Efectul BURNOUT. Obsesia avansarii la locul de munca si colapsul emotional
Nu mai suntem neaparat surprinsi de ce se intampla in jurul nostru. Tot mai putini oameni care tiu cu adevarat ce isi doresc in viata, la fel de putini cei care isi urmeaza pasiunile si foarte putini cei care mai merg la locul de munca de placere, cu bucurie si implicare reala pentru ca isi iubesc meseria.
Ei exista, dar sunt destul de putini. Cei mai multi se angajeaza pur si simplu in lucruri pe care nu le plac deloc, se arunca in meserii pe care le adopta de gura lumii sau la sfatul celor ”care le stiu pe toate”. In final devin nemultumiti de viata lor si isi urasc jobul urmand sa se instaleze groaza cu care se trezesc zilnic sa mearga acolo.
Din studii rezulta ca cei mai multi merg pentru un salariu si pentru a-i multumi pe cei care asteapta ceva de la ei. O parte mai mica merge la un loc de munca care nu-i place, pentru numele companiei si pentru a se simti implinit intr-un fel, legandu-se de el. Un procent care inglobeaza ambele tabere apartine celor care merg cu disperarea de a avansa. Prin urmare, fac orice, stau peste program pana cand se blocheaza usile companiei, nu dorm ani de zile si se transforma singuri in sclavi. Cu totii avem in jur cel putin o astfel de persoana, nu?
Abia mai intra in discutie cei care merg cu zambetul pe buze la job, care iubesc ceea ce fac si o fac pentru ca asta vor, asta le place si fara sa-I intereseze vreo avansare.
Dar nu despre ei vorbim acum. Ci despre cei care se surmeneaza pentru a obtine un post mai bun. Despre cei care s-au abandonat complet in favoarea unei avansari care sa le salte putin imaginea in societate.
In final, cedeaza. Cel putin emotional. Acest drum parcurs poarta numele de BURNOUT – colaps fizic si emotional si se caracterizeaza prin urmatoarele aspecte:
1. Persoana devine obsedata sa avanseze si face orice pentru asta
2. Isi neglijeaza viata, familia, sanatatea in favoarea orelor in plus la locul de munca
3. Munceste din ce in ce mai mult
4. Isi schimba comportamentul – apropiatii ii spun ca s-a schimbat, dar cel afectat nu va recunoaste niciodata
5. Renunta la micile placeri ale vietii si se gandeste doar la bani si functie
6. Depresia
7. Depersonalizare – nu se simte suficient de util si valoros
8. Burnout – punctul final in care persoana cedeaza fizic si emotional
Ai in jur un astfel de individ? Ajuta-l sa inteleaga ce conteaza cu adevarat in viata, deschide-i ochii si indreapta-l catre starea lui naturala – aceea de a fi fericit. Omul a uitat aceasta si se zbate pentru cateva lucruri care nu conteaza, de fapt, absolut deloc atunci cand trage linie!
Da-ti voie sa faci ce isi doresti, sa risti, sa te bucuri de fiecare zi, sa faci cu drag ceea ce faci pentru ca rezultatele vor veni de la sine!
Postat de: Sorina-Corneanu Vineri, 29 Iulie 2016
burnout, job dorit
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?