Saptamana Patimilor Domnului – Principalele Evenimente

Dovada suprema a iubirii Domnului nostru Iisus Hristos este reprezentata de Rastignirea, Invierea si Inaltarea sa cu trupul la cer pentru rascumpararea noastra din robia pacatului stramosesc.

 

 

Duminica Floriilor

Odata cu intrarea triumfala in Ierusalim, orasul in care va fi omorat in Duminica Floriilor (Matei cap 21) – din aceasta zi la Biserica se savarsesc slujbele deniilor.

Joia Mare

La Cina cea de Taina, in anul 33, Mantuitorul Iisus Hristos i-a impartasit pentru prima data pe Sfintii Apostoli cu Trupul si Sangele Sau si i-a invatat sa faca acest lucru pana la sfarsitul veacurilor ca Ei sa fie mereu alaturi de noi (Matei cap 26). Dupa Cina merge impreuna cu Apostolii in gradina Ghetsimani pentru a se ruga. Iuda Iscarioteanul Il vinde pentru 30 de arginti arhiereilor si batranilor poporului evreu care Il acuzau de blasfemie (deoarece ei considerau un pacat faptul ca a marturist ca intr-adevar El este Fiul Domnului). Este batut si batjocorit, Mantuitorul a fost dus la judecata mai intai la Anna, apoi la Caiafa.

Vinerea Patimilor

In aceasta zi de Vineri, Domnul Iisus Hristos a fost dus la Pilat din Pont (guvernatorul Romei din acea perioada). Pilat a incercat sa-L elibereze pentru ca vedea ca este nevinovat, dar se temea de reactia multimii revoltate si L-a dat pe Iisus in mainile lor, fiind de acord cu rastignirea Lui. Necredinciosii l-au imbracat intr-o haina rosie, I-au pus pe cap o cununa de spini si in mana dreapta o trestie. L-au batjocorit si Ii ziceau : Bucura-Te regele iudeilor. Punandu-L sa-Si duca Crucea, au pornit spre muntele Golgota, unde urma sa fie rastignit impreuna cu doi talhari. Pironit pe Cruce pe la ceasul al treilea dupa-amiaza, Iisus a strigat : Parinte, in mainile Tale incredintez sufletul meu, si a murit. In clipa aceea catapeteasma templului s-a rupt in doua, pamantul s-a cutremurat, mormintele s-au deschis si multe trupuri ale celor adormiti au inviat. Paznicii ce-L pazeau vazand cele intamplate s-au infricosat si au spus : Cu adevarat Fiul lui Dumnezeu era Acesta! Pentru ca a doua zi era sarbatoare mare (Pastele evreiesc), unul dintre ostasi a venit la Iisus si L-a impuns cu sulita in coasta, curgand sange si apa – a inteles ca a murit. Iosif si Nicodim, cu permisiunea lui Pilat au luat Trupul de pe Cruce si infasurandu-L in giulgiu L-au uns cu miresme si L-au pus in mormant nou, sapat in piatra. La usa mormantului a fost pusa o piatra mare de teama ca Trupul sa nu poata fi furat peste noapte si sa se spuna ca a Inviat. (Matei 28)

In aceasta zi la Biserica se savarseste slujba de inmormantare a Domnului nostru Iisus Hristos, numita Prohodul Domnului.

Din Vinerea Mare pana in Duminica Pastilor Iisus Hristos a coborat cu sufletul la iad si calcand cu moartea pre moarte, a eliberat pe Adam, pe Eva si sufletele tuturor celor drepti pomeniti in Vechiul Testament.

Duminica Invierii Domnului – Pastele

Este cea mai mare sarbatoare crestina. Reprezentand biruinta vietii asupra mortii, a binelui asupra raului: Hristos a Inviat!

Femeile mironosite merg duminica dimineata la mormantul Mantuitorului si descopera piatra data la o parte, iar un inger al Domnului le vesteste Invierea Domnului. Ele merg si anunta Apostolilor Invierea, apoi Iisus se va arata Sfintilor Apostoli intarindu-le credinta in Invierea Sa.

Inaltarea Domnului cu Trupul la Cer a avut loc pe Muntele Maslinilor la 40 de zile de la Invierea Sa.

                                       

Nota obtinuta:
8.5 (8 voturi)
3886 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Luni, 29 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

saptamana patimilor, pasteS-ar putea sa va intereseze si:

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (in traditia populara i se mai spune si [..]
citeste si comenteaza
Pe 6 ianuarie, Biserica ortodoxa sarbatoreste botezul lui Iisus Hristos, sau Boboteaza. [..]
citeste si comenteaza
Pentru ca esti alaturi de FemeiaStie.ro, esti prima care asculta colinde iarna aceasta! [..]
citeste si comenteaza
“Cel ce voieste sa vina dupa mine, sa se lepede de sine si sa ridice crucea sa si sa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

La aproape 420 km distanta de agitatul si galagiosul Bucuresti, se afla un colt de Rai. Unul din [..]
citeste si comenteaza
Feodor Mihailovici Dostoievski s-a nascut pe 30 octombrie ( 11 noiembrie dupa stilul nou) 1821 la [..]
citeste si comenteaza
A fost odata ca-n povesti, a fost ca niciodata pe cand erau mustele cat gastele, un imparat ce [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate