Muzeul Tarancii Maramuresene

Fiindca multi dintre cititorii acestei rubrici ne-ati intrebat si ne-ati cerut informatii despre Muzeul Tarancii Maramuresene, din Dragomiresti, judetul Maramures, redactia FemeiaStie.ro a decis detasarea, in regim prioritar, a unui reporter (Robert), la fata locului, pentru o documentare veridica, direct de la sursa.

Astfel, in continuare puteti afla unele informatii inedite si esentiale (asa se lauda redactorul nostru), despre acest muzeu spectaculos, insa prea putin cunoscut si promovat.

traditii_in_maramures.JPG

Localizare si istorie muzeu

Muzeul Tarancii Maramuresene se afla amplasat in orasul Dragomiresti si este gazduit de o cladire ce a fost construita in secolul al XVIII-lea, mai exact undeva in anii 1720-1721, din lemn de molid rotund, fiind cea mai veche constructie din lemn de pe intreaga Vale a raului Iza. Casa ce gazduieste muzeul este locuibila si a apartinut Ilenei Chis. Dupa trecerea ei in nefiinta, Nicoara Timis, avand sprijinul Primariei din localitate, a pus bazele muzeului.

Muzeografa sau mai corect spus „gazdoaia”, o localnica 100% va va lamuri ca oalele din trunchiul de pom din curtea muzeului reprezinta de fapt un mesaj si anume ca in acea gospodarie este o domnisoara necasatorita ce asteapta sa-si cunoasca alesul, o invitatie pentru feciorii satului. Cu cat oalele sunt mai multe si mai mari cu atat familia este mai instarita si zestrea fetei este mai mare, iar oala din varf este intotdeauna de culoare rosie. Patrimoniul muzeal cuprinde in afara de casa propriu-zisa si superba poarta maramureseana de la intrarea in muzeu si o serie de obiecte casnice, unelte, imbracaminte (port popular), foarte multe elemente decorative specifice si un mic monument de marmura dedicat Ilenei Chis.

 

Muzeul a fost inaugurat in anul 2001 si reprezinta un omagiu adus femeii pentru rolul sau important pe care l-a avut si il are in dezvoltarea societatii, pastrand vie, de veacuri intregi, credinta crestina, datinile, obiceiurile traditionale si portul popular.

Muzeul Tarancii Maramuresene nu are un site oficial (deocamdata), insa informatii care pot fi considerate oficiale si credibile veti gasi si pe site-ul Primariei orasului Dragomiresti, acolo de unde si dumneavoastra, printr-un simplu click, veti gasi si alte informatii periodic actualizate.

In incheiere, recomandarea noastra redactionala si calduroasa este, ca daca ajungeti in superba zona a Maramuresului, gestionati-va si organizati-va timpul si banii si mergeti sa vizitati si dumneavoastra micutul, dar ineditul si fascinantul Muzeu al Tarancii Maramuresene din Dragomiresti, fiindca va asiguram ca veti fi pe deplin fermecati de ceea ce veti gasi aici.

Nota obtinuta:
10 (32 voturi)
1504 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Joi, 14 Noiembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania, muzee maramures, muzee dedicate femeii


S-ar putea sa va intereseze si:

Fiindca am ajuns din nou la poalele Caraimanului, in superbul oras Busteni, despre care [..]
citeste si comenteaza
Amplasat in plin centrul orasului Sibiu si construit initial ca legatura intre Piata Mica [..]
citeste si comenteaza
Amplasat (cum altfel), pe Bulevardul Granicerilor din orasul Nasaud, Muzeul Graniceresc [..]
citeste si comenteaza
Acest articol nu se doreste a fi un advertorial, ci doar o invitatie de a descoperi [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

O alta carte foarte valoroasa, despre bombardamentul american de la 1 august 1943, este fara nicio [..]
citeste si comenteaza
Romania este actualmente impartita in doua mari categorii: cei de dinainte de ’89 si cei de dupa [..]
citeste si comenteaza
Exista Wikipedia, exista freesharing si exista torentele, atunci este lesne de inteles ca oricine [..]
citeste si comenteaza
La cei peste un milliard de locuitori ai sai, ar fi fost foarte dubios, ca India sa nu aiba si ea o [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate