Amintiri de la Ploiesti

pbfd-in-ploiesti

Sunt ploiestean de 48 de ani si ma mandresc cu aceasta, chiar daca unii oameni ma ironizeaza spunandu-mi ca orasul in care locuiesc este unul puternic influentat de mentalitatea si arhitectura comunista. Dar va rog sa imi permiteti sa vorbesc demonstrez ca acest lucru nu este adevarat si ca locuiesc in cel mai frumos oras din intreaga Calea Lactee. :D

Ploiestiul a fost condus de-a lungul secolelor sale de existenta de diferite persoane (uneori chiar personalitati), care au incercat sa demonstreze ca ceea ce doresc ei pentru orasul Ploiesti ar fi cel mai bun lucru care s-a intamplat vreodata acestui oras. Stiu ca, in popor, se spune ca ”Fiecare cioara isi lauda puii!” si ca de aceea m-am apucat eu acum sa ma laud cu superbul meu oras Ploiesti. Ploiestiului nu i-a fost niciodata usor in competitia cu celelalte centre urbane ale tarii, orasele turistice catalogandu-l a fi oras muncitoresc, iar orasele industrializate caractterizandu-l prea turistic cu salba lui de muzee. Este foarte posibil ca, unii carcotasi sa aiba si ei dreptate, dar haideti sa fim realisti si sa nu comparam orasele intre ele (Vatra Dornei cu Plopeni sau Brasovul cu Mizil) si sa incercam sa ne bucuram de individualitatea si caracteristicul fiecarui oras in parte. Tocmai de aceea orasul Ploiesti a reusit, zic eu, sa isi creeze (de-a lungul secolelor), un farmec aparte pe care, oricine-si doreste cu adevarat, il poate observa la tot pasul. Ploiestiul poate ca nu este un oras turistic, cultural sau destinatie de vacanta, dar este un oras unic, cu oameni frumosi, locuri deosebite gata oricand sa te farmece si sa te fascineze. 

Orasul Ingerului Blond, urbea lui Nenea Iancu si al Republicii de la Ploiesti va asteapta sa-l vizitati, sa-l fotografiati si mai ales sa-l admirati, dar aveti mare grija sa nu o intoarceti ca la Ploiesti si sa lipsiti, ca noua (ploiestenilor) nu ne place. Capitala Aurului Negru, Orasul lui ce bei, Casa  Lupilor Galbeni, oricum i-ai spune Ploiestiul te va atrage iremediabil.

Multi uita insa esentialul si anume ca Ploiestiul este PRIMUL ORAS din Romania care: are un trofeu european la baschet masculin - 2005 Asesoft Ploiesti castigatoare FIBA Europe Cup, are un muzeu a ceasului, din 1963, a fost republica, are un muzeu al petrolului din anul 1958, are sens giratoriu suspendat, are o simfonie compusa special orasului de compozitorul Paul Constantinescu in anul 1959 si care a organizat un festival de jazz in 1969. Asa ca acestea fiind scrise va rog, respectuos, sa nu ma mai acuzati de afinitati si favorizarea Ploiestiului.

Cel mai mult si mai mult ma intriga uratirea, modernizarea, degradarea si (cel mai rau) demolarea cladirilor declarate monument istoric, de la noi din oras, asa cum s-a intamplat cu ”Birtul Valeni”, ”Casa Ion Lumanararu” sau ”Hanul Pietei Centrale”. Cladiri care in ciuda faptului ca au rezistat peste secole, au dat acum, in secolul al XXI-lea peste indiferenta, nepasarea si indolenta noastra a ploiestenilor care traim in aceasta epoca. Poate ca tulburarile sociale, economice si politice ne-au facut sa nu ne mai pese de aceste mosteniri ale trecutului nostru. Si atunci cand nu mai stim de unde venim, nimeni NU mai are pretentia ca avem cea mai vaga idee de directia spre care ne indreptam. Dar nu imi doresc sa va umplu si pe dumneavoastra, de pesimism asa ca va invit pe toti sa ne bucuram de ceea ce (inca), mai avem aici in Ploiesti. Ma refer aici la festivaluri, muzee, statui & busturi, cladiri istorice dar mai ales ploiestenii adevarati. Pentru ca este mult mai sanatos sa te bucuri de ceea ce ai, decat sa plangi dupa lucrurile pe care nu le (mai), ai.

Mie personal, cel mai mult imi plac oamenii care fac ceva (orice) si adauga  valoare si uniciticitate acestui oras spectaculos. Spre exemplu imi place, la nebunie, ca sunt contemporan cu inotatoarea Tamara Costache si ale ei rezultate internationale, cu Cezar Oatu si vocea sa magnifica, cu boxeorul Leonard Doroftei si titlul mondial in versiunea WBA,  sau cu jurnalistul, poetul, istoricul si scriitorul Ioan Grosescu si ale sale scrieri de exceptie. Oameni simpli si frumosi, care ne fac sa ne simtim mai bine si care pun Ploiestiul pe harta oraselor mari. Imi plac intamplarile cotidiene din autobuz, de la Halele Centrale, de pe strada sau din parc, intamplari care fac din Ploiesti un oras unic si fascinant. Un oras pe atat de fascinant si unic pe cat decidem noi sa fie, totul este ca noi sa ii vedem frumusetea. Intamplarile cotidiene, bune sau mai putin bune, ne dau caracter de unicitate, iar Ploiestiul si noi ploiestenii NU facem exceptie de la aceasta regula. De aceea va invit sa admiram orasul nostru drag, asa cum este el si nu in comparatie cu metropola europeana in care ne-am petrecut nu mai stiu eu ce vacanta. Fiindca orasul Ploiesti este capitala sufletelor noastre si nu putem avea pretentia ca toata lumea sa ne inteleaga dragostea si pasiunea pentru urbea noastra; putem nsa (simplu si usor), sa le povestim tuturor despre cat de atractiv si frumos este Ploiestiul.

Parcul Olimpia, Bulevardul Castanilor, Parcul Mihai Viteazul, sau celelalte oaze de verdeata ale urbei sunt, fara niciun dubiu, elemente care au facut ca Ploiestiul sa fie mai mult decat o colectie de blocuri gri. Stadionul Ilie Oana, Sala Sporturilor Olimpia, Bazinul Vega, Sala Leonard Doroftei si celelalte baze sportive vin sa ne reaminteasca de trecutul glorios al sportului ploiestean, dar si de potentialul pe care il avem si de care (de multe ori, din pacate), nu ne prea dam seama.

Cand cineva ma intreba odata, mai in gluma mai in serios, ”care este, in opinia mea, cel mai frumos Ploiesti, dintre toate care au fost pana acum ?”, nu am stiut initial ce sa ii raspund, motiv pentru care m-am gandit mai bine si-am scris aceste randuri. 

Cine poate sa stie poate ca cel mai frumos Ploiesti este cel din anul 1972 atunci cand m-am nascut eu si cand echipa masculina de popice Petrolul Ploiesti devine campioana republicana pentru a saptea oara si cand Sala Sporturilor Olimpia, noua locatie a Muzeului Ceasului si Casa de Cultura a Sindicatelor, „Casa Cartii”, noul sediu al Primariei (”Casa Alba”), sau Centrul Teritorial de Calcul au fost inaugurate aici la noi in Ploiesti. Fiindca in inconstienta mea imi place sa cred ca aceste obiective au fost create in cinstea sosirii mele de pe lume. La cate evenimente au avut loc acum in 1972, toata lumea ar putea fi tentata sa creada ca toate marile realizari ploiestene, ale anilor `70 au avut loc acum in acest an. Dar asa cum (intre timp), ati aflat si anii care au urmat au adus evenimente notabile in dragul nostru oras, Ploiesti !

Sau poate ca cel mai frumos Ploiesti este cel din anii `80 atunci cand la noi in oras au aparut ”Galeriile Comerciale Ploiesti”. ”Mercur”, ”Unirea”,”Lumea copiilor” si ”Junior” magazine care In ciuda lipsurilor evidente se mandreau ca asigura necesarul unui trai decent destinat societatii socialiste multilateral-dezvoltate. Cel mai frumos Ploiesti imi place sa cred ca nu a existatat inca si ca urmeaza sa il vad si eu si dumneavoastra, in viitorul foarte apropiat, dar cine stie poate sa te mai frumos Ploiesti a fost cel din anul 1990, adica in primul an de dupa Revolutie atunci cand credeam ca avem de toate si ne inchipuiam ca libertatea si democratia vor face din orasul nostru cea mai frumoasa localitate din Romania. Dar poate ca in anul 1995 a fost cel mai frumos Ploiesti, fiindca atunci dupa 32de ani echipa noastra de suflet Petrolul Ploiesti a castigat Cupa Romaniei la fotbal si tot inchipuiam ca nou infiintata Fabrica ”Coca-Cola Ploiesti” va face din echipa noastra locala si campioana Romaniei la fotbal. Sau sa fi  fost anul 1999, cand dupa eclipsa totala de soare, ne-am bucurat ca nu a venit sfarsitul lumii si totodata ne-am bucurat si noi de orasul nostru !?! Dar poate ca au fost primii ani ai secolului al XXI-lea, cand au inceput sa apara supermarketuri (Billa, Interex, XXL, Plus sau Mega Image) si hypermarketuri (Carefour, Real, Kaufland, Cora sau Auchan), iar noi toti ne bucuram de binefacerile economiei de piata si de  multitudinea optiunilor de alegeri comerciale (mai ales atunci cand aveam oportunitatea sa cumparam ”doar cu buletinul”). 

Cel mai frumos Ploiesti, este cel din anul cand ai absolvit U.P.G.-ul, sau cel din anul cand ai fost la ”Casa Casatoriilor”, pentru a depune actele ca sa te casatoresti, sau poate ca cel  mai frumos Ploiesti este cel din anul cand, la Maternitatea din ”Hihai Bravu”, ti s-a nascut copilul sau nepotelul. Cert este ca frrumusetea Ploiestiului poate sa fie in stransa corelatie cu un moment si/sau eveniment placut din vietile noastre. Nu este obligatoriu ca restul oamenilor sa fie de acord cu alegerea noastra, atatta timp cat noua ne aduce bucurie-n suflet atunci, cu siguranta, acela este cel mai frumos Ploiesti.

Democratia, cu bune si cu rele, ne-a adus intre altele si libertatea de a alege, tocmai de aceea sunt ferm convins ca fiecare dintre noi isi poate selecta, dupa inima si sufletul sau, care a fost, sau care este cel mai frumos Ploiesti. Cu siguranta ca si raul este necesar (sa ne dam seama si sa apreciem mai mult binele), dar nu este obligatoriu sa ai un Ploiesti urat ca sa te poti gandi la cel mai frumos Ploiesti. Oamenii, cladirile, institutiile si cultura Ploiestilor ne-au adus in acest punct in care am putut scrie aceste randuri pe care dumneavoastra acum.

Insa eu personal, imi iau libertatea si consider ca cel mai frumos  Ploiesti este cel de ACUM, cand cititi aceste randuri, adica Ploiestiul contemporan noua, asa ca dragii mei, opriti-va din lecturat si trageti jaluzelele, deschideti fereastra, deschideti usa, deschideti poarta si bucurati-va de cel mai frumos Ploiesti !!!

Photo by: pixabay.com

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
986 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 19 Februarie 2020

Etichete pentru acest articol:

Ploiesti


S-ar putea sa va intereseze si:

Duminica seara Al Bano a reusit sa incante publicul cu prestatia sa, chiar daca [..]
citeste si comenteaza
Va propun ca in urmatoarele randuri sa facem scurte popasuri prin amintirile noastre, ca [..]
citeste si comenteaza
Increderea in sine vine, uneori, de acolo de unde te astepti cel mai putin [..]
citeste si comenteaza
Isi privea absenta mainile ce zaceau inerte deasupra tastaturii. Brazdate de nervuri [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cine stie, poate fiindca este orasul meu, Ploiestiul este cel mai frumos oras de aici, de pe Terra, [..]
citeste si comenteaza
Pe data de 20.OCT.2018 a avut loc, in Palatul Culturii din Ploiesti, lansarea albumului „Ploiesti [..]
citeste si comenteaza
Nu am sa ma refer in acest material la hackerii care cloneaza unele siteuri si/sau conturi de [..]
citeste si comenteaza
Infiintat in patria orologeriei, Elvetia, Oris este una din companiile ce activeaza in acest vast [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate