Ana Piuaru – o viata dedicata muzicii

A fost si este trup si suflet pentru muzica, muzica de calitate, folclorul autentic. Un glas minunat, aparte, o voce plina si calda - darul cu care a fost inzestrata si care reprezinta unealta de pret pentru interpretarile maiestoase, valoroase ale cantecelor de pe plaiuri muscelene si nu numai.
O femeie frumoasa si plina de viata, Ana Piuaru, un nume cu rezonanta in muzica populara, o artista completa, o cantareata de folclor extrem de apreciata, dar care a abordat cu succes si romante sau muzica usoara, indragita profesoara de canto la Scoala Populara de Arta, Bucuresti este modelul femeii implinite, care si-a dedicat intreaga viata muzicii.
Povestea unei vieti - despre om si despre cantec - Ana Piuaru
S-a nascut pe 7 noiembrie 1939 si a primit numele de Ana Grigorescu. Mai tarziu, avea sa fie infiata de familia Piuaru, nume sub care se va consacra.
Talentul l-a mostenit de la parinti, neam de preoti, de-acolo-i vine forta vie din glas, acea prezenta deosebita in cantec. Copilaria si-a petrecut-o curat si firesc, la tara, in Cornatel, judetul Arges. De acolo isi trag seva cele mai frumoase simtiri, care i-au dat o motivatie si un tel in viata.
Cantatul la strana i-a fost ucenicia si i-a infiripat in suflet dorinta de a darui oamenilor bucurie cu galsul ei. Cand canta, rasuna biserica si se minunau credinciosii si erau patrunsi de freamatul cristalin care-i invaluia printre icoane.
Pentru ca vremurile erau de asa natura, iar parintii nu considerau ca fiind decenta cariera artistica la care Ana visa cu ardoare, la doar 14 ani, pleaca de-acasa, si asa cum ne spune, dusa a fost. S-a inscris la liceul de muzica din Bucuresti.
A facut cel mai importat pas pentru a-si indeplini menirea
Dupa liceu s-a casatorit si a urmat in paralel cursurile Universitatii de Muzica, Bucuresti, sectia de canto clasic. A a fost angajata ca solista a ansamblului Doina Armatei timp de 4 ani, iar mai apoi a evoluat la ansamblurile Perinita si Rapsodia.
Ca solista de muzica populara, reprezentanta de seama a Munteniei, cu deosebi a Muscelului, a interpretat si a imprimat cantece dragi, de o deosebita frumusete, culese din batrani, pe care iubitorii folclorului autentic le asculta si le fredoneaza si astazi: Din Sinaia mai la vale, Padurice, sora mea, Busuioc sadit pe balta si altele.
Tanara Ana Piuaru isi petrecea ziua cu studentia si prezenta la ansamblu, iar seara cu reprezentatiile de la restaurant: “Am deschis Intercontinentalul, unde am cantat 10 ani si de asemenea, am deschis restaurantul “Bucuresti”, de pe Calea Victoriei, in care am cantat 11 ani.”
A colindat toata tara cu cantecul popular, dar si lumea-ntreaga: Franta, Austria, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Canada, China, Coreea, Vietnam, iar in America a cantat in Arizona, Florida si la New York.
Din 1979 preia catedra de canto - muzica populara, a Scolii Populare de Arta, Bucuresti. In slujba muzicii, ii revine de acum sarcina de a descoperi si de a calauzi tinere talente, de a ii indruma si de a ii incuraja pe cei care pornesc cu sfiala si cu speranta pe acest drum.
Un suflet pentru cantec
Am intrebat-o ce le spune fetelor, aspirante in numar mai mare la o cariera artistica, si ne-a marturisit ca primul lucru asupra caruia le atrage atentia este munca. Pentru ca, indiferent de potential, atunci cand el exista, importanta este determinarea elevului, studiul lui de acasa, educatia si cultura pe care le-a primit in familie, dar si cat de dispus este sa dobandeasca si sa-si insuseasca notiuni si sa priveasca muzica cu seriozitate.
Pe langa faptul ca este o meserie frumoasa, inaltatoare, care iti ofera nenumarate satisfactii, atunci cand faci lucrul cum se cuvine, pretul este pe masura: “N-ai suflet pentru tine, ai suflet doar pentru cei carora le daruiesti cantecul. Te angajezi la o munca infioaratoare si trebuie sa fii dispus sa renunti la foarte multe lucruri.”
Aproape fiecare clipa si-a dedicat-o muzicii, dar fara o familie care sa o sustina, fara un sot care sa-i inteleaga meseria, poate ca drumul i-ar fi fost mai greu.
Dupa moartea sotului, toata dragostea acestei veritabile doamne a folclorului romanesc se revarsa asupra fiicei si nepoatei, asupra catelusului care o bucura cu voiosia si devotamentul lui, si fara indoiala, asupra elevilor.
Clasa este neincapatoare, se canta cu seriozitate si interes intr-o atmosfera destinsa, insufletita de buna si draga profesoara.
La cei 72 de ani, Ana Piuaru este inconjurata de tineri care realmente o iubesc. Este un izvor nesecat de bunavoie, intampinand pe oricine cu zambetul pe buze, un zambet cald si fermecator care trezeste-n tine cantec.
Postat de: Raluca-Burcea Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012
femei-frumoase, voci-frumoase, persoane-optimiste, folclorul romanesc
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa