Muzeul Memorial Nicolae Iorga

Inca de la inceputul articolului autorul tine sa-si ceara scuze, in mod public, pentru intarzierea cu care a redactat prezentul material, convins fiind ca deja o facuse. Totusi se pare ca erau cu totul alte materiale despre zona Valenii de Munte, Prahova.

Asadar, in speranta ca va avea circumstante atenuante, va oferim in continuare un articol de la fata locului despre Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Valenii de Munte.

Muzeul se afla amplasat chiar in centrul orasului intr-o casa mare, este foarte usor de reperat, in aceasta casa a locuit marele savant roman Nicolae Iorga cu familia sa timp de 3 decenii (intre anii 1910-1940). Casa are trei corpuri lipite, cu trecere dintr-unul in altul. (Sub corpul principal exista si o pivnita, cu intrarea pe sub cerdac, dar nu se viziteaza), in corpul principal, care a fost construit inca din sec. XVIII, se afla 4 incaperi distincte (despartite pe mijloc de un hol): biroul savantului, dormitorul, salonul de primire al sotiei, Ecaterina si sufrageria - salonul de oaspeti, (celelalte corpuri au fost construite de Nicolae Iorga, incepand cu anul 1910). In birou se afla masa de lucru a autorului si diferite obiecte personale (inclusiv un telefon foarte vechi).

 

Dormitorul este mobilat foarte spectaculos. De fapt, lemnul din care erau facute toate piesele (patul, masuta, dulapul) este lucrat cu migala, cu diferite incrustatii colorate ce reprezentau motive populare romanesti. Totul este original, mai putin tesaturile (covoare, stergare, draperii) care s-au deteriorat in timp si au fost realizate replici ale acestora. Salonul de primire al sotiei era cea mai mica incapere si avea corespondenta directa cu salonul de oaspeti. In acest ultim salon am regasit niste tablouri originale deosebite, oferite savantului de catre pictori contemporani.

 

In holul dintre aceste camere am regasit doua lazi de zestre lucrate foarte frumos, tablouri impresionante ale familiei (care erau, de altfel, peste tot in casa), precum si o carte de oaspeti. Trecerea in al doilea corp se facea prin capatul holului - capatul opus intrarii. Corpul B era dedicat in totalitate activitatii desfasurate de Nicolae Iorga de-a lungul vietii. In doua incaperi erau prezentate documente, diplome, diverse medalii, scrisori de felicitare, articole din ziare, poze, decoratii, uniforma, cheia orasului Chicago si cheia Parcului National Arizona - Marele Canion (oferite savantului Iorga), totodata am aflat ca savantul vorbea 18 limbi straine in mod fluent, a scris peste 1800 de volume si peste 25.000 de articole, fiind ajutat foarte mult la traduceri de doamna Ecaterina, sotia acestuia, care cunostea si ea 8-9 limbi straine. Capacitatile intelectuale si aptitudinile deosebite ale marelui Iorga au iesit la suprafata inca din tinerete, cand a absolvit Universitatea de la Iasi intr-un singur an! La 23 de ani deja obtinuse titlul de doctor!

 

In cel de-al treilea corp se afla expuse in vitrine, pe categorii, diverse bijuterii ale familiei (diverse coliere, patalamale). Si in aceasta incapere se aflau mai multe tablouri reprezentand portrete ale unor cunostinte de familie. Doamna muzeograf ne-a povestit ca moartea lui Nicolae Iorga a fost una tragica, fiind asasinat in noiembrie 1940 de un grup de legionari, in apropierea comunei Strejnicu din Prahova.

 

Asadar, pentru numai 3 lei (individual) sau 2 lei (grupuri organizate) autorul articolului va invita si pe dumneavoastra la o incursiune in istoria noastra, a romanilor si cine stie poate asa vom reusi cu totii sa ne respectam adevaratele valori ale neamului nostru!

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
1323 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marţi, 17 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

despre nicolae iorga, iulustri carturari, universitatea iasi


S-ar putea sa va intereseze si:

“Haide domnule, du-te de aici, ce eu am bani sa imi iau bilet sa vizitez muzee!?”, [..]
citeste si comenteaza
In calatoriile mele am fost de cateva ori si-n orasul Brasov si-mi amintesc ca odata m-am [..]
citeste si comenteaza
Muzeul de istorie din Sighisoara este unul din cele mai vizitate obiective turistice din [..]
citeste si comenteaza
Complexul muzeal Cotroceni cuprinde Palatul Cotroceni si Biserica cu acelasi nume. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Una din marcile de renume din lumea orologeriei vine tocmai din indepartata si rece peninsula [..]
citeste si comenteaza
Bineinteles ca cei trei termeni din titlul articolului se refera la aceeasi piatra pretioasa pe [..]
citeste si comenteaza
Aflata in imediata apropiere a Ploiestiului, Manastirea Turnu asteapta mereu pe cei cu evlavie, [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea se pricepe la ceasuri, toata lumea stie ce e acela un ceas, toata lumea are ceas, dar [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate