Istoria rujului
Cu siguranta rujul reprezinta un simbol de necontestat al frumusetii si feminitatii din toate timpurile. Desi intotdeauna au existat reprezentante ale sexului frumos care nu s-au machiat, cu siguranta un ruj de buze nu le-a lipsit niciodata, indiferent de obiceiuri. De la tanara adolescenta pana la doamna cu cea mai resprectabila varsta, toate femeile folosesc – macar la un moment dat – rujul, indiferent de culoare, textura sau rezistenta.
Cand a aparut?
Rujul a luat nastere in urma cu 5000 de ani, in anticul oras Ur, in apropiere de Babylon. La acea vreme, pietrele semipretioase erau zdrobite si aplicate pe buze si uneori in jurul ochilor.
Ulterior, in Egipt, femeile foloseau o substanta de culoare rosie-violet, obtinuta din brom si iod. Deoarece le afecta sanatatea, aceasta practica s-a numit „sarutul mortii”. Si regina Cleopatra folosea un ruj obtinut din carabusi carmin si oua de furnici. O alta practica, foarte cunoscuta printre femeile egiptene, mai era colorarea buzelor cu henna si folosirea solzilor de peste pentru stralucire.
Evolutia rujului
Rujul a devenit foarte popular in Anglia incepand cu secolul XVI, in perioada reginei Elisabeta I. Ea a fost cea care a dat tonul trendului cu fata albita de praf de creta si ruj rosu aprins, care era obtinut din ceara de albine si plante.
Atat femeile, cat si barbatii din acea perioada au fost fascinati de ruj, pana cand in 1653, pastorul Thomas Hall a pornit un razboi impotriva rujului, pe motiv ca rujul ar fi opera diavolului.
In 1770, parlamentul englez a afirmat ca femeile care seduc barbatii cu ajutorul machiajului sunt vrajitoare si a dat o lege impotriva lui. In 1800, chiar si regina Victoria s-a declarat impotriva folosirii rujului.
Cu toate acestea, dupa cel de-al doilea razboi mondial, datorita industriei cinematografice, rujul si-a redobandit popularitatea.
Fabricat in mare parte din ceara, dar si din ulei de masline, unt de cacao, lanolina, minerale, Vitamina E, petrolatum, amino-acizi, colagen, pigmenti de culoare si substante pentru protectie solara, rujul a fost si continua sa fie cea mai puternica arma de seductie in materie de machiaj.
Postat de: Mihaela-Rotaru Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
ruj, istoria rujului, ruj rosu, cleopatra, egipt, sarutul mortii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa