Un articol despre nimic

Toata lumea a descoperit in ultimii ani ca poate fi gazetar, jurnalist, redactor, publicist, editorialist sau formator de opinie.

Pui cateva cuvinte atent ordonate, vorbesti pe trei coloane despre ceva ce numai tu poti sa pricepi si cu siguranta cineva te va evidentia ca ai scris un super-articol, insa cand va trebui sa-l incadreze la o anumita rubrica din publicatia respectiva va descoperi ca, de fapt, ai scris un articol despre nimic, fara o tematica bine definita si articolul tau va ajunge „Editorial” si toti ceilalti te vor privi cu invidie si respect.

Poate ca, nu intamplator, avem cele mai multe facultati de jurnalism din intreaga Europa, de stat, private la zi, la frecventa scazuta si la distanta; asa cum „romanul s-a nascut poet!”, mai nou a descoperit ca poate fi si un gazetar innascut, iar daca nu are talent jurnalistic aceasta nu reprezinta nicio problema, fiindca pe langa articolul sau de toata jena, aduce un sponsor puternic ce va cumpara spatiu publicitar pentru mai multe numere si a carui sigla va aparea alaturi de niste articole despre nimic. Orice frustrat(a) care a avut o deceptie, o nereusita sau o depresie ajunge la concluzia ca poate scrie un articol, demn de premiul Pulitzer (mare atentie cum puneti accentul) si se pune cu degetele in tastatura; si chiar daca in 3 randuri face 5 greseli gramaticale este cea mai fericita persoana din Univers fiindca cica lucreaza in jurnalism!

Punerea cuvintelor intr-o anumita ordine nu are de-a face cu gazetaria adevarata. Poti sa scrii multe articole, dar cu siguranta nu te vei numi redactor de la primele pe care le vei publica, cine stie daca vei scrie la mai multe publicatii, pe mai multe domenii, va veni si recunoasterea din partea breslei jurnalistilor.

Cand te apuci sa scrii un articol trebuie sa stii ce urmaresti, unde bati, despre ce vorbesti si mai ales sa fii coerent in exprimare, fiindca daca te vei apuca sa scrii un articol despre ceasuri si incepi cu problematica foametei din Africa, trecand prin campionatul national de fotbal si incheind cu scaderea populatiei de acvile tipatoare mici, cu siguranta nu vei avea un mare articol „caleidoscop”, documentat, ci asa cum v-ati dat seama va fi un mare articol despre … nimic.

Jurnalismul este un privilegiu la indemana tuturor, dar din pacate (sau fericire) nu este apanajul oricui, asa ca trebuie sa stii cand sa te opresti, mai ales daca primesti mai multe semnale negative din sistem si din exterior. Sa fii jurnalist este cel mai simplu lucru daca o faci din placere, despre ce-ti place, cu cine-ti si mai ales cum iti place, dar cum (de cele mai multe ori) aceste conditii elementare nu sunt intrunite, ajungem sa deschidem publicatia preferata si sa ne trezim in fata unui articol despre nimic. Ajungi sa te intrebi pe buna dreptate „Incotro?”, „Cum?” si „De ce ?”, iar raspunsul va intarzia sa apara fiindca sunt tot mai multi redactori specializati in … nimic, jurnalisti care te vor fascina cu pagini intregi din care vei intelege exact esenta pe care ei ti-o vor transmite cu atata darnicie, adica nimic.

Bineinteles ca si prezentul articol se incadreaza in tendintele vremurilor noastre si va vorbeste despre nimic, iar subsemnatul se chinuieste de cateva zeci de randuri sa va transmita un mesaj clar si evident, cum ca oricine poate fi gazetar si jurnalist si ca puteti lectura o pagina intreaga, din publicatia dumneavoastra preferata, in care se vorbeste despre nimic...

Nota obtinuta:
10 (32 voturi)
2720 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 11 Octombrie 2013

Etichete pentru acest articol:

redactori, jurnalisti, ziaristi


S-ar putea sa va intereseze si:

Cine nu cunoaste celebrele programe Work and Travel inseamna ca nu si-a trait studentia [..]
citeste si comenteaza
Cautarea unui job a devenit o adevarata lupta care de multe ori conduce la violenta, [..]
citeste si comenteaza
Unele dintre cele mai vechi si renumite domenii de activitate sunt avocatura si [..]
citeste si comenteaza
Iata cateva tipuri de oameni toxici pe care ii poti intalni la job: [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Fiindca multi dintre dumneavoastra ne-ati atras atentia ca am inceput sa scriem mai mult despre [..]
citeste si comenteaza
Care sunt sansele ca o catedrala inconjurata de manastiri istorice cu peisaje superbe sa reuseasca [..]
citeste si comenteaza
In luna septembrie 2010 am achizitionat (din curiozitate) o noua aparitie ce se anunta saptamanala [..]
citeste si comenteaza
In primul rand autorul doreste sa-si ceara scuze pentru intarzierea cu care a redactat prezentul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate