Educatia scolarilor si prescolarilor
Incepe scoala si daca micutul tau este deja cu ghiozdanul facut, inseamna ca este entuziast pana la cer si inapoi. Asa ca este momentul sa ii arati putina sustinere si sa-l ajuti sa isi mentina aceasta bucurie. Cum? Simplu.
Ajutandu-l sa vada lucrurile realist. Sa se aprecieze. Sa inteleaga ce este important in viata. Sa se cunoasca si sa isi aleaga un drum pe care sa mearga cu bucurie.
Iata 5 lucruri esentiale in educatia copilului prescola si scolar
1. Nu-l trimite la scoala cu ideea ca nota conteaza. Copilul nu trebuie sa invete si sa faca totul perfect pentru o nota buna. Trebuie sa invete pentru el, pentru se forma, pentru a se cultiva. Nota nu il va ajuta niciodata in viata. Este doar un mit construit in Romania cu mare indarjire.
2. Nu-i implementa ideea concurentei. Copilul nu trebuie sa mearga la scoala si sa concureze cu nimeni. Nu trebuie sa fie mai bun decat nimeni. Trebuie sa mearga la scoala pentru a acumula informatia care il intereseaza si care il ajuta sa mearga mai departe!
3. Nu-l motiva pentru a lua note bune si pentru a invata, promitandu-i ultimul model de telefon sau un laptop nou. El trebuie sa mearga la scoala pentru a selecta ceea ce il ajuta pe viitor.
4. Nu-l compara cu alti copii si notele lor. Cu totii suntem diferiti si notele sunt absolut irelevante. Toti am avut un ”tocilarul clasei” care invata, lua numai note de 10, iar la finalul scolii s-a dovedit ca a uitat totul si nu a avut nici un drum stralucitor in viata. Notele chiar nu sunt mai mult decat calificative de moment. Mai bine motiveaza-l sa se gandeasca ce ii place si ce isi doreste sa aprofundeze.
5. Nu-l jigni pentru nereusitele lui. Va acumula si mai multe, din teama.
Recent, studiile au aratat ca 80% dintre copiii romani sufera de depresie si anxietate din cauza presiunii parintilor care ii imping in competitii, ii forteaza sa fie pe locul 1 si ii arunca in valtoarea notelor ca element esential.
Ai grija ca inainte sa ii faci educatia de acest tip, sa participi la cateva discutii cu un psiholog. Nu opri evolutia copilului transformandu-l intr-un robot!
Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 19 August 2015
educatia copilului, educatie scolari
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?