Silimarina - ajutor, sau pierdere de timp?

Silimarina este o substanta naturala, cunoscuta in special de cei cu probleme hepatice si se gaseste in majoritatea medicamentelor hepatoprotectoare recomandate de medici. Insa, se pare ca exista indoieli cu privire la functionalitatea tratamentului cu pastile din aceasta substanta.

Originea silimarinei

In zonele Mediteraneene, de peste 2000 de ani, in interiorul semintelor de Armurariu (Silybum Marianum), planta denumita popular si ca Ciulinul Mariei, se gaseste un complex de flavonoide extrem de important pentru sanatate si cercetari medicale. Acest complex este format din: Silibina, Silicristina si Silidianina. Impreuna formeaza Silimarina.

 

Utilizari silimarina

Medicii adesea recomanda Silimarina in tratamentul hepatitelor, cirozelor, insuficientelor hepatice, intoxicatiilor cu ciuperci si chiar persoanelor care traiesc in medii toxice (de exemplu, statul in fum de tigara).

 

Problema: laborator ok, spital nu

Scepticismul medicilor in fata tratamentului cu Silimarina, in randul bolnavilor de Hepatita C, isi are o baza bine intemeiata. Asta pentru ca  tratamentul functioneaza doar in laborator, in eprubete. Nu a putut fi demonstrata nicio influenta asupra virusului hepatic C, sau asupra protectiei ficatului, in randul oamenilor.

 

Studiul

Revista "Lebenszeichen", a organizatiei Deutsche Leberhilfe, a  publicat rezultatele studiului Ministerului National al Sanatatii, condus de Profesorul Michael Fried. Dupa ce, in 24 de saptamani, 154 de pacienti cu Hepatita C, care nu au avut raspuns la tratamentul cu Interferon, au urmat un tratament cu capsule de Silimarina (doza a fost urcata de la 4 ori si jumatate la 7 ori si jumatate, treptat, pentru un efect puternic si a existat si o grupa ce primea placebo), s-a constatat ca viremia (numarul de virusi) nu a scazut.. In plus, grupul care primea placebo a avut acelasi rezultat ca si cei care primeau tratamentul cel mai puternic. Iar calitatea vietii a ramas neschimbata.

 

Speranta

Se stie insa, ca unul dintre flavonoizii Silimarinei, si anume Silibina, are efect terapeutic asupra oamenilor, insa numai prin infuzii de substanta concentrata (s-a demonstrat o inhibare a virusului hepatic C de scurta durata). Profesorul coordonator al studiului amintit mai sus, Michael Fried, a fost intrebat la dezvaluirea rezultatelor, cum se face ca Silibina are efect terapeutic, dar Silimarina, nu. El a replicat ca "practic este cu totul alta molecula", datorita procesului diferit de prelucrare.

Se urmareste, deci, posibilitatea utilizarii Silibinei, pe viitor, pentru inlocuirea tratamentelor cu Interferon la non-responderi, si pentru protejarea ficatului in cazul unui transplant de ficat. De asemenea, se cauta alta modalitate de prelucrare a Silimarinei, care sa dea rezultatele obtinute in laborator, si in randul bolnavilor.

Nota obtinuta:
8.8 (26 voturi)
9939 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana-Maria-Doroftei Luni, 15 Octombrie 2012

Etichete pentru acest articol:

beneficii silimarina, silimarina pret, silimarina prospect, despre silimarina


S-ar putea sa va intereseze si:

Chiar daca, teoretic, sezonul rece a inceput, practic au mai existat zile destul de [..]
citeste si comenteaza
Testul de paternitate este un test genetic prin care se stabileste daca un barbat este [..]
citeste si comenteaza
Din punct de vedere medical, alunitele sunt aglomerari de celule pigmentate, care pot [..]
citeste si comenteaza
Il folosim zilnic si nu ne mai imaginam existenta fara el. Din pacate, omul a transformat [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

O calitate binecunoscuta a femeii este intuitia. De altfel, s-a demonstrat ca ea poate sa [..]
citeste si comenteaza
Daca in trecut era o probabilitate, de acum este o ceritudine faptul ca ne plac barbatii impunatori [..]
citeste si comenteaza
Silimarina este o substanta naturala, cunoscuta in special de cei cu probleme hepatice si se [..]
citeste si comenteaza
Contrar cerintelor vremii in care traim, avem nevoie de un somn complet, neintrerupt, linistit si [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate