Turnul cu Ceas din Cetatea Oradei
Cum promisiunea este datorie curata si subsemnatul va promis o serie de articole despre turnurile cu ceas oradene, iata ca acum va supun atentiei un alt Turn cu Ceas si anume cel din Cetatea Oradei. Nagyvarad este denumirea in limba maghiara pentru Oradea, in Cetatea Oradei gasim un foarte atractiv Turn cu Ceas.
Cetatea Oradea este un monument arhitectonic din Romania, una dintre putinele cetati utilizate si in prezent. Se spune despre cetate ca nu putea fi cucerita din cauza vastelor retele subterane de legaturi cu exteriorul. Santul cu apa al cetatii era umplut in caz de asediu cu apa termala (prin aductiuni) din raul Peta. Cetatea exterioara va fi dublata in interior de un castel in forma pentagonala, ridicat intre anii 1618 si 1650, cu intrari pe toate partile. Inlocuind vechiul palat episcopal, noul castel avea sa se transforme intr-unul dintre locurile preferate multa vreme de principii transilvaneni, gazduiti mai cu seama in partea de sud-est a cladirii, in dreptul Bastionului Rosu. Din cauza inaltimii sale, care o depasea pe cea a zidurilor exterioare, a avut de suferit mult in urma asediilor repetate.
De-a lungul secolelor cetatea a fost asediata de mai multe ori. Prima incercare majora la care a fost supusa dupa atacul tataresc a survenit la inceputul anului 1474, cand ostile lui Ali Oglu Malcovici, begul de Semendria, au atacat orasul la 7 februarie. Chronicon Dubnicense, izvorul care ne informeaza in legatura cu desfasurarea evenimentelor, precizeaza ca, profitand de lipsa lui Matia Corvinul aflat intr-o expeditie in sudul Poloniei, atacatorii au distrus foarte bogatul oras (civitatem illam opulentissimam Waradiensem), luand in robie „cetateni si locuitori ai acestui pamant”, fara a putea cuceri insa cetatea. In prezent, in incinta cetatii fiinteaza Facultatea de Arte Vizuale a Universitatii din Oradea.
Asa ca mie nu imi mai ramane decat sa va invit sa vizitati Turnul cu Ceas din corpul D al secularei si spectaculoasei Cetati a Oradei, subsemnatul, impreuna cu Redactia FemeiaStie.ro, va asigura ca merita orice efort fizic si/sau financiar pentru vizitarea acestei fascinante cetati.
Foto: arhiva personala Robert Codescu
Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 01 Decembrie 2018
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?