Voluntariatul: o dovada de prietenie si interes
Suntem intr-un secol al activitatilor din ce in ce mai mult voluntare. Voluntariatul a devenit un profil de job tot mai des intalnit, tot mai raspandit, dar nu si la fel de acceptat.
«Avem nevoie de bani». De ce ne-am osteni gratuit ? Iata mentalitatea care ne opreste de la a progresa, a ne civiliza si dezvolta.
Voluntariatul nu este o injosire, nici o pierdere de timp gratuita. Tot mai multi oameni se retrag gandindu-se ca se obosesc gratuit si ca si-ar putea ocupa altfel timpul. Este nevoie de voluntari. De ce sa nu ajutam acolo unde este nevoie, mai cu seama acolo unde ne si place sa oferim ajutorul? Acolo unde il puteam oferi? Cu siguranta pentru fiecare se gaseste cand vine vorba de voluntariat, o ocazie.
Nu suntem umani
Nu ajutam voluntar pentru ca totdeauna gandim ca sunt altii care o vor face, deci cauza isi va atinge efectul si fara noi. Tot timpul ne gandim ca sunt altii care vor raspunde la apelul de voluntariat, deci nu se termina lumea la refuzul nsotru.
Tu te-ai implicat vreodata intr-o actiune de volunatriat ?
Incearca sa o faci. Te vei simti mai implinit, mai fericit ca faci ceea ce iti place, mai incantat ca faci bine si ai putut ajuta la randul tau. Motivele pentru care oamenii se implica in voluntariat sunt in mare parte :
► dorinta de a face ceea ce le place
► intentia de a ajuta acolo unde stiu ca o pot face
► nevoia de a se simti utili dupa ce au fost respinsi la nenumarate interviuri sau mai rau, nici macar chemati la o proba.
► necesitatea de a se consola la gandul ca fac ceva in domeniul ales.
Multi dintre cei care lucreaza ca voluntari o fac din placere. O alta parte alege voluntariatul pentru ca isi permite sa ofere acest ajutor si mai exista categoria celor care consifera voluntariatul o pierdere de timp si nu s-ar implica pentru nimic in lume intr-o astfel de activitate.
Retineti insa. Voluntariatul te poate implini, te poate ajuta sa te simti util, fericit ca faci ceea ce ti-ai dorit si nu in ultimul rand, te va ajuta sa iti faci noi cunostinte, amici sau chiar prieteni in randul celor care au ales sa dea o mana de ajutor, ca si tine. Voluntariatul cere vointa, ca despre asta e de fapt vorba. Si implica foarte mult sufletul. Cand alegi sa intri intr-o actiune de voluntariat, pune-ti tot sufletul si nu pleca de la premisa ca daca e gratuit se poate face de mantuiala. Ci din contra. Trebuie sa faci totul cat de bine. Te dezvolti, inveti, faci un act umanitar dincolo de toate si te implici in vietile oamenilor care au nevoie de tine.
Incearca si tu sa accepti un act de voluntariat. Lumea are nevoie de tine! Si sufletul cantareste de multe ori mai mult decat un salariu primit lunar. Iti poti cauta \ gasi un job platit, fireste, pentru a trai, insa volunatriatul nu-ti cere atat de mult timp, de multe ori nici deplasare, ci doar putina vointa. Daca inca nu stii exact ce presupune voluntariatul, informeaza-te si incearca sa accepti prima ocazie de acest fel. Vei descoperi ca nu e deloc obositor si ca te ajuta in multe momente sa te destinzi si sa te simti util.
Postat de: Sorina-Corneanu Vineri, 18 Martie 2011
profil de job, voluntariat, ajutor, umanitate, ce-inseamna-sa-fii-voluntar
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?