Turnul cu Ceas, nu doar la Sighisoara!

A, da, veti spune foarte multi, “alt articol despre Turnul cu Ceas din Sighisoara!” insa veti ramane surprinsi sa aflati ca in Romania exista si alte astfel de cladiri la fel de istorice si de spectaculoase. Tocmai din aceste considerente acest articol se vrea a fi o trecere in revista a acestor turnuri despre care unii habar nu aveau, chiar daca in graba lor spre serviciu trec zilnic pe langa ele.

Turnul cu Ceas Baia Mare – este de fapt clopotnita si singura parte care s-a mai pastrat din fosta biserica cu hramul "Sfantul Rege Stefan" din Baia Mare. Chiar daca biserica a fost construita in 1347, Turnul apare de abia in secolul al XV-lea. In mod firesc si acesta se afla inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania.

 

Turnul cu Ceas Cisnadie – se afla amplasat in Biserica fortificata din localitate si este considerat (conform documentelor existente) a fi primul turn cu ceas din Transilvania, fiind datat inca din 1425.


Turnul cu Ceas Giurgiu – amplasat in centrul orasului, a fost construit inca din secolul al XVIII-lea de catre ocupatia otomana, in prezent este inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania. Este simbolul orasului si il regasim si pe stema judetului Giurgiu.

 

Turnul cu Ceas Medias – construit in secolul al XVII-lea, este simbolul municipiului Medias, insa in prezent necesita lucrari de restaurare incepand sa “concureze” Turnul din Pisa prin inclinarea sa. Este de asemenea inscris in Lista Monumentelor Istorice. In prezent se fac demersuri pentru restaurarea lui.


Turnul cu Ceas Oradea – se afla amplasat in centrul orasului, in Piata Unirii si este parte componeta a Palatului Vulturul Negru. Este construit intre anii 1907-1908 si este fara nicio indoiala unul din simbolurile municipiului Oradea.

 

Turnul cu Ceas Sibiu – este denumirea sub care s-a consacrat Turnul Sfatului, construit inca din secolul al XIII-lea, si-a castigat faima internationala din anul 2007, fiind inclus in programul “Sibiu – capitala europeana”. Este (ca aproape toate turnurile cu ceas) simbolul orasului. Desigur, si acest turn cu ceas este  inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania.


Turnul cu Ceas Sighisoara – fara nicio indoiala, cel mai cunoscut dintre toate turnurile cu ceas din aceasta lista, construit inca din secolul al XIV-lea, devenit intre timp simbolul Cetatii Medievale Sighisoara. Includerea cetatii pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO i-a adus totodata si turnului faima si popularitatea de care se bucura in prezent. Este, de asemenea, inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania.

 

Turnul cu Ceas Vatra Dornei - chiar daca nu este la fel de secular ca celelalte, Turnul cu Ceas din cadrul Primariei Vatra Dornei este cel putin la fel de spectaculos si atractiv precum celelalte turnuri descrise si prezentate in acest articol.

 

Interesant de stiut! Chiar daca majoritatea turnurilor cu ceas au (de regula) 4 ceasuri, exista intotdeauna (sau de regula) un singur mecanism care le actioneaza, acesta fiind de altfel si motivul pentru care li se spune Turnul cu Ceas si nu “Turnul cu Ceasuri”.

Fara niciun dubiu ca autorul acestui articol isi va lua multe "palme" (virtuale) omitand trecerea in aceasta foarte scurta lista a multor alte Turnuri cu Ceas aflate in Romania, insa fara nicio indoiala acestea pot fi adaugate de dumneavoastra la “Comentarii”! :)

Nota obtinuta:
10 (30 voturi)
2546 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 02 Februarie 2013

Etichete pentru acest articol:

turnul cu ceas sighisoara, oferte turistice, turism romania, turnuri cu ceas


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca ati ales sa mergeti la munte si nu la mare anul acesta si va aflati in Brasov nu [..]
citeste si comenteaza
Tarife speciale pentru rezervari in iunie si iulie. Complexul de 5 stele Delta Nature [..]
citeste si comenteaza
Muntii Apuseni, un izvor nesecat de locuri minunate, incanta prin divesitatea si [..]
citeste si comenteaza
Potrivit Constitutiei Romaniei (capitolul organizare administrativa), tara noastra are [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Amplasat pe strada Republicii la numarul 68 in centrul orasului Sangeorz-Bai, undeva mai in sus de [..]
citeste si comenteaza
Cu siguranta ca titlul acestui articol nu este o figura de stil, ci se vrea a fi o reamintire a [..]
citeste si comenteaza
Stiu ca multi vor zambi la citirea titlului acestui articol, dar imi propun sa supun, in [..]
citeste si comenteaza
“Ia uite-l p-ala de la scara B, strange brichete!” sau “O stii p-aia care sta la 4?!? [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate