Cand spui Vogue, spui Andre Leon Talley

Nascut la 16 octombrie 1949, fostul redactor al binecunoscutei reviste de moda Vogue, este prezent de mai bine de 25 de ani pe aceasta piata a fashion-ului, inaltandu-se cu cel putin un cap deasupra tuturor celorlalti editori de moda de pe intregul mapamond, fiind un adevarat guru in domeniu.

Este nelipsit din primul rand la toate festivalurile de moda de la Paris, Londra, New York sau Milano si de asemenea este un mare sustinator al tinerilor designeri pentru care isi foloseste influenta ori de cate ori e nevoie ca sa-i ajute.

Biografie

Andre Leon Talley este nascut in Durham, Carolina de Nord, fiu al lui Alma Ruth Davis si William C. Talley, dar crescut de bunica sa, care dupa cum afirma chiar el i-a dat o “intelegere de lux”. Absolvent al North Carolina Central University, maestrul isi da masteratul in limba franceza la Brown University, unde si prinde pentru prima data gustul modei, imprietenindu-se cu studenti ai Rhode Island School of Design. Dupe terminarea studiilor ajunge la New York, in anturajul unor adevrati artisti precum Andy Warhol sau Karl Lagerfeld, primul sau job fiind de asistent al lui Andy pentru 50 $ pe saptamana.

Primul job in industria modei il obtine la 28 de ani la Women’s Wear Daily, unde ramane pana in anul 1977. In aceasta perioada o cunoaste si pe cea care mai tarziu ii va deveni protectoare, Diana Vreeland, curator al colectiilor muzelui Metropolitan si redactor sef al Vogue pana in 1971. Dupa plecarea de la Women’s Wear Daily, aceasta il angajeaza ca asistent si se ocupa in continuare impreuna de colectiile muzelui, pana la inceputul anilor ’80. Pas cu pas acesta devine cunoscut in lumea modei si isi incepe munca de jurnalist la Interview, apoi New York Times si in 1983 ajunge in redactia revistei Vogue ca redactor sef al sectiunii de stiri. Intr-un timp extrem de scurt - 5 ani - acesta este promovat ca director artistic, iar odata cu aceasta capata si o extraordinara putere in lumea modei. Cu ajutorul sau designerii de culoare sunt mai bine promovati, iar cei care nu folosesc manechine afro-americane in campanii publicitare sau prezentari sunt aspru criticati.

Paraseste redactia revistei Vogue in favoarea celei de la W Magazine, indreptandu-se spre Franta, unde devine director al biroului parizian al aceleiasi reviste. In 1998 se intoarce la prima sa dragoste, Vogue pe postul de cronicar de moda, are propria rubrica lunara denumita Stylefax, extrem de citita si comentata si care in 2003 ii aduce premiul Eugenia Sheppard pentru excelenta in jurnalism, oferit de catre Council of Fashion Designers of America.  In continuare el isi scrie rubrica - redenumita intre timp - Life with Andre, de aceasta data din pozitia de editor-at-large, cunostintele sale de business si istorie a modei devenind puncte de referinta ale revistei.

Timp de cativa ani la rand acesta devine si comentator al tinutelor prezentate la Oscar-uri, dupa care urmeaza doua carti autobiografice: A.L.T: A Memoir in 2003 si A.L.T 365+ in 2005, cea din urma fiind o colectie impresionanta de fotografii cu persoanele din viata sa, stransa timp de un an. Mai are o aparitie in Sex and the City: The Movie, dar si in filmul documentar despre viata designer-ului italian Valentino Garavani: The Last Emperor si la documentarul The September Issue. La presiunile Anei Wintour apare chiar si la fel de celebra Oprah, in emisiune, unde se supune unei diete de slabit, scapand de mare parte din greutatea in plus si incepe sa manance mai sanatos. In 2008 a sfatuit viitoarea prima familie a Americii in moda, recomandandu-i lui Michelle Obama pe designerul Jason Wu de la care aceasta a cumparat numeroase tinute, inclusiv rochia inaugurala, iar din 2009 face parte din juriul concursului America’s Next Top Model.

Talley = fashion

Numele sau va ramane pentru totdeauna legat de moda si Vogue. Acesta are chiar si un doctorat onorific de Stiinte Umaniste  de la Savannah College of Art and Design, unde este si membru al Comisiei Adminstrative. Este binecunoscut si datorita asocierii sale cu numeroase vedete precum celebrele cantarete Mariah Carey si  Jennifer Hudson, cunoscuta creatoare Kimora Lee Simmons si marea stea a tenisului mondial Venus Williams, iar in 2007 a fost pe locul 45 in topul 50 Most Powerful Gay Men and Women in America.

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
3761 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Iulia-Dragan Luni, 21 Martie 2011

Etichete pentru acest articol:

andre leon talley, vogue, mariah carey, kimora lee simmons, venus williams, guru al modei, fashion, istoria-modei


S-ar putea sa va intereseze si:

Ne-am obisnuit cu imaginea lor de acum sau cu imaginea vedetelor de pe covorul rosu, insa [..]
citeste si comenteaza
Cum sa arati ca Marilyn Monroe. In aceasta serie: dieta. Marilyn Monroe era adorata [..]
citeste si comenteaza
Rochiile albe sunt mereu o provocare si, o simpla greseala in accesorizarea lor, le poate [..]
citeste si comenteaza
Natalie Portman si Julia Roberts cunoscute pentru stilul lor nonconformist. Actritele nu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cea mai buna metoda de a ne intretine tenul pentru a fi cu adevarat radiante in fiecare zi este [..]
citeste si comenteaza
Pentru aceasta primvara culorile permise pentru a ne decora unghiile sunt dintre cele mai vesele si [..]
citeste si comenteaza
Destinul isi urmeaza cursul firesc de fiecare data fara a lua in considerare ceva sau pe cineva. [..]
citeste si comenteaza
Traim intr-o societate atat de mare si ghidata in totalitate pe tehnologie, pe rapiditate si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate