Oradea, o cutie de bijuterie
Oradea, este un oras care se evidentiaza printr-o cavalcada arhitecturala, dispunand de cel mai mare patrimoniu evreiesc si de cele mai multe biserici de confesiuni diferite din Romania. Numit si “Parisul de pe malul Petei”, Oradea nuanteaza zona Campiei de Vest aproape de un mileniu.
Desemnata recent si Capitala Verde a Romaniei, Oradea poseda multe piste de biciclete in intregul oras, fiind in curs de realizare si o ruta pentru biciclisti, intre Oradea si Ungaria, avand o distanta totala de 35 de km.
Mentionata impreuna cu orase ca Viena, Barcelona, Glasgow si Budapesta, asociatia belgiana Reseau Art Nouveau Network a enumarat Oradea printre cele mai frumoase 23 orase secessioniste din Europa.
O cutie de bijuterii secessionista, orasul, il asteapta pe calator chiar la rascrucea vestului si a estului – o intalnire care face sa merite o atentie mai indelungata.
Cele mai spectaculoase evolutii in domeniul urbanizarii s-a aratat la inceputul secoului al XX-lea. Pe parcusul a doar doua decenii, arhitecti locali si straini au creat un oras in spiritul eclectic de durata. Chiar si in momentul de fata, spectatorul se poate bucura de aceste minuni arhitecturale.
In multitudinea arhitecturala ghidul calatorului poata sa inceapa, in ordine cronologica, cu Cetatea Oradea. Aici a functionat primul observator astronomic din Europa. Catedrala Gotica al Cetatii a fost recent descoperita, chiar in timpul unor lucrari de restaurare. Pe plan European, in secolul XIV-lea, a fost cel mai important loc de pelerinaj, alaturi de fostul şanţ al cetatii, care este de nerecunoscut, in zilele noastre fiind reamenajat intr-un parc dendrologic.Despre Complexul Baroc Romano-Catolic de asemenea, am putea vorbi in superlative, deoarece, este considerat cel mai important complex baroc din Romania; cele 365 de ferestre al Palatului Baroc ne amintesc de zilele anului. Sirul Canonicilor, candva a servit drept adapost marilor savanti, iar lacasurile cu cele 56 de arcade, ii ofera un effect interesant coridorului boltit; Catedrala Romano-Catolica al complexului este inzestrata cu cea mai buna acustica din Europa.
“Biserica cu Luna”, cum este ea cunoscuta in jargonul oradean, are nu una, ci 2 motive pentru care este unica si atat de fascinanta: ea dispune de un mechanism inventat de un ceasornicar austriac, care arata exact fazele Lunii, printr-o sfera vopsita jumatate negru si jumatate auriu; de asemenea este prima Catedrala din Oradea. Sinagoagele Oradiei stau neclintite in ciuda faptului ca, din cele 4 lacase ale orasului doar una a ramas in functiune. Cea care merita de vizitat, este Sinagoga de pe malul Crisului Repede, care este ocrotita de catre simpaticul domn Kepes. Aici, vizitatorul va ramane cu siguranta, cu multe anecdote despre viata comunitatii evreiesti din Oradea.
Cladirea cea mai cunoscuta si totodata cea mai reprezentativa ai secessiunii oradene este Palatul si Pasajul Vulturul Negru; elementele florale intortocheate, dau impresia a unui tort de martipan atragand anual multi vizitatori. Sub sirul de vitralii al pasajului Vulturul Negru se ascund cafenele, restaurante si cluburi de noapte, care propun destindere si distractie oricarui grup de varsta. Printre cafenele exista una care ofera posibilitatea inchirierii de biciclete; Columbus Café va pune la dispozitie modalitatea placuta de a vedea Oradea pe doua roti, si de aici... doar cerul e limita. Ruta catre lacurile pitoresti din Saldabagiu de Munte-Paleu-Sisterea este usor de parcurs, oferind un drum neted pentru biciclisti.O placinta ardeleneasca cu cartofi e intotdeauna binevenita pentru stomacul lihnit. Cele mai bune placintarii se gasesc oricum in pietele din Oradea, iar cea mai gustoasa ar fi una din Piata Agroalimentara Cetatii. Stratul gurmand isi poate potoli foamea in Restaurantul Cyrano de pe Corso pietonala Republicii, unde in meniul diversificat puteti alege intre bunatati ardelenesti si unguresti, o ciorba speciala servita in paine sau galuste umplute cu prune sau gomboţi cu prune din ungurescul gomboc. Promenada Republicii aliniaza toate cladirile faimoase secessioniste pentru care Oradea in 2012 si-a castigat titlul de unul dintre cele mai frumoase orase secessioniste din Europa. Unde candva un metru patrat de teren a fost mai scump decat pe Fifth Avenue, New York, iar vitrinele magazinelor erau impodobite doar cu bunuri aduse din Viena si Paris, corsoul oradean este un rasfat in continuare pentru ochi si suflet.
Pentru o insumare a tot ce ati vazut in oras, Turnul Primariei Oradea ofera o panorama splendida,care se intinde cat cuprinde ochiul catre vechiul centrul al orasului.Atunci cand veti privi odata de sus,veti fi de-a dreptul fascinati de compozitia abstracta al acoperisurilor rosiatice al caselor oradene.O incheiere mai onorabila nici nu s-ar putea fi pentru circuitul parcurs.
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 14 Iulie 2012
Oradea, Bihor, Transilvania, Ardeal, Art Nouveau, secession, turism
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa