Ce inseamna sa restauram?

Romania este o tara foarte bogata arhitectural, daca intreg patrimoniul de cladiri istorice ar fi restaurat si introdus in circuitul turistic, fara indoiala ca toti romanii ar trai din turism. Din pacate, am pus conjunctia „daca” asa ca bineinteles problema este mult mai profunda. Dam vina pe influentele globalizarii, pe faptul ca nu sunt bani si zicem ca „nu se vrea!”. Dar ce ne facem atunci cand sunt fonduri, se vrea si nu suntem influentati?!?

Exact, pe principiul 100% romanesc, ne batem joc de banii pe care ii obtinem cu greu pentru o restaurare absolut necesara si lucrurile mai rau se deterioreaza. Cum altfel se poate explica actiuni de restaurare, facute pe fonduri europene si/sau guvernamentale, care devin subiect de stiri de tot rasul?!? Adica daca restauratori, constructori si istorici cu reputatie si experienta decid sa puna termopane la Curtea Domneasca din Targoviste, sa construiasca o cladire de birouri in dreptul Palatului CEC sau sa spele cu detergent operele lui Brancusi din Targu Jiu, atunci nu mai putem vorbi de deturnare de fonduri si de rea vointa, ci de infractiunea distrugerii patrimoniului national.

Poate ca daca legile ar fi mai aspre si mai aplicate, cei care doresc sa distruga comorile arhitecturale ale Romaniei s-ar gandi de doua ori inainte de „a-si baga mainile” in deturnarea acestor fonduri care se obtin foarte greu. Totusi pentru aceia care nu inteleg acest fenomen am luat DEX-ul de unde le-am extras definitia verbului „a restaura” si a ceea ce implica aceasta actiune: RESTAURA vb. I. 1. tr. A reface, a aduce intr-o stare asemanatoare cu cea originara (o cladire, o pictura, un tablou etc.). 2. tr. A reintrona (un suveran, o dinastie); a readuce (dupa ce fusese inlaturata) o forma de guvernamant. 3. refl. (Fig.; frantuzism) A-si restabili fortele, a se intrema. [Pron. -ta-u-. / < fr. restaurer, it., lat. restaurare]. Prin urmare este la mintea cocosului ca Vlad Tepes nu avea cum sa foloseasca termopane in secolul al XIV-lea pentru izolare termica si fonica, poate doar daca ar fi avut pagina web !!!

Restaurarile si restauratorii ar trebui sa aiba un singur scop si finalitate adevarul istoric si integritatea arhitecturala a cladirilor. Fiindca nu te apuci sa dai cu vopsea lavabila pe o biserica din secolul XV – XVI, ci vei folosi acelasi tip de vopseluri (de regula vegetale), utilizate in acele vremuri. Spun aceste lucruri, pentru a atrage atentia ca UNESCO nu a acordat, nu acorda si nu va acorda niciodata statutul de obiectiv inscris pe lista sa, unei cladiri fie ea si milenara, daca aceasta este dotata cu aparate de aer conditionat, termopane si/sau central termica.

Oare daca casa bunicilor nostri ar fi propusa sa fie inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania, cati dintre noi am fi dispusi sa elaboram un proiect de restaurare si sa accesam Fonduri Europene NErambursabile (da, exista asa ceva!) si sa ne mandrim ca locul vacantelor noastre are la poarta o placuta pe care sa scrie “Romania – Ministerul Culturii - Cladire Monument Istoric”?!?

Sunt tari care traiesc doar din turism si fiindca isi mentin vie si nealterata mostenirea istorica, prezentand-o lumii cu mandrie patriotica si prin aceasta mandrie a lor transformand-o intr-un obiectiv turistic international pentru care foarte multi dintre noi platim bani multi si parcurgem mii de kilometri ca sa o vedem si sa o admiram, chiar daca la cativa kilometri de casa noastra exista un castel secular (Micul Trianon – Floresti PH.), lasat in paragina si ruina totala si unde animalele pasc in voie, iar localnicii mai sustrag cate un carut de piatra pentru a o vinde sau pentru a-si pava curtea, pentru ca oricum nimanui nu-i pasa si autoritatile locale (oricare au fost ele) nu au de gand sa se inhame si la aceasta “povara istorica si arhitecturala” vreodata.

Fiindca destul rau a facut comunismul prin demolarea a sute de cladiri seculare de o inestimabila valoare arhitectonica, pentru “propasirea socialismului”, zic ca ar fi bine sa invatam cate ceva din greselile trecutului si sa incepem sa ne preocupam mai mult de mostenirea pe care o avem de la inaintasii nostri, care este de fapt un imprumut de la urmasii nostri!

Nota obtinuta:
10 (18 voturi)
2527 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 12 Ianuarie 2015

Etichete pentru acest articol:

restaurari case, restaurari monumente, restaurari castele


S-ar putea sa va intereseze si:

Data trecuta am vorbit despre obiectele din baie care au microbi, insa bacteriile nu stau [..]
citeste si comenteaza
In momentul in care facem curatenie, este important sa avem la indemana cele mai bune si [..]
citeste si comenteaza
Mutarea intr-o casa noua vine cu o lista de un milion de lucruri de facut...Dar inainte [..]
citeste si comenteaza
Mutarea intr-o noua locuinta este insotita, de cele mai multe ori, de foarte mult [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Chiar daca s-a nascut in localitatea Tarlisua, din judetul Bistrita-Nasaud, marele romancier roman [..]
citeste si comenteaza
Un ecler si-o savarina, Un tort si-o amandina, La mine acum sa vina! [..]
citeste si comenteaza
Cine a inventat timpul? Aflati detalii in versurile urmatoarei poezii: [..]
citeste si comenteaza
Romania este o tara foarte bogata arhitectural, daca intreg patrimoniul de cladiri istorice ar fi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate