Muzeul Memorial Nicolae Iorga

Inca de la inceputul articolului autorul tine sa-si ceara scuze, in mod public, pentru intarzierea cu care a redactat prezentul material, convins fiind ca deja o facuse. Totusi se pare ca erau cu totul alte materiale despre zona Valenii de Munte, Prahova.

Asadar, in speranta ca va avea circumstante atenuante, va oferim in continuare un articol de la fata locului despre Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Valenii de Munte.

Muzeul se afla amplasat chiar in centrul orasului intr-o casa mare, este foarte usor de reperat, in aceasta casa a locuit marele savant roman Nicolae Iorga cu familia sa timp de 3 decenii (intre anii 1910-1940). Casa are trei corpuri lipite, cu trecere dintr-unul in altul. (Sub corpul principal exista si o pivnita, cu intrarea pe sub cerdac, dar nu se viziteaza), in corpul principal, care a fost construit inca din sec. XVIII, se afla 4 incaperi distincte (despartite pe mijloc de un hol): biroul savantului, dormitorul, salonul de primire al sotiei, Ecaterina si sufrageria - salonul de oaspeti, (celelalte corpuri au fost construite de Nicolae Iorga, incepand cu anul 1910). In birou se afla masa de lucru a autorului si diferite obiecte personale (inclusiv un telefon foarte vechi).

 

Dormitorul este mobilat foarte spectaculos. De fapt, lemnul din care erau facute toate piesele (patul, masuta, dulapul) este lucrat cu migala, cu diferite incrustatii colorate ce reprezentau motive populare romanesti. Totul este original, mai putin tesaturile (covoare, stergare, draperii) care s-au deteriorat in timp si au fost realizate replici ale acestora. Salonul de primire al sotiei era cea mai mica incapere si avea corespondenta directa cu salonul de oaspeti. In acest ultim salon am regasit niste tablouri originale deosebite, oferite savantului de catre pictori contemporani.

 

In holul dintre aceste camere am regasit doua lazi de zestre lucrate foarte frumos, tablouri impresionante ale familiei (care erau, de altfel, peste tot in casa), precum si o carte de oaspeti. Trecerea in al doilea corp se facea prin capatul holului - capatul opus intrarii. Corpul B era dedicat in totalitate activitatii desfasurate de Nicolae Iorga de-a lungul vietii. In doua incaperi erau prezentate documente, diplome, diverse medalii, scrisori de felicitare, articole din ziare, poze, decoratii, uniforma, cheia orasului Chicago si cheia Parcului National Arizona - Marele Canion (oferite savantului Iorga), totodata am aflat ca savantul vorbea 18 limbi straine in mod fluent, a scris peste 1800 de volume si peste 25.000 de articole, fiind ajutat foarte mult la traduceri de doamna Ecaterina, sotia acestuia, care cunostea si ea 8-9 limbi straine. Capacitatile intelectuale si aptitudinile deosebite ale marelui Iorga au iesit la suprafata inca din tinerete, cand a absolvit Universitatea de la Iasi intr-un singur an! La 23 de ani deja obtinuse titlul de doctor!

 

In cel de-al treilea corp se afla expuse in vitrine, pe categorii, diverse bijuterii ale familiei (diverse coliere, patalamale). Si in aceasta incapere se aflau mai multe tablouri reprezentand portrete ale unor cunostinte de familie. Doamna muzeograf ne-a povestit ca moartea lui Nicolae Iorga a fost una tragica, fiind asasinat in noiembrie 1940 de un grup de legionari, in apropierea comunei Strejnicu din Prahova.

 

Asadar, pentru numai 3 lei (individual) sau 2 lei (grupuri organizate) autorul articolului va invita si pe dumneavoastra la o incursiune in istoria noastra, a romanilor si cine stie poate asa vom reusi cu totii sa ne respectam adevaratele valori ale neamului nostru!

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
1280 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marţi, 17 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

despre nicolae iorga, iulustri carturari, universitatea iasi


S-ar putea sa va intereseze si:

„La Casa de Targovet”, „La fosta Casa Nichita Stanescu”, „La Konaque”, „La [..]
citeste si comenteaza
Amplasat in plin centrul orasului Sibiu si construit initial ca legatura intre Piata Mica [..]
citeste si comenteaza
Cand ajungi in statiunea Slanic din judetul Prahova, esti prea ocupat sa vizitezi [..]
citeste si comenteaza
Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ne continuam periplul nostru in fascinanta lume a ceasurilor cu un alt brand faimos, sosit chiar [..]
citeste si comenteaza
O carte deosebita, scrisa in timpuri deosebite, in conditii deosebite de catre un autor care nu a [..]
citeste si comenteaza
Ce sa vezi!?!? Spre disperarea unora si bucuria tuturor celorlalti, proiectul online FemeiaStie.ro [..]
citeste si comenteaza
De aproximativ un an sustin cu pasiune si frenezie rubrica “Ceasuri”, dar de abia acum dupa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate