miscarea lui Mitita Filipescu. Aceasta miscare fiind supusa esecului, Dumitru este arestat si trimis la ocna 5 ani, dar moare dupa doar 3 ani.

Alexandru Macedonski - tatal

Tatal poetului, Alexandru, face cariera militara. Este bun ofiter, urca toate gradele si ajunge in 1848 sa fie ofiter superior. Dar revolutiile ii erau indiferente si nu ii trezea niciun fel de sentiment. A avut fermitatea sa se declare ostil, astfel a fost pensionat fortat. La sfarsitul revolutiei a fost reintegrat in armata. Tarul Rusiei, Nicolae I, il va decora. El se bucura de sustinerea voievodului si de prietenia acestuia, de aceea, Cuza l-a facut general.

Arborele genealogic

Alexandru Macedonski – tatal, este primul care isi cauta radacinile genealogice, astfel capata niste idei nastrusnice. In arborele sau genealogic este inclus si despotul Karagheorghevici, dar si niste detalii cum ca familia de inrudeste cu un duce lituanian. Dupa acesti arbori “fantastici”, familia a crezut frenetic in aceasta descendenta, dar si in consecintele acestui fapt. Ei considerau ca societatea trebuie sa le ofere locul cuvenit, si sa le accepte aceasta decadenta.

Datorita unor evenimente care au fost consecinele arborelui genealogic, Cuza a luat nota eliminandu-l pe general din armata. Carol il reintegreaza, mai tarziu, dar moartea brusca a generalului, practic peste noapte il conduce pe fiul sau la ideea ca generalul a fost asasinat.

Alexandru Macedonski – fiul: un talent

Alexandru Macedonski, fiul, scria coerent, poezii, inca de la 12 ani. La 18 ani publica primul volum “Prima verba”. A facut scoala in strainatate. A calatorit in Italia si Franta, aceste calatorii contribuind la cultura si arta sa. A colaborat cu gazete ca poet si analist politic. Din pacate, el nu a starnit simpatii pentru ca era arrogant – datorita arborelui genealogic- “fumurile” nobiliare l-au facut un om mai putin simpatic “Un complex genealoid” – om descendent al unei familii superioare.

Adversar al Junimii

Putem spune c-a fost un adversar activ al Junimii, impotriva careia a scris, pentru ca a fost tinut la distanta de Carp si de Maiorescu (ultimul fiind om din popor). Faptul ca Junimea nu l-a invitat sa faca parte din gruparea sa, l-a facut un adversar. El rasturna doctrina lui Maiorescu, o combatea sustinand contrariul.

Macedonski s-a “certat” cu Junimea ca scoala, dar si cu membrii ei, avand polemici cu Caragiale, Eminescu etc. El era liberal (contrar Junimii), era antidinasm radical, dorind republica.

Epigrama fatala

Alexandru Macedonski a colaborat cu o serie de ziare si reviste, printre care: Oltul, Vestea, Liberatorul. In anul 1883, Eminescu innebuneste. Toata lumea comenteaza ceea ce s-a intamplat, anuntand tragica veste si incercand sa-l sustina pe marele poet. Macedonski gaseste sa-si publice epigrama: “Un X, pretins poet, acum / S-a dus pe cel mai jalnic drum./ L-as plange, daca-n balamuc / Destinul sau n-ar fi mai bun;/ Caci pana ieri a fost nauc / Si nu e azi decat nebun! “

Ruinarea vietii sale

Aceasta epigrama a reprezentat ruinarea vietii lui Macedonski. Oamenii aruncau cu pietre, era huiduit pe strada, abonatii de la Literatorul s-au retras. El a cautat o scuza, si anume, aceea ca nu s-a referit la Eminescu, dar nu a fost crezut, din contra, a fost considerat las. A plecat din tara si s-a refugiat la Paris, unde era in voga simbolismul. Pana in 1910 niciun volum de poezi nu a fost recenzat, abia dupa 1910, peste 27 de ani de la publicarea epigramei, Macedonski a fost recunoscut ca poet si-i sunt recunoscute meritele.

Cenaclul “Literatorul”

Infiinteaza la el acasa cenaclul “Literatorul”. Monteaza in mijlocul incaperii unde aveau loc reuniunile un tron pe care urca purtand mantie (datorita originei sale nobile - considera ca merita si-si dadea o mare importanta),  se aseza ascultandu-i pe cei care isi citeau operele. Prin acest cenaclu au trecut o serie de scriitori, care si-au slefuit talentul. In ultima parte a vietii doar asa isi facea aparitia – tronand in tronul sau.

Contraziceri

In 1918 se apropia sfarsitul razboiului, inflacarat Macedonski ii detesta pe nemti. In 1918 Macedonski are 74 de ani, este venerabil, astfel, Ovid Densusianu il propune ca membru al Academiei Romane. Atunci Germania e la un pas de a fi infranta, iar Macedonski vine cu propunerea de a ne alia cu nemtii. Aceasta declaratie il determina pe Densusianu sa-si retraga propunerea.

Viata lui Macedonski incheindu-se asa cum a inceput….

Nota obtinuta:
9.8 (10 voturi)
5409 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Sâmbătă, 05 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

Alexansru Macedonski, nebunie, descendenta, epigrama, Eminescu, viata


S-ar putea sa va intereseze si:

Considerat, alaturi de George Enescu, unul din cei mai mari compozitori romani, Paul [..]
citeste si comenteaza
De-a lungul istoriei au existat multe femei care au incercat sa ia atitudine intr-o lume [..]
citeste si comenteaza
Romanele sale sunt deosebit de apreciate pentru documentarea minutioasa si felul in care [..]
citeste si comenteaza
Sunt personalitati marcante, desi nu atat de direct, care si-au croit o oaza de mister [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Asezata in nordul Moldovei, la 5 km de orasul Gura Humorului, pe valea scaldata de apele raului [..]
citeste si comenteaza
Inca de saptamana trecuta au fost scoase la Patriarhia din Bucuresti Moastele Sf. Mare Mucenic [..]
citeste si comenteaza
Elevi sau chiar studenti, cu o cariera in curs de dezvoltare sunt respinsi adesea din diferite [..]
citeste si comenteaza
Feodor Mihailovici Dostoievski s-a nascut pe 30 octombrie ( 11 noiembrie dupa stilul nou) 1821 la [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate