5 facilitati oferite de stat, de care poti beneficia pentru firma ta

adv-sistem-TVA-de-incasare-firme

Amanarea unor termene de plata, acordare de imprumuturi subventionate sau acordarea anumitor facilitati fiscale sunt lucruri pe care orice firma ar trebui sa le vada cu interes. Chiar daca multe dintre masurile adoptate de autoritati, de-a lungul timpului, au creat nemultumiri in randul antreprenorilor, statul a incercat, totodata, sa vina in ajutorul societatilor comerciale cu diferite masuri menite sa le usureze activitatea. Iata cateva dintre facilitatile oferite, de care poate beneficia si compania ta:

 

1. Sistemul TVA la incasare

Daca ai o firma inregistrata in scop de TVA in Romania, in regim normal, trebuie sa afli mai multe despre sistemul TVA la incasare, pentru ca poti avea anumite beneficii. Acesta presupune aplicarea TVA la incasare si deducerea taxei de pe facturile de achizitii si colectarea celei de pe facturile de vanzari, doar in momentul in care iti platesti furnizorii si, respectiv, incasezi clientii. Mai exact, sistemul iti va fi de ajutor daca emiti facturi cu sume mai mari si le incasezi intr-un termen mai lung de timp, pentru ca nu vei avea obligatia sa platesti TVA cand le emiti, ci doar atunci cand clientii iti platesc respectivele sume.

In mod normal, taxa pe valoare adaugata ar trebui colectata la data emiterii facturilor catre clienti, lucru ce iti dezechilibreaza cash-flow-ul daca tu achiti TVA la bugetul de stat cu mult inainte de a-ti incasa banii. Poti opta pentru TVA la incasare doar daca cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.

 

2. Angajarea de absolventi, someri, ucenici sau stagiari

In cazul in care ai nevoie de personal, ar trebui sa te gandesti, de doua ori, inainte de a angaja oameni pentru ca poti beneficia de anumite subventii de la stat pentru incadrarea fortei de munca potrivit OUG nr. 60/2018.

●     Daca angajezi absolventi sau someri, ai posibilitatea de a primi lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoana incadrata in munca, o suma in cuantum de 2.250 de lei;

●     In situatia in care angajezi persoane care mai au 5 ani pana indeplinesc conditiile de a solicita pensie anticipata sau de limita de varsta, poti primi lunar 2.250 de lei, pana la data indeplinirii conditiilor respective;

●     Aceeasi suma o poti primi lunar, pe intreaga perioada de derulare a contractului, daca incadrezi in munca tineri cu risc de marginalizare sociala, ca ucenici;

●     Si in cazul incheierii unui contract de stagiu, ai posibilitatea de a beneficia, la cerere, de o suma de 2.250 lei pe luna, in limita fondurilor alocate pentru aceasta destinatie.

Ca sa te bucuri de aceste facilitati, absolventii trebuie angajati pe durata nedeterminata de timp. In cazul somerilor, contractul trebuie incheiat pe perioada nedeterminata de timp si exista obligatia mentinerii raporturilor de munca cel putin 18 luni.

 

3. Scutirea de impozit a profitului reinvestit

Daca iei in considerare sa reinvestesti profitul in echipamente tehnologice ori in calculatoare electronice si echipamente periferice, vei beneficia de scutire de impozit. Acelasi lucru se aplica si daca achizitionezi masini si aparate de casa, control sau facturare, programe informatice ori chiar dreptul de utilizare a acestora, in scopul desfasurarii activitatii economice. Prevederile se aplica activelor considerate noi, in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.

 

4. Scutirea de impozit pe venit in domeniul IT sau sectorul constructiilor

In situatia in care firma ta activeaza in domeniul IT sau in zona constructiilor, exista anumite reglementari de care poate beneficia. In zona IT, se aplica scutirea de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala, daca firma are ca obiect de activitate crearea de programe pentru calculator, respectiv codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209. In domeniul constructiilor, angajatorii care desfasoara anumite activitati pot beneficia de scutirea de impozitul pe venitul din salarii, scutirea de CASS la nivelul angajatilor, CAS redus la 21.25% si CAM redus la 0.3375%.

 

5. Impozit de 10%, pentru tichetele sociale

Angajatorii care acorda personalului tichete de masa, le vor retine acestora doar impozitul de 10%, contravaloarea bonurilor fiind scutita de contributii sociale.

 

Bineinteles, toate facilitatile oferite de stat sunt supuse anumitor conditii si difera in functie de domeniul in care activeaza firma. Totusi, astfel de beneficii se pot dovedi utile pentru orice societate care incearca sa se dezvolte mai mult sau sa economiseasca mai multi bani pentru investitii.

Sursa foto: pigsels.com

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
170 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Joi, 04 Februarie 2021

Etichete pentru acest articol:

sistemul TVA de incasare


S-ar putea sa va intereseze si:

E adevarat ca in momentul in care ai ajuns sa fii prins intr-un job ai o multime de [..]
citeste si comenteaza
Cu totii muncim intreg anul si asteptam nerabadatori concediul pentru a ne deconecta de [..]
citeste si comenteaza
Multa lume cauta un job, iar cei mai multi ar prefera sa aiba un job pe domeniul pe care [..]
citeste si comenteaza
Cum iti dai seama ca ai un job mizerabil? Ai raspunde la prima vedere ca toti avem un job [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cate feluri de pizza cunosti? Acest fel de mancare delicios, care este cunoscut pretutindeni in [..]
citeste si comenteaza
Peste 500.000 de biciclete vandute numai anul trecut si zeci de noi magazine specializate – sunt [..]
citeste si comenteaza
Vedetele anului acesta in materie de fashion sunt, se pare, camasile din materiale vaporoase, [..]
citeste si comenteaza
Fiecare mamica se intreaba cu ce se pot indeparta eficient petele de pe haine. Dar hai sa iti spun [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate